Nakon paljenja kuća, ubijali civile! Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti u mjestu Lješevo kod Ilijaša

Nakon paljenja kuća, ubijali civile! Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti u mjestu Lješevo kod Ilijaša

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Vidović Marinka, rođenog 1958. godine u Sarajevu, nastanjen u Loznici, državljanin Bosne i Hercegovine i R Srbije i Vujović Pere, rođenog 1970. godine u Sarajevu, nastanjen u Feketiću, državljanin Bosne i Hercegovine i R Srbije.    

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, optuženi Vidović u svojstvu  komandanta, a optuženi Vujović u svojstvu pripadnika Interventnog voda 1. Ilijaške lakojurišne brigade VRS, na području mjesta Lješevo, općina Ilijaš, tokom mjeseca juna 1992. godine postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su dana 5.6.1992. godine, zajedno sa drugim osobama, izvršili napad na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Lješevo, tokom kojeg je vršeno paljenje kuća i lišavanje slobode civilnog stanovništva koje nije uspjelo pobjeći a koje je nakon toga, pod prijetnjom oružjem, postrojeno u dvorištu jedne kuće gdje su dvojica optuženih, lično i direktno, zajedno sa još najmanje 5 pripadnika iste jedinice, pucanjem iz vatrenog oružja ubili dvadeset civila, uglavnom članova porodica Fazlić, Masnopita, Avdukić i dr., među kojima je bilo žena i starijih osoba, te teže ranili dvije osobe.

U optužnici se navodi da je nakon ubistva civila zarobljeno svo preostalo stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, najmanje 100 osoba, među kojima muškarci, žene i djeca, koji su odvedeni u prisilno zatvaranje u mjestu Podlugovi.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 19 svjedoka, među kojima jedan svjedok uz dodijeljene mjere zaštite, 2 stručna vještaka sudsko-medicinske struke, prilaganjem izjava preminulih svjedoka, te svjedočenjem oštećenih članova porodica ubijenih, kao i prilaganjem više od 120 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivično djelo – zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Previous Maroko oduševljava igrom i ponašanjem – ‘Lavovi Atlasa’ iznenađenje Mundijala
Next Ne igraju isto, ali ponašaju se slično: FIFA kaznila fudbalske saveze bosanskih susjeda

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Klanjana dženaza i obavljen ukop vlaseničkim žrtvama: Traga se za još 1.000 ubijenih

Šaban, Muhamed, Abdulah, Sadik, Mesib, Sejmo, Ismet… To su samo neke od žrtava koje su danas smiraj našle u mezarju “Rakita” u Vlasenici. Na mezarju “Rakita” u Vlasenici klanjana je

NAŠI DANI

Bošnjaci u Rudom: Odnos prema povratnicima u ovaj dio naše zemlje više nego korektan

Desimir Stanković, bez naknade, svojim kamionom i bagerom vrši zemljane radove na lokalitetu gdje se gradi spomen-obilježje za više od 100 ubijenih i nestalih Bošnjaka Rudog. Bošnjački povratnici u općinu

NAŠI DANI

Prognani Hrvati iz BL: Čovićeva izjava koja RS predstavlja kao normalni entitet uvreda je za zdrav razum i sol na ranu

Udruženje “Nazaret” koja okuplja prognane Hrvate s područja Banje Luke oštro je kritiziralo predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića zbog njegova nastupa u parlamentu bh. entiteta RS, dok je Josip Jerković,