Narasla snaga domaćeg biznisa: Bosanski privrednici preuzimaju podružnice stranih brendova

Narasla snaga domaćeg biznisa: Bosanski privrednici preuzimaju podružnice stranih brendova

Informacija da je Petar Ćorluka nedavno kupio firmu Schmid Maissau u Austriji sa više od sto godina tradicije u proizvodnji medenjaka, samo je jedna u nizu koje potvrđuju naraslu snagu domaćeg biznisa.

Ćorluka, koji je prema magazinu Nedeljnik drugi najbogatiji čovjek u Bosni i Hercegovini, preselit će proizvodnju austrijskog brenda medenjaka u čapljinsku Lastu, koju je nakon stečaja uspješno podigao na noge.

Ova akvizicija slijedi niz preuzimanja poznatih stranih brendova od domaćih privrednika, koja su se dogodila u 2022. godini.

Tako su domaći investitori kupili podružnicu Securitas BH Sarajevo poznatog globalnog brenda Securitas.

Securitas BH nastao je tako što su vlasnici zaštitarske agencije Alarm West Sarajevo 2010 prodali svoju komaniju švedskom brendu, a sada su je, kada je izrasla u moćnu kompaniju, putem firme Sec One ponovo otkupili.
Njima se, kao što smo nedavno ekskluzivno izvijestili pridružio i Ismir Mirvić, bh. investitor sa američkom adresom, piše Indikator.ba.

Još jedna bh. podružnica poznatog brenda – austrijskog Tondacha – prešla je u domaće ruke.
Kompaniju iza koje stoji renomirano ime u području građevinskih materijala od austrijskih vlasnika preuzeo je Jasmin Hošo krajem oktobra prošle godine u postupku restrukturiranja Wienerberger grupe. Hošo koji je imao 20-odstotni udio postoa je 100-postotni vlasnik Tondacha.

U oktobru prošle godine dogodio se još jedan uspješan posao domaćih privrednika.

Domaće investitori iz kompanija TAK d.o.o. Sarajevo i OKAC d.o.o. Goražde kupili su od američkog Grasso Holdinga 50-odstotni udio u kompaniji za proizvodnju sportske, lovačke i privredne municije Pobjeda Tecnhology Goražde za 10 miliona KM.

Tako je ova kompanija koja je prije Amerikanaca bila u vlasništvu ruske tvornice municije Ulianovsk konačno prešla u domaće ruke.

Ovom treba dodati i preuzimanja podružnica Sberbank Europe u Bosni i Hercegovini od ASA banke i Nove banke, čime domaći kapital prvi put igra značajniju ulogu u bankarskom sektoru.

Trend porasta domaćih a opadanja stranih akvizicija, portal Indikator.ba. registrovao je u svojim izvještajima o spajanjima i preuzimanjima koji publikuje kvartalno i na godišnjoj osnovi, potvrđujući snagu ojačalog domaćeg biznisa.

Ovaj trend, prema istraživanjima portala prisutan je od 2020. godine i pojave pandemije.

(Indikator/MiruhBosne)

Previous Kompanija Lykos Balkan Metals otkrila zlatne žice ispod opštine Jezero
Next BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

You might also like

Ekonomija/Biznis

Luksuzna sedla iz Orašja osvajaju njemačko i američko tržište

Jedini proizvođač sedala za konje u Bosni i Hercegovini, kompanija ”JD Seddlary” iz Orašja, godišnje izveze oko 600 do 700 svojih proizvoda na strano tržište. Radi se o luksuznim sedlima

MADE IN BOSNIA-387

Višemilionska investicija: U Vogošći počinje proizvodnja crnog karbona

U sklopu Slobodne zone Vogošća RCB Nanotehnologija d.o.o. je osnovala Tehnološki razvojni centar za preradu perliranog karbona od materijala koji su upotrijebljeni do mjere da više nisu iskoristivi. Višemilionska investicija

Ekonomija/Biznis

„Bosnor“ u Janji uskoro počinje praviti dijelove za montažne kuće za norveško tržište

U protekle dvije godine osjetan je porast izvoza iz Bosne i Hercegovine u Norvešku, što potvrđuje i primjer firme iz Janje BOSNOR d.o.o. koja je nedavno isporučila veće količine građevinskog