BH novinari – Apel za hitno obustavljanje istražnih radnji protiv novinara

BH novinari – Apel za hitno obustavljanje istražnih radnji protiv novinara

 Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Adnanu Deliću, federalnom ministru rada i socijalne politike, radi, kako navode, “pokušaja kriminalizacije novinara i medija koji su pisali o njegovim namjerama da na nezakonit način raspodjeli javni novac udruženjima građana u ovom entitetu”.

“Ministar Delić je podnio krivičnu prijavu Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu te zatražio od pravosudnih i policijskih institucija istragu o tome ko je novinarima Hayat TV i portala Slobodna Bosna i Istraga.ba dostavio dokumente na osnovu kojih su pisali o pokušaju nezakonite i netransparentne podjele 728.000 KM budžetskih sredstava”, navode ‘BH novinari’ u saopćenju za javnost.

Kako nadalje navode, postupajući na osnovu prijave ministra Delića, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je izdalo nekoliko naredbi MUP-u Kantona Sarajevo čiji su službenici zatražili od Hayat TV da im se dostave podaci o novinarima koji su napisali pomenuti tekst, kako bi se ”saslušali u svojstvu svjedoka”.

“Podnošenje krivične prijave protiv novinara i medija predstavlja ozbiljan atak na slobodu izražavanja i slobodu medija, kao i pokušaj oduzimanja prava novinarima da na kritički način propituju odluke javnih zvaničnika i koriste se informacijama dobijenim od neimenovanih izvora”, navodi se.

Upravni odbor BH novinara, istovremeno, podsjeća ministra Delića da je, preuzimajući javnu funkciju, “dobrovoljno pristao na javnu kritiku načina na koji obavlja svoje dužnosti i donosi odluke, zbog čega je potpuno nevjerovatno da krivičnom prijavom reagira na medijske sadržaje koji mu se ne dopadaju!?”

BH novinari ga, stoga, podsjećaju kako se “u demokratskim društvima i slobodnoj političkoj debati ministri uglavnom ‘brane’ argumentima i dokazima, a ne progonom novinara ili njihovom kriminalizacijom sa ciljem obmanjivanja javnosti o stvarnim činjenicama i načinima raspolaganja budžetskim sredstvima”.     

“Posebno je začuđujuća odluka Tužiteljstva KS da nekritički prihvati krivičnu prijavu ministra Delića, te posegne za pravnim radnjama suprotnim standardima Vijeća Evrope o zaštiti slobode izražavanja i primjeni člana 10. Evropske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda”, navodi se u saopćenju.

BH novinari, također, navode kako je naredba o prikupljanju podataka o novinarima Hayat TV i njihovom eventualnom saslušanju u svojstvu svjedoka u suprotnosti je i sa odredbama člana 96. Zakona o krivičnom postupku FBiH koji zabranjuje saslušanje novinara na okolnost otkrivanja izvora informacija.

Upravni odbor BH novinara poziva Tužiteljstvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala Slobodna Bosna i Istraga.ba, da povuče naredbu o saslušanju novinara u svojstvu svjedoka i odbaci u cjelosti Delićevu krivičnu prijavu kao neosnovanu.  

Istovremeno, UO BH novinara daje punu podršku novinarima Slobodne Bosne, Hayat TV i portala Istraga.ba u namjeri da zaštite svoje izvore, te ih ohrabruje da odbiju dati policiji bilo kakve podatke ili dokumente koji mogu narušiti tajnost i integritet izvora informacija, kao i povjerenje između izvora informacija i ova tri medija, navodi se u saopćenju.

Previous Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025.
Next Pobjeda bosanskih košarkaša na Kipru

You might also like

NAŠI DANI

Ping: Kineski radnici u Bosni i Hercegovini šire prijateljstvo, a ne virus

Ambasador Narodne Republike (NR) Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping obišao je u četvrtak zajedno s Udruženjem “Bosansko-kinesko prijateljstvo” kineske radnike i menadžere na gradilištima na Koridoru Vc, poddionica

NAŠI DANI

Preminuo dr. Jusuf Mulić, profesor emeritus UNSA i zaljubljenik u bosansku historiju

Univerzitet u Sarajevu obavještava bosanskohercegovačku i akademsku javnost o smrti našeg uvaženog profesora emeritusa Jusufa Mulića, rektora Univerziteta u Sarajevu u periodu od 1991/92. do 1992/93. godine.  Bio je redovni

NAŠI DANI

Srebrenica – Prva članska karta Udruženja novinara ‘Nino Ćatić’ za Hajru Ćatić

Prva članska karta Udruženja novinara i medijskih radnika ‘Nino Ćatić’ uručena je u Srebrenici Hajri Ćatić. Time je postala prvi i počasni član novoosnovanog strukovnog udruženja koje nosi ime po