Memorijalno-historijski susret „Dani kotoračkih bitaka“

Memorijalno-historijski susret „Dani kotoračkih bitaka“

Ispred spomen-obilježja u Donjem Kotorcu 17. marta polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježena je godišnjica legendarne Kotaračke bitke i Dan mjesne zajednice Butmir.

Nastavljajući  dugogodišnju  poslijeratnu  tradiciju  obilježavanja  značajnih datuma, događaja i ličnosti  i njegujući  historiju  borbe protiv agresije  i ove godine po 22. put okupili su se nekadašnji suborci, građani, učenici i brojni gosti  kako bi na dostojanstven način obilježili  memorijalno-historijski  susret „Dani kotoračkih bitaka.“ Cvijeće su položile delegacije Općine Ilidža, Kantona Sarajevo, boračkih udruženja,  porodica šehida i poginulih boraca, rodbina i prijatelji. Cvijeće je položen i ispred spomen-obilježja u Butmiru

„Bitka za Kotorac odvijala se od 17. do 21. marta 1993. godine i to jest najveća i najvažnija bitka na ovim prostorima, a u Kotorcu je bilo još mnogo bitaka i svi koji su bili u ovim bitkama su heroji naši zlatni ljiljani.

Bili smo jedina nada za opkoljeno Sarajevo. Mi smo bili granica nemogućeg. Mi smo branili i odbranili put spasa i slobode. Smatram da se tada  odbranio ne samo Kotorac  već i Sarajevo.  Zauzimanjem Kotorca  Sarajevo bi ostalo potpuno odsječeno, a postojanje BiH  bilo bi upitno„ rekao je Sulejman Skenderagić jedan od učesnika bitke.

Second Slide

Prisutnima su se obratili ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Mr. Muharem Fišo, načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić i general Fikret Prevljak koji su prisutne pozvali na jedinstvo i složnost u očuvanju tekovina ove svih bitaka za odbranu Bosne i hercegovine.

Tih dana  ovdje su poginuli : Amir Ahmetspahić, Hajrudin Ćatović, Huseini Arsim, Izet Kadić, Hajrudin Kalauzović, Nurko Kršo, Ekrem Mujkić, Jusuf Mulaosmanović, Ahmed Pajević, Vahid Silajdžić, Nusret Suljević, Nedžad Šehović, Nijaz  Tucaković  i  Hamid Dupovac-Haće, pripadnik  jedinice „Crni labudovi“.

Svoj doprinos obilježavaju ovog značajnog datuma dali su i učenici Osme osnovne škole „Amer Ćenanović“ iz Butmira takmičenjem u pisanju literarnih radova na temu „Tako se branila Bosna“ i na taj način iskazali svoju ljubav i patriotizam prema svojoj domovini.

Učenicima najbojlih radova uručane su zahavalnice i knjige. Za najbojli rad prvo mjesto pripalo je Armeli Madeško koja je prisutnima pročitala svoj literarni rad. Prigodan program izveli su učenici Druge osnovne i Osme osnovne škole „Amer Ćenanović“. Organizatori obilježavanja su JOB „Unija veterana“ Ilidža i Općina Ilidža u saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja Kantona Sarajevo, mjesnim zajednicama Butmir i Donji Kotorac, osnovnim i srednjim školama Ilidže, te vjerskom zajednicom Butmir.

Previous Kenan Kodro nakon poziva u reprezentaciju: Ovo je prava vijest za mene, hvala Bogu
Next Podsjećanje na politiku 'nositelja europskih vrijednosti': 23 godine od početka raspuštanja logora tzv. 'H-B'

You might also like

NAŠI DANI

Venecuelanski lider poziva svijet da se pokrene i zaustavi genocid nad palestinskim narodom

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro pozvao je međunarodnu zajednicu da pokrene i okonča genocid nad palestinskim narodom jer je predložio sazivanje globalne konferencije na kojoj bi se razgovaralo o miru i

NAŠI DANI

Bosanska dijaspora organizuje brojne manifestacije povodom Dana nezavisnosti

 Centar za dijasporu “Mreža” će povodom obilježavanja – 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine od 24. februara do 6. marta biti jedan od organizatora 18 manifestacija i brojnih skupova

NAŠI DANI

Danas protesti građana ispred OHR-a i redovna sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira

 Protesti građana u Sarajevu zakazani su za danas ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini. Ovaj događaj, prvobitno najavljivan za jučer, organizatori su prolongirali između ostalog zbog najave