Namibija osuđuje bivšeg kolonijalnog vladara Njemačku zbog odbrane Izraela u predmetu ICJ za genocid

Namibija osuđuje bivšeg kolonijalnog vladara Njemačku zbog odbrane Izraela u predmetu ICJ za genocid

Predsjedništvo Namibije upućuje oštre kritike na račun Njemačke jer nije izvukla pouke iz genocida nad narodom Namibije.

Namibija je osudila “šokantan” potez Njemačke da podrži Izrael u slučaju genocida pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) koji je pokrenula Južna Afrika, dok je izraelski rat u Gazi u nedjelju ušao u svoj 100. dan.

Predsjednik Namibije, južnoafričke zemlje u kojoj se dogodio prvi genocid u 20. stoljeću pod njemačkom kolonijalnom vlašću, požalio se na “nesposobnost Njemačke da izvuče pouke iz svoje užasne historije”.

Predsjednik Hage Geingob izrazio je “duboku zabrinutost” zbog odluke njemačke vlade da je “odbacila moralno ispravnu optužnicu koju je podigla Južna Afrika”.

Geingob je optužio Berlin da je “ignorirao” “smrt preko 23.000 Palestinaca u Gazi” i branio pred Međunarodnim sudom pravde “genocidna i jeziva djela izraelske vlade”.

“Njemačka ne može moralno izraziti predanost Konvenciji Ujedinjenih naroda protiv genocida, uključujući iskupljenje za genocid u Namibiji, dok podržava ekvivalent holokausta i genocida u Gazi”, navodi se u saopćenju.

“Predsjednik Geingob apeluje na njemačku vladu da preispita svoju neblagovremenu odluku da interveniše kao treća strana u odbrani i podršci genocidnim djelima Izraela pred ICJ-om”, dodaje se.

“Nijedno ljudsko biće koje voli mir ne može zanemariti pokolj koji se vodi protiv Palestinaca u Gazi.”

Južna Afrika vodi Izrael pred ICJ

Južna Afrika je pokrenula hitan slučaj u ICJ-u tvrdeći da Izrael krši Konvenciju UN-a o genocidu i želi da sud odmah zaustavi svoje vojne operacije u Gazi koje su počele 7. oktobra.

U četvrtak i petak održana je dvodnevna javna rasprava u ovom slučaju u Svjetskom sudu – najvišem pravnom tijelu Ujedinjenih naroda, na kojoj su svoje argumente iznijeli Južna Afrika i Izrael.

Južnoafrička Republika rekla je sudu u četvrtak da je izraelska zračna i kopnena ofanziva – koja je opustošila veći dio enklave i ubila skoro 24.000 ljudi, prema zdravstvenim vlastima Gaze – imala za cilj dovesti do “uništavanja stanovništva” Gaze.

Konvencija o genocidu iz 1948. godine, donesena nakon masovnog ubijanja Jevreja u nacističkom holokaustu u Njemačkoj, definiše genocid kao “djela počinjena s namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelimično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa”.

Njemačka vlada u petak je “odlučno i izričito” odbacila optužbe Južne Afrike protiv Izraela, nazvavši to “političkom instrumentalizacijom” Konvencije UN-a o genocidu bez “činjenične osnove”.

Njemačka je odgovorna za masakre više od 70.000 domorodačkog naroda Herero i Nama u Namibiji između 1904. i 1908. godine, što historičari smatraju prvim genocidom u 20. stoljeću.

Godine 2021, nakon više od pet godina pregovora, Njemačka je rekla da je priznala da je počinila “genocid” na teritoriji koju je kolonizirala između 1884. i 1915. i obećala više od 1,1 milijarde eura (1,2 milijarde dolara) razvojne pomoći tokom 30 godina u korist potomcima dva plemena.

(The New Arab/MiruhBosne)

Na 100. dan genocida u Gazi: 100.000 Palestinaca ubijeno, nestalo ili ranjeno

Previous Na 100. dan genocida u Gazi: 100.000 Palestinaca ubijeno, nestalo ili ranjeno
Next Izvoz drvnog sektora za 11 mjeseci bio je 757,6 miliona eura. 40,9% od toga odnosi se na izvoz namještaja

You might also like

NAŠI DANI

Sturgeon: Srebrenica je bila vrhunac genocidnog plana

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon obratila se u četvrtak na Nacionalnoj ceremoniji obilježavanja “Dana sjećanja na Srebrenicu” u Velikoj Britaniji, te tom prilikom poručila da je Srebrenica bila konačna vrhunac genocidnog

NAŠI DANI

Mektić o ubistvu banjalučkog biznismena: ‘Ubistvo sa podpisom vlasti’

U Banjaluci je sinoć u kasnim satima ubijen biznismen Slaviša Krunić. ‘Ubistvo sa podpisom vlasti’ – komentar je državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića na vijest o ubistvu banjalučkog biznismena. Prije 4

BAŠTINA

Vlada FBiH: Za obnovu kule ‘Zmaja od Bosne’ milion maraka

  Danas je Vlada FBiH odobrila korištenje sredstava transfera za razvoj turizma u FBiH, u ukupnom iznosu od 3.100.000 KM. Od ovoga je, između ostalog, za sufinansiranje projekata unapređenja turističke