Općina Prozor–Rama organizovala naučno-stručni skup Bosanski ban Tvrtko

Općina Prozor–Rama organizovala naučno-stručni skup Bosanski ban Tvrtko

U organizaciji općine Prozor-Rama, jučer je u Domu kulture te općine upriličen naučno-stručni simpozij “Bosanski ban Tvrtko „pod Prozorom u Rami“. Simpozij je održan u povodu 650 godina prvog pisanog spomena Prozor u Rami, a 27 autora, naučnika iz raznih oblasti, izložilo je svoje radove, te se na taj način naučno obradila Tvrtkova povelja i istaknulo historijsko značenje Prozora i Rame, prenosi Fena.

Naučno-stručni skup, prigodnim govorom otvorio je Josip Juričić, pomoćnik načelnika općine Prozor-Rama.

– Imao sam čast svečano otvoriti današnji skup na kojem je 27 autora i naučnika, analiziralo povelju koju je ban Tvrtko prvi Kotromanić, prije 650 godina, odnosno 11. augusta/kolovoza 1366. godine, izdao svom vojvodi Vukcu Hrvatiniću za vjernu službu. Znamo da je 650 godina jedno vrlo dugo razdoblje. Riječ je o razdoblju koji nije baš dobro rasvijetljeno u našoj historiji, i danas smo imali priliku naučiti nešto što ranije nismo znali, i to će sigurno doprinijeti jednom boljem razumijevanju svoje historije ali i sadašnjosti – kazao je Juričić.

Dodao je kako su oni, kao općina i oranizatori, ukazali povjerenje naučnicima kako bi svojim naučnim i stručnim prilozima osvjetlili srednjovijekovnu Bosnu, Ramu, plemićki grad Prozor, te vrijeme vladanja kralja i bana Tvrtka, kao i krstjane, crkvu bosansku, ramske stećke, grb Rame, te vinogradastvo, ali i veze Rame sa nekim dalmatinskim gradovima, a posebno za Zadrom i Trogirom.

Pored spomenutog, autori su također izlagali radove na teme kao što su Rama u vremenima Turske i Austrijske vladavine, vrijeme Kandijskog rata, te u promjenama režima i procesu islamizacije, raznih migracija i administrativnih pribrajanja i prisvajanja pa sve do danas.

Fra Tomislav Brković, gvardijan Franjevačkog samostana Rama-Šćit i član organizacionog odbora današnjeg simpozija kazao je kako su oni još 2014. godine u svome franjevačkom samostanu na Šćitu, imali inicijativni odbor, kada su se dogovorili da organizuju međunarodni naučni skup bosanski ban Tvrtko “Pod Prozorom u Rami”.

– Organizujući ovaj naučni skup pokušali smo pridonijeti jednoj inicijativi koja već dugo godina djeluje u Rami, a glavni povod je 650 godina prvog spomena “Prozor”. Drugi pak razlog jeste da pokušamo preko političkih predstavnika općine Prozor-Rama promijeniti datum obilježavanja dana općine, s blagdana Male gospe na današnji dan, s obzirom da u ovom podneblju žive Hrvati-katolici i Bošnjaci-muslimani, a blagdan Male gospe je isključio katolički. Na taj način bi današnji datum, 11. kolovoz/august, slavili zajedno i Hrvati-katolici i Bošnjaci-muslimani kao godišnjicu – kazao je Brković.

Emir Filipović, docent na odsijeku za historiju na Filozofskom fakutetu u Sarajevu, i jedan od predavača na današnjem skupu, govorio je o grbu Rame, te heraldici, kao i o tome kako je grb Rame kroz historiju, često mijenjan i miješan sa grbom Bosne.

– Današnji simpoziji je od velikog značaja, ne samo za općinu Prozor-Rama, već i za širu akademsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, ali i za sve one ljude koji prate akademske aktivnosti koje zanima prošlost, i za one koji su ljubitelji historije. Ovakva okupljanja predstavljaju jedinstvenu priliku da se čuje nešto novo do čega se došlo u struci, u nauci i nešto što je otvoreni podiji kako bi se razmijenila određena mišljenja, te da naučnici rasprave o određenim temama.

Sam povod današnjeg skupa je jedna vrlo plemenit gesta, a to je da se 11. august/kolovoz proglasi danom općine Prozor-Rama. Nadamo se kako će uspjeh ovoga skupa, dovesti da to formalno i pravno bude provedeno kroz opće spise, te da se ova godišnjica, kada je Prozor prvi put spomenut u povijesnim dokumentima, uzme kao dan općine.

S navedenog skupa bit će predstavljen i zbornik radova.

 

[polldaddy poll=9473624]

(MiruhBosne)

Previous Nurkić i Teletović zadovoljni dosadašnjim tokom priprema reprezentacije
Next Robert De Niro u Sarajevu, posjetio i Tunel spasa

You might also like

NAŠI DANI

Poruke s mitinga podrške u Sarajevu: Zaustavite ubijanje djece u Siriji

Na Trgu djece Sarajeva danas se okupilo više stotina građana na mitingu podrške narodu Sirije i građanima sirijskog Halepa. Među okupljenima su građani svih dobi i uzrasta, a na transparentima

NAŠI DANI

‘Mi ćemo morati zauzeti potpuno novi stav kada govorimo o koaliciji sa SNSD-om sve dok se gospodin Dodik bude ovako odnosio…’

„Republika srpska već u junu mora vratiti preko 300 miliona duga prema Bečkoj berzi, a do kraja godine taj iznos je veći od milijardu konvertibilnih maraka. Svjedoci smo bjesomučne potrage

NAŠI DANI

Aćimović: Dodik – Trojka = 8:0! Evropskim zemljama u interesu da u Bosni bude loše, da bi uzeli najbolje obučene kadrove

“Vlast ne dozvoljava da se stvari poprave. Tu ne govorim samo o domaćim, i brojnim evropskim zemljama u interesu je da u Bosni i Hercegovini i regiji bude loše, da