Najveća turska kompanija Koč Holding počinje poslovanje u našoj zemlji

Najveća turska kompanija Koč Holding počinje poslovanje u našoj zemlji

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je Tamera Haşimoğlua, predsjednika Grupacije za turizam, prehranu i prodaju najveće turske korporacije Koç Holding, sa preko 90000 zaposlenih

Gospodin Haşimoğlu informisao je člana Predsjedništva BiH Džaferovića o planovima Koç Holdinga za ulazak na bosanskohercegovačko tržište i o stepenu realizacije projekta.

Naglašeno je da se projekat odnosi na cijelu Bosnu i Hercegovinu, te da se radi o otvaranju značajnog broja novih radnih mjesta.Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović dao je punu podršku uspješnom početku rada Koç Holdinga u Bosni i Hercegovini, sa očekivanjem proširenja poslovnog djelovanja.

Premijer Novalić razgovarao s predstavnicima najveće turske kompanije o mogućnostima ulaganja u FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu održao radni sastanak s predsjednikom Koç Holdinga, odgovornim za sektore turizma, prehrane i maloprodaje ove kompanije, Tamerom Haşimoğluom.

Na sastanku je federalni premijer predstavio projekt izgradnje industrijske zone u Unsko-sanskom kantonu, s ciljem jačanja ekonomske saradnje i izvoza, ali i direktnih stranih ulaganja na području Federacije BiH.

Koç Holding je najveći konglomerat u Turskoj i jedina turska kompanija koja se nalazi na listi Fortune Global 500. Riječ je o turskom industrijskom, trgovačkom i finansijskom koncernu koji obuhvata više od 100 preduzeća iz područja energetike, automobilske i prehrambene industrije, elektronike, informacijske tehnologije, te finansijskih usluga i turizma.

Danas smo najvećoj turskoj kompaniji prezentirali neke od potencijala za ulaganje u privredu na području Federacije. Projekat izgradnje industrijske zone u Unsko-sanskom kantonu je veoma značajan, kako za taj kanton tako i za cijelu Federaciju BiH. Istakli smo i prednosti za ulaganja u ovom, ali i drugim područjima FBiH. Vjerujemo da će Upravni odbor kompanije prepoznati važnost investiranja u konkretni projekt koji nudi mogućnost za jačanje privredne saradnje – kazao je premijer Novalić.

Predstavnici turske kompanije iskazali su interes za predstavljeni projekt, kao i spremnost za druga ulaganja u Federaciji.  

Inače, ova kompanija trenutno radi na investiciji uspostavljanja duty-free trgovina širom Bosne i Hercegovine u kojima bi posao trebao dobiti oko 1.000 ljudi.

Previous Četvrti mjesec zaredom mjesečni bosanski izvoz veći od milijardu maraka
Next Pobjeda Bosne i Hercegovine nad Hrvatskom za četvrtfinale Eurobasketa

You might also like

Ekonomija/Biznis

Otvoren 6. međunarodni sajam namještaja ‘SARAJEVO4WALLS’

Šesti međunarodni sajam namještaja, uređenja enterijera i eksterijera “SARAJEVO4WALLS – S4W 2023” otvoren je danas u kompleksu Olimpijske dvorane Zetra u Sarajevu, javlja Fena.   Organizatori sajma navode da će

Ekonomija/Biznis

Bosanski izvoz 4 milijarde i 400 miliona za prva tri mjeseca ove godine

U periodu januarj-mart 2023. godine izvoz je iznosio 4 milijarde 400 miliona KM, što je za 2,5 % više nego u istom razdoblju 2022. godine, dok je uvoz iznosio 6

ŽIVOT

Živio u Francuskoj, studirao u Britaniji: Život u Bosni i Hercegovini ima mnogo prednosti

Dino Žuđelović, koji je u ratu kao dječak izbjegao iz Sarajeva u Francusku, danas živi i radi u Sarajevu, gdje se vratio sa suprugom i troje djece nakon gotovo dvije