Obilježen Dan oslobođenja i Dan BPK i Grada Goražde

Obilježen Dan oslobođenja i Dan BPK i Grada Goražde

Polaganjem cvijeća, učenjem  Fatihe i minutom  šutnje na šehidskom mezarju u Kolijevkama,  delegacije izvršne i zakonodavne svih nivoa  vlasti  i boračkih udruženja odale su počast poginulim braniocima koji su svoje živote dali za odbranu tih prostora i Bosne i Hercegovine.

Cvijeće je položeno i na  partizanskom spomen-obilježju, spomen obilježju poginulim pripadnicima policije  te ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992- 1995. godina.

Centralna manifestacija  održana je  na platou kantonalnih institucija gdje su evocirane  uspomene  na period kada je ovaj grad zahvaljujući svojim braniocima postao prvi slobodni grad u ratom okupiranoj Bosni i Hercegovini, a prisutnima su se obratili premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Edin Aganović.

„Prošlo je punih 28 godina od onog 18. septembra kada se naš grad privremeno oslobodio okova zla, a glas se o herojstvu Goraždana pronio cijelom napadnutom Bosnom i Hercegovinom ulivši nadu njenim braniocima da nije nemoguće pobijediti materijalno-tehnički nadmoćnijeg neprijatelja. Niko nije bio ponosniji od nas tada, a ona iskra odvažnosti i nade da se čuda ipak dešavaju držala nas je do kraja rata i pomogla da izdržimo sve strahote i patnje. Istina, ovaj grad i Kanton i njegovi stanovnici imaju dosta razloga da pričaju o sadašnjosti i budućnosti, no 18. septembra trebamo govoriti o prošlosti, o tek stasaloj mladosti ovog grada koja je stala u njegovu odbranu, odbranila ga i oslobodila okova zla. Zahvaljujući njima imamo i našu sadašnjost i budućnost u ovom dijelu Istočne Bosne i to ne smijemo zaboraviti.

Poštovane porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, bivši ratni komandanti i demobilisani borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, građani i građanke Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u ime Vlade i u svoje ime čestitam vam 18. septembar, Dan oslobođenja i Dan Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde. Čuvajmo sjećanje na 18. septembar i nikad ne zaboravimo njegove vrijednosti, kao i one od kojih i danas možemo još mnogo toga naučiti“- kazala je u svom obraćanju premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Na nama, predstavnicima institucijama vlasti, posebno Ministarstva za boračka pitanja, je obaveza da obezbijedimo uslove da kultura sjećanja na ovaj i sve ostale datume iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina bude prenesena generacijama koje dolaze- istakao je ministar za boračka pitanja Edin Aganović, koji je podsjetio prisutne da ovaj kanton prvi od kantona u Federaciji BiH počeo sa isplatom egzinstencijalne naknade demobilisanim borcima te da se uprkos nedostatku finansijskih sredstava i pandemiji COVID-a 19, zahvaljujući naporima svih u Vladi BPK Goražde, redovno isplaćuju sredstva za rad temeljnih boračkih udruženja i realizaciju njihovih projekata, od kojih je posebno istakao projekt zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca koji će se realizovati i ove godine.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je IMG_5757.jpg

U okviru obilježavanja Dana Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde, održane su svečane sjednice Skupštine BPK Goražde i Gradskog vijeća Grada Goražde. Na sjednici su dodijeljena najveća kantonalna i gradska priznanja pojedincima zaslužnim, kako za doprinos u ratu, tako i za poslijeratnu afirmaciju ovog kantona i grada.

Na svečanoj sjednici Skupštine BPK Goražde titula „Počasnog građanina BPK Goražde“ dodijeljena je Hamedu ef. Efendiću  bivšem goraždanskom muftiji , priznanje “Štit kantona” dodijeljeno je Ahmetu  Sejdiću , ratnom  komandantu Prve slavne višegradske brigade, a javno priznanje “Plaketa Kantona” dodijeljeno je  dr. Asimu Prutini.

Gradsko vijeće Goražda na svečanoj sjednici titulu počasnog građanina grada Goražda dodijelilo je Joe Saccu, autoru stripa “Zaštićena zona Goražde: Rat u istočnoj Bosni 1992-95”, „Zlatna plaketa grada Goražda“ dodijeljena je dr.Medini Bičo, jedinom epidemiologu u BPK Goražde i direktorici Zavoda za javno zdravstvo ovog kantona, „Povelja za životno djelo“ posthumno je dodijeljena porodici preminulog Safeta Garčevića-Srceta, dok je Ibru Kunovcu, pilotu helikoptera Armije RBiH  dodijeljena je plaketa „Prijatelj grada Goražda“.

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma, u holu Centra za kulturu upriličena je postavka ratnih fotografija i trofejnog naoružanja rađenog u kućnim radionicama.

U organizaciji Šahovskog kluba “Goražde” održan je tradicionalni šahovski turnir, a večeras će na parkingu tržnog centra “Bingo” ljubitelji filmske umjetnosti, u Drive-in cinemi , ili auto kinu moći pogledati film “Baby Driver”.

Podsjetimo, prije tačno 28.godina, grad na Drini oslobođen je zahvaljujući vojnim operacijama “Krug” i “Drina . Bio je to najveći uspjeh Armije RBiH u prvoj godini rata, a oslobođeno je više od 600 kvadratnih kilometara teritorije pod opsadom. Tada je Goražde dobilo epitet grada heroja. Također, prema zvaničnim podacima u akcijama oslobođenja Goražda “Krug i Drina” poginula su 64 borca.

Prvi planinarski pohod „Tragom oslobodilaca“

Planinarski klub “Goražde-Maglić” Goražde, u okviru obilježavanja 18, septembra Dana oslobođenja /Dana BPK Goražde i Grada Goražde, organizuje u nedjelju 20.septembra planinarski pohod pod nazivom” Tragom oslobodilaca ” .

Polazak na pohod, previđen je ujutro u 8.00 sati nakon polaganja cvijeća na spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda, uz obezbjeđen prijevoz do sela Dražmila. Odatle će učesnici pohoda, krenuti na pohod, uz historijski sat na Crijetežu, preko prevoja Hranjen, Jarovići i Podranjen.

Namjera organizatora je da uz ograničen broj učesnika pohoda, uz poštivanje epidemioloških mjera, prođe stazama kuda su se kretali branitelji Bosansko-podrinjskog kantona Goražde kada su oslobađali Goražde i njegovu okolinu od agresora 18.septembra 1992.godine te da ovaj pohod postane tradicionalan sadržaj obilježavanja Dana oslobođenja.

Previous Budući aerodrom u Bihaću dobio okolišnu dozvolu
Next Tešanj: Grade se četiri fiskulturne sale vrijednosti preko 2 mil. maraka, dvije već završene

You might also like

Ekonomija/Biznis

Saradnja BBI banke i BZK „Preporod“ na unaprjeđenju i jačanju ekonomije i kulture

Prof. dr Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) d.d Sarajevo i predstavnik inicijative „Mi to možemo“ u okviru koje su pripremljene Strateške

NAŠI DANI

Vehid Gunić – Dobri čovjek, Dobre zemlje Bosne

Dugogodišnji novinar, voditelj i urednik u Radio–televiziji Sarajevo, odnosno Radio–televiziji Bosne i Hercegovine Vehid Gunić preminuo je sinoć u 77. godini,. Iz Biografije… -Rođen 9. februara 1941. godine u Kozarcu.

NAŠI DANI

Premijer RH s Borrellom o izbornom zakonu u našoj zemlji

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josep Borrell od 13. do 16. marta boravit će u Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini. Prije najavljenog dolaska