Na 100. dan genocida u Gazi: 100.000 Palestinaca ubijeno, nestalo ili ranjeno

Na 100. dan genocida u Gazi: 100.000 Palestinaca ubijeno, nestalo ili ranjeno

Ženeva – Oko 100.000 Palestinaca je ubijeno, prijavljeno kao nestali ili ranjeno od 7. oktobra 2023. zbog izraelskog genocida u pojasu Gaze, navodi se u saopćenju Euro-Med Human Rights Monitora u subotu, napominjući da broj uključuje i one koji su sada dugotrajni invalidi.

Do 13. januara 2024. godine, ubijeno je 31.497 Palestinaca u pojasu Gaze, procjenjuje Euro-Med Monitor. Od poginulih u izraelskim zračnim i artiljerijskim napadima na pojas, 28.951 (92%) bili su civili, uključujući 12.345 djece, 6.471 žena, 295 zdravstvenog osoblja, 41 pripadnik civilne odbrane i 113 novinara. U međuvremenu, 61.079 osoba je povrijeđeno, od kojih stotine u kritičnom stanju.

Grupa za ljudska prava je objasnila da, pored statistike palestinskog ministarstva zdravlja, njene brojke uključuju ljude koji su nestali nakon što ih je uhapsila i nasilno odvela izraelska vojska, kao i one koji su zarobljeni ispod ruševina zgrada pogođenih izraelskim zračnim i artiljerijskim napadima više od 14 uzastopnih dana i stoga se pretpostavlja da su mrtvi. Stotine tijela koja se ne mogu izvući zbog izraelskog nasilja i dalje ostaju na cestama, rekao je Euro-Med Monitor, posebno u područjima gdje je izraelska vojska izvršila kopnene upade. Euro-Med Monitor tim je dalje izvijestio da je oko 1,955 miliona Palestinaca, otprilike 85% ukupnog stanovništva Pojasa Gaze, raseljeno je iz svojih domova i stambenih naselja zbog nedostatka sigurnih skloništa, jer je 69.700 stambenih jedinica potpuno uništeno, a 187.300 stambenih jedinica djelimično oštećeno.

Prema timu, objekti koji su bili na meti Izraela tokom njegovih tekućih napada uključuju 320 škola; 1.671 industrijski objekt; 183 zdravstvene ustanove, uključujući 23 bolnice, 59 klinika i 92 ambulantna vozila; 239 džamija; tri crkve; i 170 press ureda. Euro-Med Monitor je naveo da Izrael nastavlja da eskalira svoje vojne napade na palestinske civile u očiglednom pokušaju da proširi svoju teritoriju kako bi obuhvatio cijeli Pojas Gaze, iskorijenivši ogromnu većinu stanovništva Pojasa kršenjem međunarodnog prava. Ovo vjerovatno predstavlja ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, rekla je grupa za ljudska prava. Prema organizaciji sa sjedištem u Ženevi, Izrael namjerno gađa civilnu infrastrukturu kako bi prouzročio što više žrtava, materijalnih gubitaka i što više općeg razaranja moguće kao oblik odmazde i kolektivne kazne. Ovo je protiv međunarodnog humanitarnog prava, Ženevske konvencije iz 1949. godine, i predstavlja ratne zločine prema Rimskom statutu, koji upravlja Međunarodnim krivičnim sudom.

Izrael je flagrantno prekršio odredbe međunarodnog humanitarnog prava, ponovio je Euro-Med Monitor, koji zabranjuje oštećenje imovine kao “preventivno sredstvo” i uništavanje imovine kao sredstvo odvraćanja, čak i u vojne svrhe.

Euro-Med Monitor je naglasio važnost odluke Južne Afrike da podnese tužbu protiv Izraela zbog počinjenja genocida pred Međunarodnim sudom pravde, nazvavši to historijskim presedanom i prvim korakom ka pozivanju Izraela na odgovornost na međunarodnom pravosudnom nivou i kršenju njegovog imuniteta. Organizacija za ljudska prava je naglasila da tužba — bez obzira na ishod — predstavlja istinski pritisak na Izrael i da će, ako Sud ipak odluči da preduzme trenutne, privremene mjere kao prvi korak, Izrael i njegovi saveznici biti prisiljeni suočiti se sa još skupljim političkim, uz pravne i moralne reperkusije.

I Južna Afrika i Izrael završili su u posljednja dva dana svoja izlaganja pred Sudom, rekao je Euro-Med Monitor. Međunarodni sud pravde trenutno razmatra slučaj i donijet će odluku o hitnim, privremenim mjerama koje je zatražila Južna Afrika, od kojih je najistaknutija prestanak vojnih akcija Izraela unutar i protiv Pojasa Gaze.

Euro-Med Human Rights Monitor je obnovio svoj poziv na međunarodnu istragu o široko dokumentovanim kršenjima koja su se dogodila otkako je Izrael započeo svoj tekući genocidni rat u Pojasu Gaze, te da međunarodna zajednica radi na okončanju stanja nekažnjivosti koje Izrael uživa. Odgovorni za zločine Izraela moraju odgovarati, saopćio je Euro-Med Monitor. Grupa je tražila da svi oni koji su izdali i izvršili brutalne naredbe protiv Palestinaca u Pojasu budu izvedeni pred lice pravde i da se svaka žrtva pravično obešteti.

Previous Predugo traje puzajuća, ali uporna strategija, urušavanja države i razaranje najboljih vrijednosti bosanskog društva
Next Namibija osuđuje bivšeg kolonijalnog vladara Njemačku zbog odbrane Izraela u predmetu ICJ za genocid

You might also like

SPORT

Sarajevo: Revijalnom utakmicom i nizom aktivnosti obilježena 30. godišnjica ubistva Želimira Vidovića Kelija

Nizom prigodnih aktivnosti obilježena je trideseta godišnjica smrti Želimira Vidovića Kelija, proslavljenog fudbalera FK Sarajeva, javlja AA. Danas se navršavaju tri decenije od smrti bivšeg fudbalskog asa Sarajeva i reprezentativca

NAŠI DANI

V. Britanija: “Remembering Srebrenica” uručena Kraljičina nagrada u borbi protiv mržnje

Preko hiljadu volonterskih organizacija djeluje na području Mančestera, ali samo 35 je imalo priliku dobiti ovogodišnju Kraljičinu nagradu/Queen’s Award. Među njima je bila i organizacija Remembering Srebrenica kojoj je u

NAŠI DANI

Memorandum 2 / Preko “srpskog kulturnog prostora” do “velike Srbije”

  Bez mnogo pažnje ovdašnje javnosti, kako to obično biva kada se dešavaju dugoročno i strateški važni događaji, prošla je informacija da su ministar kulture i informiranja Srbije Vladan Vukosavljević i ministrica