ORIGINALNI PORTRET HUSEIN-KAPETANA GRADAŠČEVIĆA

ORIGINALNI PORTRET HUSEIN-KAPETANA GRADAŠČEVIĆA

O Husein-kapetanu Gradaščeviću je napisano mnogo, ali njegov lik možemo vidjeti na svega nekoliko crteža. Najčesći komentari se mogu svesti na prikazivanje njegovog lika kao čovjeka koji puno starije izgleda nego što bi trebao, jer zna se da je umro sa svega 32 godine života.

Lik sa kojim se najčešće susrećemo je onaj sa crteža kojeg je naslikao poznati umjetnik Kristijan Kreković. Na njegovom crtežu, Husein je zaista prikazan kao ličnost u poznim godinama i namrštenog izgleda. Umjetnik je vjerovatno htio dočarati njegov lik koji odgovara nadimku Zmaja od Bosne. Inače, Kristijan Kreković je rođen u Modrići 1901. godine, što znači, puno kasnije od vremena u kojem je Husein živio i lik na crtežu je iskjučivo proizvod umjetnikove mašte.

Bistu, Husein-kapetana Gradaščevića, napravio je Ibrahim Bilajac, umjetnik i vajar iz Gradačca, koji je živio u periodu 1930-1998, ali je Huseinov lik ipak nešto mlađeg izgleda i podsjeća na lik sa kovanice, koja pripada vremenu kad je Husein živio i vladao Bosnom. Moguće je da se Bilajac, pri izradi biste i koristio Huseinovim likom sa te kovanice.

Crtež sa Huseinovim likom, kojeg je nacrtao nastavnik likovnog iz Gradačca, Abdulah-Braco Tipura, prikazuje Huseina sa još mlađim likom, od onih koje su uradili Kreković i Bilajac. Tipura se očigledno služio sa fotografijom jedinog originalnog Huseinovog portreta, koji se čuva u Bečkom muzeju, a kojeg je presnimio Jan Beran.

Inače, originalni i jedini sačavni portret Husein-kapetana Gradaščevića, nastao je u Vinkovcima, od meni nepoznatog slikara i to u vremenu dok je Husein tamo čekao da bude prebačen u Istanbul.

Izvor: historijagradacac.blogger.ba

Previous Zukanović: Odrastao sam s Džekom, Džeko poručio 'dobrodošao u porodicu'...
Next Dabrovi se razmnožili na Sani i pritokama

You might also like

BAŠTINA

Muzej “Alija Izetbegović” čuva sjećanje na život i djelo prvog predsjednika Predsjedništva RBiH

Muzej “Alija Izetbegović” u Sarajevu, kroz fotografije, lične predmete, nagrade, priznanja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine oslikava lik i djelo ličnosti koja je obilježila značajan dio moderne historije

BAŠTINA

Drevni bosanski grad – u Srebrenici pronađeni tragovi zlata

Na području opštine Srebrenica pronađeni su tragovi zlata, tvrde iz kompanije “Drina Resurs”. Geolozi podsjećaju da se radi o dijelu zemlje koji je još od Rimskog perioda (tačnije ilirskog te

BAŠTINA

Upoznajte “Bosnian Barbie”: Esmine lutke odjevene u bosansku narodnu nošnju

U vrijeme kada je širom svijeta pa i zemljama regiona prisutna “barbiemania” zbog holivudskog ostvarenja “Barbie”, koji se prikazuje u kinima, ekipa Anadolu vodi vas u radionicu 11-godišnje Esme Gljive