Ministar uznemiren hapšenjem prijatelja: Niko me nije kontaktirao povodom ovog slučaja

Ministar uznemiren hapšenjem prijatelja: Niko me nije kontaktirao povodom ovog slučaja

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva, Zenice i Mostara započeli operativnu akciju “BLACK TIE 2” u sklopu koje se vrše pretresi na više lokacija, javlja Anadolu.

Meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih lica, a među lišenima slobode su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima “pranje novca”, “neovlašteni promet opojnim drogama”, “primanje dara i drugih oblika koristi” i “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija rezultat je zajedničkog rada SIPA-e sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH a podršku na terenu pružaju Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK i HNK.

U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u izjavi za medije danas je prokomentirao opsežnu akciju koja se provodi u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Akcije je povezana s predmetima otvorenim uz pomoć dokaza iz kriptovanih aplikacija poput Skya i Anoma. Aktivnosti privođenja i pretresa, vrše se na više desetina lokacija, na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba.

Prema prvim informacijama mete današnje akcije su više osoba koje su povezane s narko kartelom Edina Gačanina Tita. No, ove informacije nisu zvanično potvrđene.

Kako je ranije navedeno u akciji koju provode MUP Kantona Sarajevo po nalogu Tužilaštva BiH na ispitivanju su Mustafa Selmanović, šef Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije i biznismen Gordan Memija.

Inače, Gordan Memija je blizak prijatelj Konakoviću.

“Pošto sam imao dosta upita, htio sam da odgovorim na upite. Pisanje pojedinih kolega govore da ova istraga ima neke veze sa mnom. Želim da odgovorim na sve.  Podržavam rad institucija u BiH. Predmet stalnog interesovanja moraju biti svi političari. Od Bakira Izetbegovića, Nermina Nikšića, mene… Ne možete imati vjeru u instituciju, ako imate sumnju u procese koje oni vode. Nemam problem sa tim”, kazao je Konaković.

Potom je dodao:

“Imam problem sa praksom koja se dešava od 2018./2019. Gordan Memija je moj prijatelj, koji je hapšen prošle godine sa dugim cijevima u 6 sati ujutru, nakon što je jedan novinar najavio spektakularno haopšenje zbog bočice kanabisa za nekog bolesnog. Pozivam sve institucije da ozbiljno rade posao, ali i svi oni koji pakuju neće se dobro provesti. Svjedoci smo da to rade dugi niz godina”.

Istaknuo je kako ga niko nije iz institucija kontaktirao povodom ovog slučaja.

“Niko me nijo kontaktirao povodom ovog slučaja. EUROPOL-u smo poslali i treću urgenciju da se ustanovi da li sam imao kakvu vezu sa tim ljudima. Naravno da nisam, ali neka se provjeri da li sam bio sa tim ljudima. Pravosudna mafija su oni koji su bliski režimu. Interesantna je današnja priča, neki od advokati su komunicirali. Direktor FUP-a i šef specijalne jedicine su danas ispitani. Advokati su rekli  da nemaju nalog za hapšenje, a da nalog za pretres imaju na osnovu svjedočenja njihovih kolega. To se mora dovesti do kraja. Ili ovi što prijavljuju lažu, ili ovi imaju kontakt sa kriminalnom organizacijom. Niko nikog neće štiti, ali ni pakovati”, zaključio je Konaković, prenose domači mediji.

Zbog saradnje sa kartelom Tito i Dino: Izdat nałog za hapšenje vd. direktora FUP-a Vahidina Munjića!

Previous Zbog saradnje sa kartelom Tito i Dino: Izdat nałog za hapšenje vd. direktora FUP-a Vahidina Munjića!
Next Iz Ammana ispraćen konvoj humanitarne pomoći Islamske zajednice u BiH upućen u Gazu

You might also like

NAŠI DANI

Opservatorij na Trebeviću: Gotov idejni projekt, traže se donatori

  Astronomsko društvo Orion je 26. septembra u sarajevskoj Slogi proslavilo 55 godina postojanja u Bosni i Hercegovini i projekt rekonstrukcije astronomskog opservatorija na Trebeviću. Koncept dizajna kreirao je inženjering

NAŠI DANI

Popularnost bosanskih piramida u Rusiji

Popularnost bosanskih piramida u Rusiji neprekidno raste. Prvo, luksuzno izdanje knjige “Sve piramide svijeta: od Gize do Bosanskih piramida” u tiražu od 5.000 primjeraka rasprodano je tokom 2015. godine. Drugo

NAŠI DANI

Sigurnosne službe raspolažu informacijama: Milanović i njegovi savjetnici u kontaktu sa obavještajcima ruskog GRU-a i SVR-a

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović imao je, tokom novembra i decembra prošle godine, direktne konakte sa pripadnicima ruske vanjske obavještajne službe SVR-a. Ruski obavještajci su vjerovatno djelovali pod lažnim imenima