U ovoj bosanskoj općini su preduhitrili Luksemburg: U Prozoru besplatan javni prijevoz

U ovoj bosanskoj općini su preduhitrili Luksemburg: U Prozoru besplatan javni prijevoz

U duhu najrazvijenih evropskih gradova Prozor-Rama ušla je u 2020. godinu.

Nakon što su omogućili besplatan prevoz za đake osnovnih i srednjih škola, ovu pogodnost odlučili su proširiti na sve građane. Prijedlog načelnika, Općinsko vijeće je izglasalo, i od početka mjeseca stanovnici ove hercegovačke lokalne zajednice u javni prevoz ulaze bez karata.

“S obzirom da godinama unazad finansiramo besplatan prevoz đaka, sada smo dopunili, pa to podrazumijeva i besplatan prevoz građana”, kazao je u razgovoru za N1 načelnik Prozor-Rame Jozo Ivančević.

Prvi čovjek ove Opštine pojasnio je da su građani kroz javnu raspravu koja je provedena izrazili potrebu za ovim vidom pomoći, što su opštinske vlasti prepoznale.

“Mislim da će olakšati građanima, mlađe generacije su kao i u drugim mjestima napustile, tako da su ostali stariji ljudi kojima je nezgodno doći do središta grada, a neki su udaljeni i do 30 kilometara, tako da je to jedna vrsta potrebe za starije ljude”, rekao je Ivančević.

Ivančević pojašnjava da zapadni dio Opštine nama organizovan gradski prevoz, ali ima prevoz đaka do osmog razreda. Taj prevoz kaže prvi čovjek Opštine plaća lokalna zajednica.

“Prevoz djece do osmog razreda treba da plaća županija, međutim oni to ne rade. Srednja škola nije obavezna – da se vrši prevoz, ali mi i to godinama unazad finansiramo kako bismo zadržali naše učenike ovdje”, rekao je sagovornik N1.

Ovo je prvi slučaj da je jedna lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini svim građanima omogućila potpuno besplatan javni prevoz. Odlukom su preduhitrili i Luksemburg koji planira istu praksu uvesti, ali od marta ove godine.

Previous Mostar: Novi viseći most privlači ljubitelje adrenalina
Next Tradicija bosanskog ćilima

You might also like

OTPOR BOSNE

Naučni panel u Sarajevu: Put u nezavisnost Bosne i Hercegovine bio je dug i mukotrpan

Put u nezavisnost Bosne i Hercegovine bio je dug i mukotrpan, kao i očuvanje nezavisnosti, poručeno je na naučnom panelu “Domaće i međunarodne reakcije na nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine”,

NAŠI DANI

Akademik Filipović: Više od hiljadu godina traje jedinstvena bosanska država

Jedna od pozitivnih konsekvenci presude je da ne može ostati kvalifikacija da je ovdje bio građanski rat. Ovdje je bila agresija dvije sile protiv legitimne države. Iz intervjua za TV1…

NAŠI DANI

Francuski advokat Devers se sa stotinama kolega obratio ICC-u: Izraelske napade na Gazu smatra genocidom

Francuski advokat Gilles Devers, koji brani palestinske žrtve na Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), ocijenio je fotografije agencije Anadolu koje dokazuju ratne zločine Izraela kao “savršene dokumente”. Istakao je da će