Obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima Višegrada: Ruže u Drini u znak sjećanja na ubijene

Obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima Višegrada: Ruže u Drini u znak sjećanja na ubijene

Na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu danas je obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima u ovom gradu. U znak sjećanja na 3.000 žrtava, u Drinu je bačeno 3.000 ruža, a u džamiji u Međeđi proučen je Jasin, javlja Anadolu Agency.

Iz Višegrada je još jedanput upućen apel da oni koji to znaju otkriju lokacije na kojima se, 25 godina nakon ubistva, još uvijek nalaze posmrtni ostaci žrtava čije porodice ne mogu ni dostojno da ih sahrane.

Ševko Čavkušić izgubio je brata koji je ubijen zajedno sa ostalim stanovnicima sela Vučine.

“Pobijeni su, pa su na njih bacili malo stiropora i zakopali ih. Uz pomoć Amora Mašovića smo ih pronašli. U brata se ništa nije moglo poznati, jer su mu glavu istukli svu, a u snahe su kosti bile na njemu. Šta ću!? Njih nema, pa nema. Sad je gore pustinja, nema nikog”, rekao je Čavkušić.

Na groblju Stražište u Višegradu obavljena je dženaza samo jedne žrtve koja je identifikovana u posljednjih godinu dana. Osman Kasapović ubijen je u 48. godini života.

„Godine 2008. iznad Meremišlja se našla lobanja i više ništa. Tražili smo, po 20 ljudi ga je tražilo, Institut za nestale osobe, ali ništa više nismo našli. Čekali, čekali i više ne mogu da čekam. Mogu i ja umrijeti, pa šta onda. Danas se ukopava samo njegova lobanja. Kažu ako se još nešta nađe, doturiće se, ali ja sumnjam da će se išta više naći“, priča Osmanova supruga Malka.

Predsjednica Udruženja „Višegrad 92“ Hedija Kasapović ističe kako ni četvrt stoljeća nakon zločina, pravde još uvijek nema.

„Veliki je broj nestalih za kojima i danas tragamo, grobnice su neotkrivene, niko ne zna gdje su. Istina je, ustvari, da se to nikad neće ni pronaći i, onda, gdje je tu pravda!? Nema je, naravno. U ovom gradu ubijeno je i nestalo 3.000 civila. Nisu oni nestali, samo što mi ne znamo gdje su”, kaže Kasapović.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja „Žena – žrtva rata“, pozvala je preživjele da svjedoče o onome što su vidjeli.

Previous Njemačka štampa o bosanskom biznismenu Hastoru i Preventu: Ustanici sa Balkana!
Next Oldtimeri iz Bosne i Hercegovine na meti svjetskih bogataša (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Manifestacija “Dani povratka 2022” okupila Bošnjake u Konjević Polju

Kulturno-vjerska manifestacija “Dani povratka 2022” u organizaciji medžlisa Islamske zajednice (IZ) Kalesija i Bratunac i Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog održana je danas u bratunačkom naselju Konjević Polje, s ciljem evociranja

NAŠI DANI

“Izjava građana o protivljenju diskriminirajućem planu izborne reforme visokog predstavnika Schmidta”

Mi, dolje potpisani građani i saveznici BiH, proglašavamo svoje odlučno protivljenje nadolazećim odlukama Visokog predstavnika koje se tiču izborne reforme i funkcionalnosti Federacije BiH. Osuđujemo diskriminatorni plan koji bi isključio

NAŠI DANI

Europarlamentarka Strik u posjeti našoj zemlji: Upozorava na kompromise koji bi mogli učvrstiti etničke podjele

U Bosni i Hercegovini vlada politička kriza koja prijeti eskalacijom stanja, napisala je danas europarlamentarka iz grupacije Zelenih (Nizozemska) Tineke Strik koja boravi u službenoj posjeti BiH na svom Twitter