Obilježena 24. godišnjica zatvaranja logora Omarska: Da buduće generacije znaju šta se desilo

Obilježena 24. godišnjica zatvaranja logora Omarska: Da buduće generacije znaju šta se desilo

Predstavnici Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, te preživjeli logoraši i članovi porodica ubijenih logoraša danas su obilježili 24. godišnjicu početka zatvaranja zloglasnog koncentracionog logora “Omarska” u Prijedoru.

Predsjednik Saveza Jasmin Mešković izjavio je za Fenu da je tokom obraćanja preživjelih logoraša poslana jasna poruka da torture i patnje kroz koje su prošli nikad neće zaboraviti i da će svjedočiti o onome što se dešavalo, ali i da će dati doprinos suživotu, pomirenju i toleranciji.

Dodao je da je još jednom upućen poziv da svi koji su odgovorni za te zločine trebaju odgovarati, te da treba početi govoriti o organiziranom i sistematskom planiranju i izvršenju zločina genocida u BiH.

Mešković je istakao da je danas položeno i cvijeće ispred tzv. “Bijele kuće”, objekta u logoru “Omarska” iz kojeg se nijedan logoraš koji je u njega ušao nije vratio živ.

 

Koncentracioni logor “Omarska” bio je logor za zatvaranje, mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, s područja općine Prijedor. Kroz logor je od maja 1992. prošlo više od 8.000 osoba koje su svo vrijeme bile izloženi torturi, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, silovanjima i raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, te ubistvima.

U logoru je ubijeno oko 700 logoraša, a na desetine žena je bilo izloženo sistematskom izrabljivanju i silovanjima.

Za zločine počinjene u tom logoru pred Haškim tribunalom i sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno su osuđeni: Duško Knežević na 31 godinu zatvora, Željko Mejakić na 21, Mlađo Radić na 20, Miroslav Kvočka na sedam, Momčilo Gruban na sedam, Milojica Kos na šest, te Dragoljub Prcać na pet godina zatvora.

 

(Faktor.ba/Foto: Anadolu Agency)

Previous Na Velikom polju na Igmanu odata počast šehidima i poginulim borcima (Foto)
Next Arapski turisti u Bosni i Hercegovini: Ko su, koliko ostanu i koliko potroše

You might also like

NAŠI DANI

Procjena EUFOR-a je da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje

Komandant EUFOR-a generalmajor Anton Wessely istaknuo je danas kako su EUFOR-ove rezervne snage aktivirane iz predostrožnosti, te da je procjena EUFOR-a da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno

NAŠI DANI

Učestvovao u ubistvu 51 civila u B. Krupi: Potvrđena prvostepena presuda u predmetu Dušan Ćulibrk

Vijeće Apelaciionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je 14.12.2022. godine donijelo drugostepenu presudu u predmetu Dušan Ćulibrk, kojom je kao neutemeljena odbijena žalba branitelja optuženika Dušana Ćulibrka i potvrđena prvostepena presuda od 15.8.2022. godine. Prvostepenom presudom

ZDRAVLJE

32 doktora medicine dobili zaposlenje u JU Dom zdravlja KS (VIDEO)

Doktori medicine, njih trideset dvoje, dobili su zaposlenje u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo, zahvaljujući Programu zapošljavanja doktora medicine prijavljenih na evidenciji nezaposlenih u Službi za zapošljavanja Kantona Sarajevo.