Obilne padavine izazvale brojne probleme; voda se povlači u TK

Obilne padavine izazvale brojne probleme; voda se povlači u TK

Intenzitet kišnih padavina na području Tuzlanskog kantona je manji nego jučer, voda od poplava se je povukla, ali nove nedaće stanovništvu zadaju klizišta, javlja AA.

Magistralni put Tuzla – Kladanj – Sarajevo je jučer bio blokiran zbog izlijevanja rijeke Gostelje u Đurđeviku i rječice Suhe u Stuparima, a od jutros saobraćaj se ne odvija zbog klizišta u naselju Vitalj.

Na istom lokalitetu prije obilnih padavina je aktivirano veliko klizište zbog kojeg se saobraćaj odvijao otežano, a nakon padavina na kolovozu je završio veliki zemljani nanos tako da je put Kladanj – Tuzla u potpunoj blokadi.

Klizišta su napravila probleme i na području Srebrenika gdje je, prema evidenciji Gradske uprave, poplavljeno 27 stambenih jedinica. Dvije porodice su evakuisane iz svojih domova.

Šest porodica je evakuisano iz živiničkih naselja Đurđevik i Starašnj. Kritična situacija je bila na područjima Kalesije i Sapne gdje su putne komunikacije i imanja bila pod vodom.

Poplave su zabilježene i na području Lukavca i Gračanice.

Zbog obilnih padavina, poplava i klizišta na području Tuzle i Kladnja proglašeno je stanje prirodne nesreće.

U Olovu poplavljeni stambeni objekti i poljoprivredna dobra, oštećena većina putnih komunikacija

Zbog povišenog vodostaja, najave veće količine padavina i stanja na terenu na području općine Olovo donesena je odluka o proglašenju stanja redovne odbrane od poplava.

Prema podacima Uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, poplavljeno je pet stambenih objekata od toga je u dva objekta voda zahvatila stambeni dio.

Tri porodice su preselile na više nivoe.

“Većina putnih komunikacija je oštećeno najviše su stradali makadamski putevi, oštećene su i obaloutvrde na rijekama Stupčanici (Olovske Luke i Karagino Polje) i Krivaji (Solun), poplavljeno je 11 plastenika i velike površine poljoprivrednih kultura”, saopćeno je iz Civilne zaštite.

Ekipe Civilne zaštite provodile su hitne mjere: čišćenje propusta mostova kanala, pojačavanje obaloutvrda, iznošenje stvari iz poplavljenih i nepoplavljenih objekata, pratila je stanje na terenu. Niko nije povrijeđen. Jedna mašina je oštećena prilikom izvođenja radova. Svi stanovnici Općine poduzimali su mjere na samozaštiti svoje imovine i javnih dobara.

Usljed obilnih padavina u zadnja dva dana vodostaj svih rijeka na području općine Zavidovići je dosta visok. Za sada je vodostaj rijeka Bosna i Gostović zadovoljavajući i trenutno ne prijeti opasnost od izlijevanja. Rijeka Krivaja se tokom jučerašnjeg dana na više lokacija izlila iz korita, prije svega u Ribnici, Vozućoj i Breziku, kojom prilikom nije zabilježena veća šteta. Iako je tokom noći i u jutarnjim satima zabilježen blagi pad vodostaja rijeke Krivaje jutro je donijelo nove jače padavine koje mogu ponovo uzrokovati porast vodostaja.

Povećan je vodostaj na svim vodotocima na području općine Vareš. Također u MZ Dabravine u naselju Luke, došlo je do pokretanja klizišta, koje je bilo aktivirano i ranijih godina.

Usljed obilnih kišnih padavina došlo je do povećanog vodostaja rijeke Stavnje na području općine Breza. Vodostaj stagnira od juče u 16 sati. Rijeka nije izlila nigdje iz korita, a ostalih dojava nije bilo.

-Obilne padavine posljednjih dana u našoj zemlji najviše problema su donijele na područjima sjeveroistočne Bosne.

Ni druge zemlje nisu pošteđene, u Češkoj je zabilježeno više smrtnih slučajeva uslijed poplava.

Previous Klub SDA traži zabranu izgradnje malih hidroelektrana u FBiH
Next Amel Tuka otvara sezonu u Centru Safet Zajko

You might also like

NAŠI DANI

Žele put ka Sarajevu: Hiljade ljudi u Srbiji čekaju postavljanje kamena temeljca (Video)

Povezivanje Beograda i Sarajeva autoputem počinje se realizovati i simbolično današnjom ceremonijom u Sremskoj Rači.

NAŠI DANI

Sljedeće godine Bosna i Hercegovina preuzima kompletnu kontrolu nad svojim nebom!

  Na Svjetskom ATM kongresu koji se od 6. do 8. marta održava u Madridu Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) bila je među nominovanima za prestižno

NAŠI DANI

Plenković otvoreno: Hr. Vlada je pridonijela da visoki predstavnik nametne izmjene Izbornog zakona

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je danas da je hrvatska Vlada pridonijela da visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine te da se to