“Merhamet” i Rijaset IZBiH grade u Siriji 42 kuće, dvije škole i džamiju

“Merhamet” i Rijaset IZBiH grade u Siriji 42 kuće, dvije škole i džamiju

Rijaset Islamske zajednice u BiH i HO “Merhamet” MDD, u saradnji sa turskom humanitarnom organizacijom IHH, provode vrijedan projekt izgradnje škola i kuća na sjeveru Sirije za preživjele žrtve nedavnog razornog zemljotresa, u kojem su živote izgubile desetine hiljada osoba i uništeni cijeli gradovi i naselja.

Prema riječima predsjednika HO “Merhamet” MDD Kenana Vrbanjca, koji je prisustvovao svečanom polaganju kamena temeljca i početku radova na ovom velikom humanitarnom projektu, čitav projekat koji provode Islamska zajednica u BiH, “Merhamet” i turski IHH vrijedan je više od 2,5 miliona KM, od čega je Islamska zajednica u BiH izdvojila 2.108.000 KM.

“Bit će izgrađene 42 kuće, dvije škole i jedna džamija. U mjestu Soran kod Azaza gradit će se škola i džamija, u mjestu Jinderes kod Afrina škola, a u Idlibu, tačnije u mjestu Meshed Ruhin, 42 stambene kuće od po 116,5 metara kvadratnih, na površini od oko 25 dunuma – kazao je Vrbanjac.

Dodao je da je u proteklom periodu provedeno opsežno ispitivanje tla za gradnju objekata i prikupljene sve potrebne dozvole i saglasnosti za gradnju kako bi konačni korisnici dobili trajno rješenje. Kako navodi, projekt izgradnje ovih infrastrukturnih objekata bi trebao biti završen za pet mjeseci.

– Veoma smo zahvalni Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem na čelu. Ovo je nastavak naše uspješne saradnje i zahvalni smo što su Rijaset i reis Kavazović još jednom ukazali povjerenje “Merhametu” i što smo zajedno ušli u ovako zahtjevan, ali veoma važan i human projekt. O njegovoj realizaciji ćemo redovno izvještavati javnost u Bosni i Hercegovini, odnosno građane koji su dali svoj ogroman doprinos u svemu ovome  i još jednom pokazali da imaju veliko srce i da su uvijek spremni pružiti ruku pomoći ljudima u potrebi – kazao je Vrbanjac.

Podsjetio je da su se “Merhamet” i Islamska zajednica, odmah nakon katastrofalnog zemljotresa, uključili u prikupljanje pomoći za Tursku i Siriju te da je na ta područja upućena pomoć vrijedna oko miliona KM, od čega 400.000 KM samo za pripremu obroka preživjelim žrtvama zemljotresa.

Previous Srebro za Lanu Pudar na Svjetskom juniorskom prvenstvu
Next Ministar Bečarević: Javnost vidi da nas izbacuju ne zato što nismo radili već zato što žele većinu sa preletačima

You might also like

NAŠI DANI

Zaimović: Bradara i Stojanović pokušavaju svesti Bošnjake na status Ostalih

Pokušaj Lidije Bradare i Igora Stojanovića, kao izabranih kandidata za rukovodstvo Federacije, da zaobiđu Refika Lendu u odlučivanju ukazuje da nova koalicija Trojka-HDZ želi, u ustavnom sistemu Federacije, Bošnjake svesti

ZDRAVLJE

Naučnici: Izgleda da je omikron manje ozbiljna varijanta koronavirusa

Vodeći imunolog u Velikoj Bitaniji John Bell u utorak je izjavio da omikron varijanta koronavirusa nije ista kao ona kojoj je svijet svjedočio prošle godine i da se nova varijanta

NAŠI DANI

Migrant ubijen i ukopan u Bileći je Seid Addou: Porodica traži prebacivanje tijela u Maroko

Migrant čija je dženaza kao nepoznatoj osobi obavljena početkom oktobra u Bileći, ustvari je dvadesetogodišnji Seid Addou iz Maroka. Ovu informaciju sinoć je dobio Sadet efendija Bilalić, glavni imam Medžlisa