KJKP GRAS obnovio je svoj vozni park

KJKP GRAS obnovio je svoj vozni park

U krugu poduzeća GRAS danas je promovirano 26 novih autobusa. Promociji su prisutvovali premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo koji su se obratili medijima, kao i upravitelj GRAS-a Haris Gušić.

“Danas je jedan od najljepših dana za GRAS otkad sam u Skupštini i na poziciji premijera. Ovim će GRAS imati 100 posto pokrivenost linija i neće se čekati autobusi po tri sata. Oni koji nisu kupovali kupone zbog toga, sada se neće moći žaliti”, rekao je Konaković.

Konaković i Fišo su na autobuse zalijepili i naljepnice s logom GRAS-a, nakon čega su pogledali unutrašnjost vozila i raspitali se o kvalitetu.

“Od sljedeće sedmice građani će imati sve linije pokrivene. Redovi vožnje su na stranici GRAS-a i Ministarstva saobraćaja“, rekao je Fišo.

Autobusi su koštali 800.000 KM GRAS i Ministarstvo saobraćaja, a u planu je i nabavka minibusa.

“Odavno nije ušlo ovoliko autobusa u krug GRAS-a i nećemo se zaustaviti na tome. Ovo je veliki dan za GRAS, bilo je puno emocija”, rekao je Gušić te je najavio da će sve linije biti pokrivene do kraja sedmice.

  • Gušić je istakao kako ne znaju kako spriječiti vandalizam u gradskom saobraćaju, te je apelovao na građane da čuvaju vozila, pa i novi autobusi.

GRAS je nabavio 11 zglobnih i 15 solo ekoloških vozila s motorom EURO 5 i EURO 6, koji za pogon koriste komprimirani prirodni plin. Zbog toga autobusi imaju zanemarivu emisiju štetnih gasova što je pozitivno s obzirom na probleme sa zagađenjem u Sarajevu tokom zimskih perioda.

Samim tim emisija štetnih čestica, prljavštine i čađi kod novih autobusa je gotovo nepostojana što će utjecati i na smanjenje zagađenja. Također, autobusi imaju duži vijek motora, a samim tim i niže troškove održavanja, te će donijeti i značajne uštede na gorivu.

Ovi moderni i udobni niskopodni autobusi sa platformom za osobe s invaliditetom mogu primiti 80 putnika, a neki zglobni autobusi i do 170. Autobusi su klimatizirani, s videonadzorom i ne stvaraju buku.

Bit će raspoređeni na linije na kojima nedostaje autobusa. Uključivanjem ovih autobusa u saobraćaj zadovoljit će se potrebe građana, podići kvalitet, udobnost i tačnost autobuskog saobraćaja.

GRAS sada ima 88 autobusa, pokriven tramvajski saobraćaj. Minibuski saobraćaj će biti pokriven kada stignu nova vozila, a trolejbuski saobraćaj će biti pojačan autobusima.

 

Izvor: Radiosarajevo.ba

Previous Žena neponovljive emocije
Next Povratak Sejada Salihovića!

You might also like

NAŠI DANI

Troškovi života u regiji: U Sarajevu veće plaće i povoljnije cijene nego u Beogradu

 Rast cijena i inflacija u proteklih nekoliko mjeseci doveli su do značajnog udara na životni standard stanovništva u cijeloj Evropi, pa i u Bosni i Hercegovini i okruženju. Pomoću internet

NAŠI DANI

“Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”: Prenijeti pobjednički mentalitet ovog naroda budućim naraštajima

Društvo koje uči iz povijesti neće dozvoliti da mu se povijest ponovi. Bosna i Hercegovina imala je broja stradanja, ali istovremeno i brojne pobjede. Naš osnovni cilj je prenijeti pobjednički

NAŠI DANI

Svečana promocija 25. klase vojnika u Centru za osnovnu obuku

Na lokaciji kasarne “Zaim Imamović”, 30. 04. 2021. godine upriličena je svečana ceremonija povodom prijema 25. klase kandidata u profesionalnu vojnu službu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u početnom činu