Makedonski premijer: Bošnjaci ravnopravan narod u S. Makedoniji i dio svih progresivnih procesa u državi

Makedonski premijer: Bošnjaci ravnopravan narod u S. Makedoniji i dio svih progresivnih procesa u državi

U prisustvu predstavnika Vlade Republike Sjeverne Makedonije, narodnih poslanika, predstavnika izvršne vlasti, gostiju iz regiona u Skoplju je u utorak svečanom akademijom obilježen 28. septembar, Dan Bošnjaka, javlja AA.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je u obraćanju prisutnima istakao da su Bošnjaci u toj državi integrisani u sve institucije i društvene procese: kulturu, sport, umjetnost, kao i razvoj poslovne klime.

Istakao je da Bošnjaci u Sjevernoj Makedoniji, kroz svoju posvećenost politikama koje su okrenute budućnosti, takođe imaju značajnu ulogu u istorijskim dostignućima, poput članstva u NATO-u i početka pregovora s Evropskom unijom.

“Bošnjaci, kao ravnopravan narod u Republici Sjevernoj Makedoniji, utkani su u našu zajedničku multietničku i multikulturalnu državu i dio su svih progresivnih procesa kroz koje probijamo put za naše zajedničko bolje danas i još bolje sutra”, naglasio je Kovačevski.

Emilija Redžepi, zamjenica premijera Kosova zadužena za zajednice i ljudska prava, u ime Vlade Kosova, čestitala je Dan Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji.

“Mi smo jedini na Balkanu koji uvijek moramo da se pravdamo i da govorimo svakome ko smo, šta smo, odakle smo, zašto smo, kakvi smo… Došlo je vrijeme neke moderne politike, nekog drugačijeg društva, neke građanske opcije, gdje ne želimo da se pravdamo i ubjeđujemo nekoga ko smo, šta smo, odakle smo i kakvi smo… Nego da, svojim radom, svojom energijom, svojim moralom, karakterom pokažemo da mnogo, mnogo više vrijedimo nego što neko drugi misli o nama”, kazala je Redžepi.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije Dževad Hot izjavio je da vijeće radi na produbljivanju svijesti Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji o njihovom identitetu i kulturnoj baštini.

“Jedan od mnogih projekata koje bi Bošnjačko nacionalno vijeće željelo uraditi jeste izgradnja Bošnjačkog kulturnog centra”, rekao je Hot.

Predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice (BDS) Munir Kolašinac kazao je da Bošnjaci danas obilježavaju “historijski značajan praznik”.

“Večerašnjim skupom obilježavamo historijski nacionalni bošnjački praznik – 28. septembar – dan kada su Bošnjaci odlučno i hrabro, na sjednici Prvog svebošnjačkog sabora u Sarajevu, 28. septembra 1993. godine, u teškim okolnostima i prilikama, usvojili Deklaraciju o vraćanje historijskog nacionalnog imena Bošnjak, umjesto dotadašnjeg naziva Musliman”, istakao je Kolašinac.

Nakon obraćanja uslijedio je kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili Kulturno-umjetničko društvo iz Rožaja (Crna Gora) Kulturno-umjetničko društvo Ljiljan iz Skoplja, kao i solista Mubera Škrijelj iz Novog Pazara (Srbija).

Izmjenama i dopunama Zakona o praznicima Sjeverne Makedonije u Sobranju je 8. februara 2007. godine 28. septembar proglašen Danom Bošnjaka.

Izvor: Agencije

Previous Prije 17 godina iz Austrije doselila u našu zemlju: ‘Bosna je najbolja’
Next Bosansko akademsko društvo u Sloveniji organizuje manifestaciju posvećenu Povelji Kulina bana

You might also like

NAŠI DANI

Građani potpisuju krivičnu prijavu protiv Tegeltije

Građani Bosne i Hercegovine danas i naredna dva dana imaju priliku potpisati krivičnu prijavu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije. Organizator ove akcije, koja je

NAŠI DANI

Dodik ima jako dobre razloge zašto brani Pelješki most – Integral Inženjering iz Laktaša!

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u utorak je izgradnju mosta Pelješac proglasio vitalnim nacionalnim interesom srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i time, najvjerovatnije, onemogućio tužbu Bosne i Hrcegovine protiv

NAŠI DANI

Schwarz-Schilling: Moramo zaustaviti diplomatsku ofanzivu Hrvatske jer ne govore istinu

  Očekujem da će nakon pisma nas trojice bivših visokih predstavnika Federica Mogherini donijeti izvještaj s jasnom porukom da Hrvatska nužno mora prestati provoditi nacionalističku politiku kojoj je cilj uspostava trećeg entiteta