Obnovljeni depo Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH čuva 20.000 originalnih eksponata

Obnovljeni depo Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH čuva 20.000 originalnih eksponata

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH otvorio je obnovljeni depo u kojem čuva više od 20.000 originalnih eksponata, među kojima su književne i pozorišne zbirke posvećene umjetnicima i institucijama koje su se stoljećima bavile književnošću i pozorištem u Bosni i Hercegovini.

Kako je kazala direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović, sav taj materijal nalazi se u depou koji je siguran, hermetički zatvoren, u kojem su profesionalni arhivski ormari kao i zadovoljavajuća kvaliteta i vlažnost zraka i temperatura. Materijal je struktuiran i pripremljen za digitalizaciju koja će biti generalna.

– Ove godine objavit ćemo uvodni katalog u naše zbirke, uraditi generalni pregled svih zbirki Muzeja ukratko. Pripremamo se da budemo akademski resursni istraživački centar, želimo postati resursni centar za istraživače koji se bave našim jezikom bilo gdje u svijetu da oni žive. U narednih pet godina radimo, korak po korak, digitalizaciju – naglasila je.

Kako ja navela, u književnim zbirkama su, rukopisi, foto dokumentacija, dokumenti vezani za živote pisaca i književnih institucija, lični predmeti pisaca i razni drugi materijali.

U pozorišnom dijelu su materijali vezani za živote umjetnika, glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa kao i vizualno lijepe značajne zbirke scenografskih i kostimografskih skica, kao i povijest (medijska, kritička…) vezana za pozorišta u Bosni i Hercegovini, od osnivanja pa dosad.

Projekt je započet u septembru 2021. godine, zahvaljujući Međunarodnom fondu za pomoć organizacijama u kulturi i obrazovanju 2021. njemačkog Saveznog ministarstva vanjskih poslova, Goethe institutu u Bosni i Hercegovini i drugim partnerima. U posljednjoj fazi projekt je podržalo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Direktorica Goethe instituta BiH Simone Voigt ističe važnost sadržaja Muzeja te kvalitetu suradnje koju imaju sa tom institucijom kulture.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić istaknuo je podršku za sedam institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, među kojima je i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. 

Izvor: Fena

Previous Prva nagrada za bosanski turistički promo video na prestižnom festivalu filma u Japanu
Next Zaokret njemačko-austrijske politike prema Balkanu: Sarajevo centar, Beograd usputna stanica

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Tri decenije od smrti bosanskog pisca: Krajem godine moguć reprint prvih izdanja Alije Nametka

Ponovno štampanje prvih izdanja djela bosanskohercegovačkog pripovjedača Alije Nametka koji je preminuo na današnji dan, 8. novembra 1987. godine, moguć je krajem godine. Alija Nametak se bavio skupljanjem i objavljivanjem

HISTORIJA

Ponovo oživljeni Ljetopis Mula Mustafe Bašeskije

Čuveno djelo “Ljetopis”, sarajevskog ljetopisca Mula Mustafe Bašeskije, oživljeno je u novom izdanju i ponovo aktuelizirano kroz moderne tehnologije. Iza ovog jedinstvenog izdavačkog poduhvata stoji namjera da se istinsko remek-djelo

BAŠTINA

Spahić: Povelja Kulina bana su principi življenja Evropske unije

Međunarodni centar za mir organizovrao je Okrugli sto posvećen obilježavanju 830 godina Povelje Kulina bana. Značenje Kulina bana je da on kao vladar pokazuje mudrost, što se ne poziva samo