Mostarske škole obilježile Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Mostarske škole obilježile Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Dramskim muzičko-plesnim performansom “Jedna si jedina, Bosna i Hercegovina” osnovne i srednje škole Grada Mostara obilježile su u srijedu navečer Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanost je održana u Narodnom pozorištu, a u njoj su učestvovale 22 osnovne i srednje škole Mostara, Centar “Los Rosales” i Muzička škola I. i II. stupnja.

“Svi učestvuju u jednoj prekrasnoj pozitivnoj priči i jako je lijepo vidjeti toliko mladosti, toliko kreativnosti koje posvećuju svojoj domovini, Bosni i Hercegovini. Djeca će pokazati tu svoju ljubav, svoja visoka umijeća kroz stihove, ples i muziku i mislim da će poslati jednu ovako lijepu priču o Mostaru i BiH, zajedništvu, pozitivizmu i unapređenju našeg života i suživota”, kazala je uoči svečanosti direktorica Četvrte osnovne škole Mostar Seada Kuštrić.

Ministar obrazovanja HNK-a Rašid Hadžović naglasio je kako je čast i Ministarstvu i njemu kao ministru što su osnovne i srednje škole Mostara organizovale ovakav jedan program, koji će prezentirati u povodu Dana državnosti BiH.

“Naša domovina Bosna i Hercegovina zaslužuje da se redovno obilježavaju i podržavaju svi oni značajni datumi koji utiču na svijest naše djece, kako bi ona i u budućnosti čuvala tradiciju Bosne i Hercegovine kao države svih njenih naroda”, poručio je ministar Hadžović.

Mladi violinista Antonio Šarić, koji je jedan od učesnika programa, izrazio je nadu kako će se njegova numera na violini svidjeti mnogobrojnoj publici.

“Sviraću treći stavak Vivaldijevog ljeta. Pripremam to otprilike od početka ljeta, trudio sam se i nadam se da će vam se svidjeti”, poručio je.

Izvor: Agencije

Previous Sarajevo: Povodom Dana državnosti položeno cvijeće kod Vječne vatre
Next Bosanske granice među najstarijima u Evropi

You might also like

BAŠTINA

Arebica – staro bosansko pismo kojim se i danas služi nana Nura Ferhatović

Arebica je specifično bosansko pismo nastalo ulaskom Kraljevine Bosne u osmanlijsko‑islamski kulturni i civilizacijski krug. Na njenim temeljima, u periodu od pet stoljeća, nastaje posebna naporedna pismenost spram bosančice (autentično

KULTURA I UMJETNOST

Izložba u povodu Dana državnosti – “Arhitektura bosanske duhovnosti”, autora Senada Peze

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo upriličena je izložba pod nazivom “Arhitektura bosanske duhovnosti”, autora Senada Peze. Izložbu čini postavka od 19 reljef radova,

KULTURA I UMJETNOST

Sarajevo: Zgrada Muzičke akademije kao nekad, završena restauracija objekta

Završena je i druga faza restauracije zgrade Muzičke akademije, nacionalnog spomenika iz 1893. godine. U toku je uklanjanje građevinske fasadne skele nakon čega će ovaj objekat konačno pokazati izgled dostojan