Najava smjena Kurta i Hadžihafizbegovića uzburkala i kulturu i politiku

Najava smjena Kurta i Hadžihafizbegovića uzburkala i kulturu i politiku

Burna je sedmica bila na kulturno-političkoj pozornici u Kantonu Sarajevo.

Regionalni i svjetski produkcijski napredak SARTR-a i pozicija Kamernog teatra 55, kao jednog od najboljih na Balkanu, proslavljeni su negativnom ocjenom izvještaja o radu u protekloj godini iz kantonalnih skupštinskih klupa. Obaranje izvještaja upućuje na smjenu upravljačke strukture – direktora Aleša Kurta i Emira Hadžihafizbegovića. Ponovno se kultura našla između političkih motiva i stvarne ocjene rada.

Sarajevski ratni teatar već 30 godina fenomenom nastanka “teatra pod opsadom” i kreiranjem socijalno-angažovanih predstava nosi simbol otpora fašizmu i agresiji. U protekloj godini pet premijera, festivali, gostujuće predstave, saradnja sa kulturnim institucijama i autorima iz različitih dijelova Evrope. Kamerni teatar nagradama, posjećenosti i festivalskim učešćima predstave Šindlerov lift najavljuje njenu kultnost u budućnosti. A drugom premijerom, predstavom “Ljubičasto”, ulazi u uslov suživota kojeg su mnogi zaboravili – važnost razumijevanja drugog.

Njihovi repertoari se, tradicionalno, uvlače pod kožu bosanskohercegovačkog građanina. No, ovo nije bilo dovoljno dobro za skupštinsku većinu Kantona Sarajevo.

Izvještaj o radu SARTR-a prošao je mišljenje Nadzornog odbora, Vlade, ministarstava finansija i kulture, te je glasanje zastupnika u Skupštini KS-a trebalo biti samo formalnost. Međutim – ocjena je bila negativna. I time najavljena smjena direktora Aleša Kurta.

I nije SART bio jedina kulturna institucija na meti skupštinske većine Kantona Sarajevo. Najavljena je smjena i Emira Hadžiahafizbegovića, direktora Kamernog teatra 55.

Nije stvar imena direktora i njihovih fotelja, stvar je udara na institucije koje već godinama u svojim redovima stvaraju i održavaju velika imena i umjetnička djela. Burne reakcije prvo su stigle od kulturnih radnika.

“Gebelovske metode da ljude pustiš da proslave 30 godina SARTR-a, a zatim obezglaviš instituciju koja sjajno radi je najstrašniji sunovrat ljudskosti u teatru koji sam vidjela u ovih skoro 25 godina koliko živim i radim u i za teatar koji smo održali u životu teškom mukom i ogromnim radom. To vam nikada neću kao čovjek oprostiti!”, kazala je glumica Selma Alispahić.

Oglasili se i direktori. Kurt i Hadžihafizbegović ističu apsurdnost i poručuju – ako nešto nije bilo uredu u upravljanju SARTR-om i Kamernim teatrom – Ministarstvo i Vlada mogu optužiti samo sebe, uzimajući u obzir da imaju apsolutnu vlast nad odlukama svih ustanova u Kantonu Sarajevo.

”Mi se osjećamo na neki način i izdano od našeg osnivača, a vidjet ćemo šta će dalje biti. Mi se nadamo da ćemo dobiti neko obrazloženje, da to nije neka privatna zloupotreba politike”, kaže Kurt.

“S obzirom na to da je iz vašeg glasanja sasvim izvjesno da sam ja osoba koja vam smeta, bez ikakvog sarkazma, ironije i cinizma dajem vam svoju riječ da ću se koliko sutra povući sa mjesta direktora i prepustiti to nekome vašem. Ali sigurno neću dozvoliti da ostane administrativni i skupštinski trag o tome kako je Kamerni teatar 55 radio loše”, poručio je Hadžihafizbegović.

Uprkos pozitivnim primjerima stvaralaštva, nadležni tvrde da se odluke tiču isključivo ocjene poslovanja, a ne politike.

“Ovdje apsolutno ne vidim nikakvu političku pozadinu. Direktor, pa i ministar – nije on personifikacija ustanove ili preduzeća,  u konkretnom slučaju i ministarstva”, kazao je ministar kulture i sporta KS-a Samir Avdić (NiP)

“Što se tiče smjene gospodina Kurta, koliko sam obaviješten, SARTR je mogao poslovati mnogo bolje i nužna su poboljšanja za koja je procijenjeno da ih može donijeti nova upravljačka struktura”, izjavio je premijer KS-a Edin Forto (NS).

Neusvajanje izvještaja izgleda kao maska za ciljanu smjenu. Ured za borbu protiv korupcije imenuje razlog kao zakonsko kršenje obavljanja funkcije.

”U konkursu za radno mjesto je jasno pisalo da osoba koja aplicira ne smije biti na funkciji u političkoj stranci. Emir Hadžihafizbegović je u trenutku apliciranja bio član Predsjedništva SDA. Ovo je jedno od 14 spornih imenovanja koje je Ured detektovao”, naveo je Erduan Kafedžić, direktor Ureda za borbu protiv korupcije.

Nakon obrazloženja, oglasio se i Kantonalni odbor SDA. Pa prozvao: “Tvrdnja da je pozicija Emira Hadžihafizbegovića u Predsjedništvu SDA prepreka za obavljanje direktorske funkcije u Kamernom teatru 55, u okolnostima u kojima sve direktorske funkcije u KS-u obnašaju kadrovi stranaka Trojke, među kojima su i svi neuspješni kandidati sa prošlih lokalnih izbora, besmislene su i uvredljive”.

Rasprava se nastavila na društvenim mrežama, dok se smjene tek očekuju. Pitanje je samo šta će donijeti. Jedno je jasno: Miješanje kulture i politike direktno šteti institucijama i devalorizira njihov rad. Prljanje slike teatarske umjetnosti dokazuje manjak svijesti o njenoj važnosti.

Videprilog FTV.

Previous Sutra okupljanje reprezentacije pred Ligu nacija, selektor najavljuje 'u svakoj utakmici ćemo ići na pobjedu'
Next Obilježena 30. godišnjica stradanja 47 stanovnika Bioče

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena 31. godišnjica masakra u sarajevskoj Ferhadiji: Željeli su da ubiju što više ljudi

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti građani Sarajeva i delegacije Kantona Sarajevo, predstavnika udruženja žrtava, kao i članovi porodica i prijatelji obilježili su 31. godišnjicu masakra u Ulici Ferhadija, između brojeva

NAŠI DANI

Poplavljeno stotinjak stambenih objekata u Čeliću

Cjelodnevne intenzivne kišne padavine prouzrokovale su brojne probleme građanima Tuzlanskog kantona, a prema preliminarnim podacima najteža situacija je na području Općine Čelić, javlja Fena.  – Nalazim se pred zgradom općine

NAŠI DANI

Obilježena 30. godišnjica zločina na Korićanskim stijenama

Dvije stotine ruža bačeno je sa litice na lokalitetu Korićanske stijene na Vlašiću, gdje je na današnji dan 1992. godine strijeljano najmanje 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca. Na 30. godišnjicu