Novi Grad Sarajevo: Obilježena godišnjica deblokade Dobrinje

Novi Grad Sarajevo: Obilježena godišnjica deblokade Dobrinje

U organizaciji Udruženja JOB “Unija veterana” Novi Grad Sarajevo, danas je obilježena 29. godišnjica deblokade Dobrinje.

Tim povodom delegacije Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, boračkih udruženja, porodice poginulih, te predstavnici političkih partija, položili su cvijeće na spomen – obilježju na Trgu djece Dobrinje, prisjećajući se onih koji su herojski poginuli braneći ovo herojsko naselje 2. septembra 1992. godine.

Više od stotinu dana naselje Dobrinja je bilo potpuno odsječeno od grada. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe za odbranu ovog naselja, koje je za srpsko – crnogorskog agresora imalo izuzetan geostrategijski značaj, a u neposrednoj blizini u tadašnjoj kasarni, početkom 1992. godine bilo je stacionirano mnogo vojne tehnike, naoružanja, municije, kao i vojnika JNA i dobrovoljaca iz Srbije i Crne Gore.

Današnje okupljanje veterana rata sa Dobrinje, predstavnika Općine Novi Grad Sarajevo, boračkih udruženja, političkih partija, učenika Osnovne škole “Osman Nuri Hadžić” i drugih, bilo je jasna poruka da se nikada ne smiju zaboraviti oni koji su živote dali za odbranu grada i države od agresora.

Adem Kajanija, predsjednik Udruženja JOB „Unija vetarana” Novi Grad Sarajevo“ kazao je da se 2. septembra odvijala jedna od prvih bitaka za Dobrinju. „Imajući u vidu činjenicu da je Dobrinja, kao i grad Sarajevo, tada bila u okruženju, s druge strane smo imali dvije kasarne odakle su nas svakodnevno granatirali, ovo je bila prva linija i ovdje su najviše ginuli civili, od svakodnevne vatre niko se nije mogao kretati, a borci su do prve linije morali pretrčavati. Akcija je pripremljena i 2. septembra u jutarnjim satima krenulo se prema Dobrinji IV. Vjerovatno je peta kolona uradila svoje, kada smo prešli na drugu stranu, agresor nas je dočekao, tada smo nažalost izgubili šest saboraca, a 24 su ranjena.

Deblokada Dobrinje je bila deblokada grada Sarajeva u sadejstvu sa drugim jedinicama, a naša zona odgovornosti je bila Dobrinja IV. Borci koji su tada poginuli ostali su na Dobrinji IV ispod balkona stambene zgrade, neki su davali znake života, ali im nismo mogli pomoći, a ranjeni su se jedva izvukli pretrčavajući cestu, dok je UNPROFOR kasnije izvukao poginule“, prisjetio se tih ratnih dana Adem Kajanija.

Second Slide
Foto: Općina NG

Naglasio je da se danas sjećaju tog datuma i poginulih saboraca, te da će to činiti i u narednim godinama i prenositi na mlade naraštaje, kako bi oni znali šta se ovdje dešavalo u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Povodom obilježavanja ovog značajnog datuma iz perioda odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992 – 1995, u subotu, 4. septembra, u prostorijama Udruženja JOB „Unija veterana“ Općine Novi Grad održat će se memorijalni turnir u šahu. 

Previous Mirko Šarović: Raspakivanje Daytona vodi u nestanak RS
Next Sezona uspješna: Panonska jezera u Tuzli posjetilo više stotina hiljada gostiju

You might also like

NAŠI DANI

Diplomate Bosne i Ukrajine se sastale, dok Tužilaštvo vrši provjere o ikoni za Lavrova

Ministarstvo vanjskih polova Bosne i Hercegovine (BiH) održalo je u petak, 18. decembra, sastanak s predstavnicima Ukrajinske amabasade u BiH o noti upućenoj zbog ikone poklonjene ruskom šefu diplomatije Sergeju

NAŠI DANI

Deutsche Welle o Njemačkoj – Deset vijesti iz zemlje koja puca po šavovima

Fali nastavnika, majstora, medicinara, lijekova nema, vozovi kasne, digitalizacija je spora, kao i borba protiv klimatskih promjena. Ovo nisu vijesti iz trećeg svijeta, nego samo iz poslednjih mjesec dana iz

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Brošura ‘Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini’

Udruženje žrtava i svjedoka genocida nastavlja sa objavljivanjem brošura koje se odnose na naslijeđe međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a s tim u vezi na progon ratnih zločinaca u Bosni i