KJKP GRAS obnovio je svoj vozni park

KJKP GRAS obnovio je svoj vozni park

U krugu poduzeća GRAS danas je promovirano 26 novih autobusa. Promociji su prisutvovali premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo koji su se obratili medijima, kao i upravitelj GRAS-a Haris Gušić.

“Danas je jedan od najljepših dana za GRAS otkad sam u Skupštini i na poziciji premijera. Ovim će GRAS imati 100 posto pokrivenost linija i neće se čekati autobusi po tri sata. Oni koji nisu kupovali kupone zbog toga, sada se neće moći žaliti”, rekao je Konaković.

Konaković i Fišo su na autobuse zalijepili i naljepnice s logom GRAS-a, nakon čega su pogledali unutrašnjost vozila i raspitali se o kvalitetu.

“Od sljedeće sedmice građani će imati sve linije pokrivene. Redovi vožnje su na stranici GRAS-a i Ministarstva saobraćaja“, rekao je Fišo.

Autobusi su koštali 800.000 KM GRAS i Ministarstvo saobraćaja, a u planu je i nabavka minibusa.

“Odavno nije ušlo ovoliko autobusa u krug GRAS-a i nećemo se zaustaviti na tome. Ovo je veliki dan za GRAS, bilo je puno emocija”, rekao je Gušić te je najavio da će sve linije biti pokrivene do kraja sedmice.

  • Gušić je istakao kako ne znaju kako spriječiti vandalizam u gradskom saobraćaju, te je apelovao na građane da čuvaju vozila, pa i novi autobusi.

GRAS je nabavio 11 zglobnih i 15 solo ekoloških vozila s motorom EURO 5 i EURO 6, koji za pogon koriste komprimirani prirodni plin. Zbog toga autobusi imaju zanemarivu emisiju štetnih gasova što je pozitivno s obzirom na probleme sa zagađenjem u Sarajevu tokom zimskih perioda.

Samim tim emisija štetnih čestica, prljavštine i čađi kod novih autobusa je gotovo nepostojana što će utjecati i na smanjenje zagađenja. Također, autobusi imaju duži vijek motora, a samim tim i niže troškove održavanja, te će donijeti i značajne uštede na gorivu.

Ovi moderni i udobni niskopodni autobusi sa platformom za osobe s invaliditetom mogu primiti 80 putnika, a neki zglobni autobusi i do 170. Autobusi su klimatizirani, s videonadzorom i ne stvaraju buku.

Bit će raspoređeni na linije na kojima nedostaje autobusa. Uključivanjem ovih autobusa u saobraćaj zadovoljit će se potrebe građana, podići kvalitet, udobnost i tačnost autobuskog saobraćaja.

GRAS sada ima 88 autobusa, pokriven tramvajski saobraćaj. Minibuski saobraćaj će biti pokriven kada stignu nova vozila, a trolejbuski saobraćaj će biti pojačan autobusima.

 

Izvor: Radiosarajevo.ba

Previous Žena neponovljive emocije
Next Povratak Sejada Salihovića!

You might also like

OTPOR BOSNE

Sanski Most obilježio Dan oslobođenja

Centralna svečanost povodom Dana oslobođenja Sanskog Mosta, umjesto na Trgu ljiljana, kako je prvobitno bilo predviđeno, održana je u Gradskoj dvorani danas.  U sklopu obilježavanja 10. oktobra, Dana oslobođenja Sanskog

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica bitke za oslobađanje Mijatovića kose: Sjećanje na ratnog heroja Safeta Isovića i njegove saborce

Na Mijatovića kosi danas je obilježena 24. godišnjica oslobađanja ovog područja od agresorskih snaga i pogibije ratnog heroja Safeta Isovića, zamjenika komandanta Druge viteške motorizovane brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja

NAŠI DANI

Oliver Stone, višestruki dobitnik Oscara gost ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala

Proslavljeni američki reditelj Oliver Stone (Stoun) biće gost na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu , na kojem će mu biti uručena i nagrada “Počasno Srce Sarajeva”.   Sarajevo Film Festival, koji