Luksuzna sedla iz Orašja osvajaju njemačko i američko tržište

Luksuzna sedla iz Orašja osvajaju njemačko i američko tržište

Jedini proizvođač sedala za konje u Bosni i Hercegovini, kompanija ”JD Seddlary” iz Orašja, godišnje izveze oko 600 do 700 svojih proizvoda na strano tržište. Radi se o luksuznim sedlima koja koštaju i do nekoliko hiljada KM.

Ivo Mijić, direktor ove kompanije, kojeg smo upoznali na sajmu u Mostaru, gdje se predstavlja sa svojim proizvodima, kaže da su njihovi proizvodi svojevrsna umjetnička djela budući da je u njihovu izradu potrebno unijeti puno kreativnosti i ljubavi.

”Sedla su 90 posto ručni rad. Da bi sedlo bilo završeno za jedan dan potrebno je da na njemu radi desetak ljudi ”, priča on za Akta.ba.

Svoje proizvode plasiraju u Zapadnu Europu, Kanadu, SAD te Južnu Afriku. Ipak, najveća potražnja je na tržištu SAD-a i Njemačke. Prodaju ih veletrgovinama koje dalje ove proizvode plasiraju konjičkim klubovima, ali i zaljubljenicima u konjički sport.

”Oko 99 posto naše proizvodnje ide za izvoz.  Tek u zadnje vrijeme smo nešto počeli prodavati u Bosni i Hercegvini i Hrvatskoj”, kaže nam Mijić koji dodaje da je se nadaju i uspostavljanju nekih novih poslova na ovom području jer je to jedan od razloga zašto se predstavljaju na ovogodišnjem sajmu u Mostaru.

Mijić ističe da je njemačka kompanija, čiji je vlasnik Roland Durr, prije desetak godina iskazala interes za investiranje u Bosni i Hercegovini. Za Orašje su se odlučili, saznajemo, zbog blizine granice EU. Durr ima još nekoliko kompanija u Njemačkoj koje se bave ovom istom proizvodnjom.

To da su se uspjeli s luksuznim proizvodima probiti se na strano tržište, i to uspješno, pokazuje da se može uspješno poslovati na našem tržištu ukoliko se nađe prava tržišna niša.

Mijić kaže da sve to ne dolazi samo od sebe nego da je za uspjeh potreban napornan rad i odricanje, ali da se može uspješno poslovati i u Bosni i Hercegovini.

Previous Sarajevo u sebi sabire, čuva i potvrđuje jedinstvo u različitosti
Next NAJVEĆE GRADILIŠTE U DRŽAVI: Pogledajte kako se grade tuneli Pečuj i Ričice kod Zenice i kako će izgledati cijela dionica (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Sarajevo: Bosmal postaje luksuzni hotel unutar Rotana grupacije

  Jedna od vodećih hotelijerskih kompanija na Bliskom istoku, u Africi i Turskoj, Rotana, potpisala je nove ugovore i proširila svoj portfolio. Jedan od ugovora vezan je i za Bosmal

Ekonomija/Biznis

MINECO RUDNIK U OLOVU BIT ĆE IZGRAĐEN DO KRAJA GODINE

Ime bosanskohercegovačkog gradića Olova i najvećem laiku za rudarstvo nedvosmisleno sugerira na čemu bi taj dio Bosne i Hercegovine mogao bazirati svoj privredni razvoj. To je davno prepoznala i britanska Mineco

MADE IN BOSNIA-387

Gračanički Fortunatto planira da udvostruči proizvodnju obuće – Fabrika traži 100 radnika

Gračanička fabrika obuće Fortunatto koja radi lon poslove za autrijsku firmu Paul Green planira da udvostruči proizvodne kapacitete i zaposli još 100 radnika. Kako su za ekapiju objasnili iz ove