NAJVEĆE GRADILIŠTE U DRŽAVI: Pogledajte kako se grade tuneli Pečuj i Ričice kod Zenice i kako će izgledati cijela dionica (VIDEO)

NAJVEĆE GRADILIŠTE U DRŽAVI: Pogledajte kako se grade tuneli Pečuj i Ričice kod Zenice i kako će izgledati cijela dionica (VIDEO)

Do kraja 2017. biće iskopan 1.000 metara dug tunel Pečuj, na poddionici Klopče – Pečuj Koridora 5c, a nešto ranije i 512 metara dug tunel Ričice na poddionici Drivuša – Klopče kod Zenice, piše SB.

Kompanija Euro-asfalt, glavni izvođač radova na ovom velikom građevinskom projektu, organizovala je  obilazak gradilišta za novinare i studente građevinskog fakulteta, koji su doznali najbitnije pojedinosti o cijelom projektu.

Enver Ajanović, tehnički direktor Euro-asfalta, podsjetio je da je ugovor vrijedan 90 miliona eura između Autocesta FBiH i konzorcija “Euro asfalt – Strabag” potpisan u maju 2016. Rok za završetak radova je 30 mjeseci. Na iskopavanju tunela trenutno je angažovano oko 700 radnika koji koriste najsavremenije mašine u modernoj cestogradnji.

Radovi na ovoj poddionici Koridora 5C, u dužini od osam kilometara, vrijedni su 107 miliona eura, što je trenutno najveće gradilište na cijeloj autocesti Koridora 5C.

Na poddionici Drivuša – Klopče već su završeni radovi na rasponskoj konstrukciji mosta Drivuša, pri čemu je betoniranje izvedeno na pomičnoj skeli (MSS)

MSS sistem gradnje omogućava lakšu gradnju rasponske konstrukcije mosta ili vijadukta. Lahkoća se ogleda u tome što nosiva konstrukcija MSS-a prekoračuje raspon bez dodatnog oslanjanja, oslanjanje je samo na postojeće stubove mosta. Demontaža i montaža oplate je znatno olakšanje, jer je i oplata sastavni dio te složene konstrukcije, te se na taj način ne gubi vrijeme na demontažu i ponovnu montažu skele mosta za dati raspon.

Osim tunela Pečuj, istovremeno se kopa i tunel Ričice dug 512 metara, a do sada je iskopana jedna trećina. Oba tunela se rade u vrlo složenim geotehničkim uvjetima, u šta se možete uvjeriti pregledom video priloga.

Previous Luksuzna sedla iz Orašja osvajaju njemačko i američko tržište
Next OK BIOCOSMETICS: Kozmetika iz Gračanice uspješno parira poznatim svjetskim brendovima

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kompanija Forster Rohner Ilidža broji 120 uposlenika – proizvodnja vrhunskog luksuznog veza

U okviru obilaska članica Asocijacije tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini radi upoznavanja sa njihovim proizvodima, uslugama, kapacitetima i tržištima na kojima posluju, ali isto tako i

Ekonomija/Biznis

Čapljina miriše na “Lastu”: Svečano otvorena fabrika koja će oživjeti Hercegovinu –

Službeno je u rad puštena čapljinska ”Lasta”, fabrika keksa i vafla po kojoj je Čapljina više od pola stoljeća bila poznata širom svijeta. Današnji dan zasigurno će biti zlatnim slovima

Ekonomija/Biznis

Broj zaposlenih u FBiH za sedam dana porastao za 504

Broj zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), prema prebivalištu zaposlenika, 22. novembra ove godine bio je 533.429 i taj broj je veći za 504 u odnosu na podatak od