Nekadašnja djevojka Milana Mladenovića (EKV): Kada su granatirane Markale u Sarajevu to nas je jako potreslo, u dahu smo napisali pjesmu ‘Crv’

Nekadašnja djevojka Milana Mladenovića (EKV): Kada su granatirane Markale u Sarajevu to nas je jako potreslo, u dahu smo napisali pjesmu ‘Crv’

Zajedno su napisali i tekst za pjesmu “Crv” sa albuma “Angel’s Breath”. Maja kaže da Milan nije bio zahtjevan ni kao saradnik i priča o povodu za nastanak te pjesme

Milan Mladenović, frontmen grupe Ekatarina Velika, upoznao se krajem osamdesetih sa Majom Maričić, tada studentkinjom historije umjetnosti i, priča kaže, dok je ona bila u Americi posvetio joj pjesmu “Srce”.

Kada se nakon godinu dana vratila, ponovo su se našli i sa Milanom je ostala do kraja. Maja Maričić danas je predsjednica Upravnog odbora Zadužbine Milan Mladenović, kroz koju se brine o zaostavštini tekstopisca, pjevača, gitariste i kompozitora EKV. U Narodnoj biblioteci Srbije, gdje je legat Milana Mladenovića, odmjereno i delikatno govorila je na tribini posvećenoj njemu, zajedno sa frontmenom Partibrejkersa Zoranom Kotićem Canetom, autorom knjige “Mesto u mećavi” Aleksandrom Žikićem i piscem Sašom Ilićem.

– To su lične stvari koje su bile sve ove godine kod Milanove mame koja je preminula prije tri godine i u svom testamentu ostavila je želju da se osnuje Zadužbina Milana Mladenovića i da lične stvari, rukopisi, autorska prava, od sada budu vlasništvo Zadužbine. I onda smo prosto uzeli te stvari i konsultovali se sa Narodnom bibliotekom oko toga kako mi da ih čuvamo, a onda se Narodna biblioteka ponudila da, u stvari, oni preuzmu to i da se ovdje čuvaju i obrađuju na jedan profesionalan način – objašnjava za Nova TV Maja Maričić.

Maja je mogla iz prve ruke da čuje i vidi kako su nastajale neke od pjesama koje danas slušaju generacije ljubitelja muzike Ekaterine Velike, bilježene na hartijama koje se čuvaju u legatu. Pitamo zato odmah kako je Milan pisao. Da li je to kod njega išlo lahko ili je bio dugotrajan proces, sa svim onim prepravljanjima, poliranjem stihova?

– Ne, on je vrlo brzo pisao. U jednom dahu bi uglavnom pisao pjesme, rijetko bi se dešavalo da tu nešto poslije prerađuje. Uglavnom je to nastajalo u određenom momentu – kaže Maja Maričić.

Zajedno su napisali i tekst za pjesmu “Crv” sa albuma “Angel’s Breath”. Maja kaže da Milan nije bio zahtjevan ni kao saradnik i priča o povodu za nastanak te pjesme.

– To je prosto teklo svojim tokom. Sjeli smo i spontano napisali tu pjesmu. Ne znam da li znate koji je direktan povod za nastanak te pjesme? Mi smo tad bili u Brazilu, to je bio 5. februar 1994. godine, i tog dana su granatirane Markale u Sarajevu. Nas je to, naravno, jako potreslo i nakon što smo saznali te vijesti, Suba, on i ja smo sjedili i pričali satima o svemu što se dešava i prosto sjeli i napisali u dahu tu pjesmu – priča Maja Maričić.

Ne možemo, a da ne pitamo kakav je osjećaj kada zna da su pjesme koje vole desetine, i stotine hiljada ljudi posvećene njoj. “Ne mogu na to pitanje da odgovorim”, kaže tiho. Pitamo koja pjesma EKV-a njoj najomiljenija. Uzdah koji, reklo bi se, sugeriše da je teško odlučiti se.

– Nemam je, zaista je nemam. Imam omiljeni album. Omiljeni album mi je “Ljubav” – kaže Maja Maričić.

Pažnja javnosti joj, sasvim moguće, i ne prija, ali zato do detalja brižljivo vodi računa o svakom detalju vezanom za zaostavštinu. Tako je bilo i na tribini “Poštenije nisam mogao da potrošim godine”, nazvanoj po jednoj od Mladenovićevih izjava.

– Milan sam je tom izjavom – ta izjava u originalu glasi “poštenije i iskrenije nisam mogao da protraćim ove godine koje sam protraćio na jednu tako neozbiljnu stvar kao što je rokenrol” – definisao najbitnije osobine kako svog profesionalnog, tako i privatnog života. Upravo to su publika i njegovi poštovaoci prepoznali, ne samo njegove pjesme i njegovu muziku, nego upravo taj pošten i iskren način na koji je on živio svoju umjetnost. I upravo zahvaljujući tome se njegovo djelo održalo – rekla je Maja Maričić.

Ispričala je i da frontmena EKV nije zanimalo šta misli “javnost”, ali da ga jeste zanimalo šta misli njegova publika, te da je uvijek “bio dosljedan svojim stavovima, svojoj poetici i svojoj publici”.

Narodnoj biblioteci povjerena su, između ostalog, na čuvanje Milanova lična dokumenta, svjedočanstva, diploma Jedanaeste beogradske gimnazije, indeks Filozofskog fakulteta, radni sto, knjige, razglednice, pedesetak pjesama, više različitih verzija pjesama, pjesma sa rukopisom Margite Stefanović, pa i kutija za sočiva. Među rukopisima je i pjesma “Mali mrav”.

– To je pjesma iz perioda njegove osnovne škole. To se da vidjeti i po rukopisu, jer on je od ranih razreda osnovne škole pisao pjesme. Kad je imao 12 godina, 1970. godine, dobio je nagradu u Sarajevu za pjesmu objavljenu u zbirci posvećenoj djeci Vijetnama – priča Maja.

Na pitanje kako muzika frontmena EKV komunicira sa milenijalcima, ona kaže da se u Zadužbini nadaju da će upravo Nagrada Milan Mladenović skrenuti pažnju mladim ljudima na njegov lik i djelo.

A na pitanje da ona jednim stihom opiše realnost u kojoj danas živimo, Maja Maričić odlučila se za stihove iz pjesme “Zabranjujem”: “Zabranjujem sve zamke vaše podlosti, zabranjujem da dodir zavisti i bolesti bude kraj” i nadovezala se sa: “Probudi se, pokreni se”.

-Mladenović je poznat i po još jednom gestu iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu. Javnosti je poznata priča kako je odbio nastup u Banjaluci s obrazloženjem da ne želi svirati u gradu u kojem je porušena džamija Ferhadija.

(Nova/MiruhBosne)

Previous Svečano otvorena 43. manifestacija “Srebrenik - otvoreni grad umjetnosti”
Next U toku pripreme za osnivanje novih ergela bosanskih brdskih konja

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine otvoren History Fest

  Ovogodišnji History Fest, koji se održava od 31. maja do 3. juna, otvoren je večeras u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Organizator Festa je Udruženje za modernu historiju,

KULTURA I UMJETNOST

Tim Roth na SFF-u, dobitnik nagrade Počasno srce Sarajeva

Britanski glumac Tim Roth primiti će nagradu Počasno Srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti. Nagrada će mu biti uručena na ceremoniji koja će se održati 20. augusta u

KULTURA I UMJETNOST

Predstavljena humoristička serija ‘Tender’ autora Srđana Vuletića

U sarajevskom kinu Cineplexx večeras je predstavljena serija “Tender” u produkciji BH ContentLab platforme BH Telecoma. Kreator serije i scenarist je Srđan Vuletić, u saradnji sa produkcijskom kućom F.I.S.T. iz Sarajeva,