Mostar: Novi viseći most privlači ljubitelje adrenalina

Mostar: Novi viseći most privlači ljubitelje adrenalina

Nakon što je Mostar postao bogatiji za najduži Zip-line u Bosni i Hercegovini, brdo Fortica iznad Mostara dobilo je novi adrenalinski viseći most dug 35 metara.

Riječ je o prvoj Via Ferati koja je izgrađena u ovom gradu, a projekat je realizovalo Brdsko-biciklističko udruženje MTBA uz finansijsku podršku Vlade HNK.

Do visećeg mosta na stjenovitim padinama uzvišenja Stolac iznad Mostara koji je sastavni dio Via Ferate Fortica stiže se pješice kamenitom stazom od oko jednog kilometra. Osim glavne rute izgrađena je i lakša varijanta uspona, tzv. Đavoljim stepenicama koje prolaze kroz stjenoviti usjek, a za posjetitelje željne adrenalina tu je i stjenoviti teren za penjanje.

“Postavljene su metalne stepenice i sajla sa kojom se zakače tako da je njihovo penjanje što bezbjednije. Jedan dio te ferate jeste viseći most koji služi za savladavanje horizontalnih prepreka, a merdevine i sajla su za vertikalne prepreke”, kazao je Đani Rahimić, predsjednik Brdsko-biciklistička udruženja MTBA.

Sve to skupa čini pravu avanturističku rutu, koja već sada privlači veliki broj ljubitelja adrenalina.

Most je dug 35 metara, međutim za njegovo korištenje obavezna je sigurnosna oprema koja se može iznajmiti u planinarskom domu.

Svoju sreću na mostu, čija je visina oko 50 metara, okušali su i studenti Studija turizma.

“Bilo je jako zanimljivo, most je dobro odrađen, adrenalina ne fali, može se reći da je zahtjevan ali ne previše”, izjavio je Ibrahim Marić, student Studija turizma.

“Bilo je uzbudljivo, u početku nije strašno, tek na pola mosta nije svejedno, ponovila bih opet ali dok se malo smirim”, rekla je Azra Zilić, studentica Studija turizma.

“Nekako je super vidjeti ovo oko sebe, i da ste pobijedili taj strah”, istakla je Kristina Vujović, studentica Studija turizma.

Motiv za izgradnju visećeg adrenalinskog mosta članovima brdsko-biciklističkog udruženja bio je građanima Mostara, ali i turistima, ponuditi nešto novo i drugačije.

Prava promocija i posjeta očekuje se početkom turističe sezone i ono jeste namijenjeno za turiste ali i za lokalne ljude, pošto je ovo jedina ferata u gradu Mostaru“, naveo je Rahimić.

Stoga će im, kažu, i dalje primarni cilj biti uvođenje novih sadržaja u Sportsko-rekreativni park Fortica u kojem se već nalazi zipline, sportsko penjalište, te staze za hiking i biciklizam, prenosi N1.

Previous Zaradio van zemlje pa uložio u voćarstvo i zaposlio porodicu (Video)
Next U ovoj bosanskoj općini su preduhitrili Luksemburg: U Prozoru besplatan javni prijevoz

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Dijaspora ulaže u turizam i ostanak u Srebrenici

  Kanjon Drine predstavlja izuzetan doživljaj za turiste u vožnji brodom od Perućca do Višegrada sa odmorištem na ušću Žepe. Iz dijaspore stigla inicijativa za razvoj turizma u Srebrenici. Put

BH RAZGLEDNICA

Savršen vikend na Vlašiću (VIDEO)

  Pogledajte kako je bilo na Vlašiću prethodnog vikenda… Video: Kanal 6.

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo: Iz grada žičarama do Grdonja, Nahorevskih Brda i Vranjača?

Pionirska dolina i naselja Grdonj, Šip i Nahorevska Brda te Skenderija i Vranjače na području općine Centar uskoro bi mogli biti povezani žičarama! Ova ideja odavno se krčka u kuhinji