Objavljena knjiga ‘Alija Izetbegović zvanično i nezvanično’, novinara Šefke Hodžića

Objavljena knjiga ‘Alija Izetbegović zvanično i nezvanično’, novinara Šefke Hodžića

Šefko Hodžić objavio je knjigu pod nazivom ‘Alija Izetbegović zvanično i nezvanično’, koja sadrži brojne tekstove što ih je napisao kao novinar ali i one nastale nezvanično u razgovoru sa Alijom Izetbegovićem.

– Ovo je priča ratnog reportera ‘Oslobođenja’ o predsjedniku države i vrhovnom komandantu. O njemu sam počeo pisati pred rat u Bosni i Hercegovini, pa puno u ratu, pa poslije rata – do njegove smrti. Dogodilo se da sam baš izvještavao sa dženaze Alije Izetbegovića, na Kovačima u Sarajevu, redakcijski zadatak je bio da pišem o ukopu predsjednika – kazao je za Fenu Hodžić.

Tekstovi koji su objavljeni u knjizi obuhvatili su događaje na kojima je sretao Aliju Izetbegovića i o tome izvještavao.

– Dakle, zvanično Alija Izetbegović to je ono što sam objavio u ‘Oslobođenju’, nezvanično – ono što sam pisao o njemu u Dnevniku. Bilo je mnogo svečanosti na kojima je on govorio, a ja izvještavao. Ima nekih sjajnih njegovim besjeda. To je tek izbor tekstova koje sam objavio, jer ima materijala za još jednu knjigu – naglasio je. Precizira da nikad tokom novinarske karijere nije pratio Aliju Izetbegovića na putovanjima, a njegovi tekstovi su obično nastajali u neobičnim situacijama.

Iz obimne građe, Hodžić je izdvojio tekst pod nazivom ‘Snajperski safari – na Sarajlije’, iz 1994. godine. Već tada je, kaže, bila poznata ta priča. Taj tekst nastao je, kaže, kad je izvještavao sa smotre Odreda za specijalnu namjenu MUP-a BiH ‘Bosna’ u Sarajevu. Tom prilikom pitao je generala Mustafu Hajrulahovića Talijana o ‘snajperskom safariju’ na Sarajlije, dok su čekali Aliju Izetbegovića da održi govor.

Knjiga ‘Alija Izetbegović zvanično i nezvanično’ prati period od 1991. godine, a završava se smrću Alije Izetbegovića odnosno godinu dana kasnije kad je objavljena njegova knjiga ‘Tajna zvana Bosna’. Sadrži i fotografije, uglavnom nastale uz tekstove Šefke Hodžića objavljene u listu ‘Oslobođenje’.

Šefko Hodžić (1945.) radio je kao novinar u mnogim redakcijama. Kao ratni reporter “Oslobođenja” Hodžić je, od 1992. do 1995. godine, objavio više stotina izvještaja i reportaža sa ratišta iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine. Snimio je i brojne ratne fotografije. Proglašen je ratnim reporterom za 1992. godinu, a 1996. dobio je Plaketu Armije RBiH – najviše armijsko priznanje za civile, te nagradu lista “Oslobođenje” “30. avgust” za četverogodišnje izvještavanje sa bh. ratišta.

Previous Svečana akademija u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine - Livno
Next Dan državnosti BiH: ZAVNOBiH trajna vrijednost koja se i treba i mora uvažavati, poštivati i njegovati

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Međunarodni dan pismenosti u NUBBiH: Gramatika bosanskog jezika iz 1898. godine dostupna za čitanje

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. septembra svake godine, a utemeljio ga je UNESCO davne 1967. godine. Dan pismenosti promoviše važnost učenja i pismenosti, ali i osvješćuje javnost o problemu

KULTURA I UMJETNOST

Mostar: Održan okrugli sto povodom 50. godišnjice smrti Mehmedalije Maka Dizdara

U petak 24. decembra 2021. godine u Centru za kulturu Mostar Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ – Regionalno društvo Hercegovina organizirala je okrugli sto povodom 50. godišnjice smrti istaknutog bošnjačkog i

HISTORIJA

Dobri Bošnjanin – Mehmed-paša Sokolović

Iz knjige Historija Bošnjaka, prof. dr. Mustafe Imamovića: – Neophodno je dati još nekoliko napomena o devširmi, kao o navodnom najizrazitijem vidu “nasilne islamizacije.” Na prvom mjestu, nema osnove da