P.E.N. Centar u BiH održao razgovor i čitanje poezije “Solidarnost sa novinarima i piscima u Palestini“

P.E.N. Centar u BiH održao razgovor i čitanje poezije “Solidarnost sa novinarima i piscima u Palestini“

P.E.N. Centar u Bosni i Hercegovini organizirao je večeras u Sarajevu razgovor i čitanje poezije pod nazivom “Solidarnost sa novinarima i piscima u Palestini“ u znak protesta izraelskih napada i ubijanja civila u blokiranom Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

Na ovom događaju u Multimedijalnom centru MAK Biblioteke Grada Sarajeva učestvovali su Zlatko Dizdarević, Ferida Duraković, Mile Stojić, Almir Bašović, Semezdin Mehmedinović, Mirza Sarajkić, Andrea Lešić, Šejla Šehabović, Adisa Bašić, Nerzuk Ćurak, Senadin Musabegović i Asmir Kujović.

Organizatori su kazali da najoštrije osuđuju brutalne izraelske napade na blokirani Pojas Gaze, a posebno ubistva i hapšenja palestinskih novinara, pisaca i aktivista.

U uvodnom dijelu su kazali da su brojni masovni protesti podrške palestinskom narodu širom svijeta potvrda užasnutosti ljudi stravičnim razmjerama stradanja i razaranja u Pojasu Gaze i užasnim ratnim zločinima nad civilima.

Dizdarević je istakao važnost ovakvih skupova i događaja koji za temu imaju protest i kulturne teme i da to sasvim izvjesno utiče na političke vrhove u svijetu koji su drugačije gledali na palestinsko pitanje ranije.

“To je jedna od najsramotnijih tema u međunarodnoj politici. Dakle, 75 godina to traje i svi se zaklinju u stvaranje palestinske države, a vidimo da niko ne vuče konkretne poteze“, kazao je Dizdarević.

Dizdarević smatra da je potez Hamasa i napad na civile za svaku osudu.

“Međutim, mislim da je sada ipak nadvladalo osjećanje za pravdu u svijetu, osjećanje zgražanja nad onim što Izrael danas radi u Gazi i ne pomišlja stati. Na površinu isplivava činjenica koje smo se čuvali da je kažemo, a to jeste aparthejd koji se ne može upoređivati sa onim aparthejdom za vrijeme kolonijalizma jer nije cilj Britanaca i drugih kolonizatora bilo protjerivanje do posljednjeg stanovnika. Ovo sa Izraelom je očigledno to“, kazao je Dizdarević.

Dodao je da večerašnji događaj nije iz domena politike, već humanosti i potrebe da se kaže da postoji crvena linija preko koje se više ne može.

“Budi se planeta. Ne samo na terenu Gaze, Izraela, Palestine, nego mislim da je sazrelo vrijeme u kojem se počinje shvatati da ta lijenost, neupitni interes iznad svega i pored svega imaju svoj kraj i da dolazi vrijeme u kojem će se sve to preispitivati“, zaključio je Dizdarević.

Mirza Sarajkić je istakao da svaki govor za Palestinu predstavlja i govor za Palestinu.

“U tome posebno izdvajamo ovaj književni govor kada palestinski književnici na jedan epski način govore o toj tragediji. Ne smijemo izgubiti iz vida da su književnost i poezija sačuvale izvorna sjećanja na ono što se dešavalo Palestini kada mi o tome nismo mogli čuti, a i danas to rijetko možemo naći u historijskim izvorima“, kazao je Sarajkić.

Naglasivši važnost stvaralaštva palestinskih književnika, Sarajkić je kazao da se ponekad postavlja pitanje moći jezika, ali da govor o tome nas čini metasvjedocima tragedije koja se nikada nikom ne bi smjela dogoditi.

“Mi gajimo nedavnu ranu sličnih problema, do koje mjere se zlu može dopustiti da buja, do koje mjere ćemo otići onda kada ne budemo slušali poeziju ili književnosti i gdje nas to sve može odvesti“, poručio je on.

Previous Parlament Južnoafričke Republike izglasao zatvaranje izraelske ambasade u toj zemlji
Next Dogovoreno primirje u Gazi, pauza u borbi ne očekuje se prije četvrtka

You might also like

NAŠI DANI

Centar za selektivno odlaganje otpada otvoren u Tuzli: Mališani primjerom pokazali kako se pravilno odlaže otpad

Da se razgradi jedna limenka ili plastična boca potrebno je više od 500 godina. S druge strane, potrebno je samo 25 recikliranih plastičnih boca da bi se napravila jedna jakna

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Trnovo: Godišnjica ubistva šestorice Srebreničana – Njihove kosti pronađene u reklamnim vrećama s datumom proizvodnje 2000. godine.

Članovi porodica žrtava genocida okupit će se danas na stratištu Godinjske Bare u Trnovu, mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srbijanske jedinice “Škorpioni”, prije 28 godina, pucnjima u leđa ubili

NAŠI DANI

Večeras stigla i Astra Zeneca u Bosnu i Hercegovinu – Nova isporuka COVAX mehanizma!

Kako je Ministarstvo civilnih poslova ranije najavilo, večaras je na Međunarodni aerodrom Sarajevo dopremljeno cjepivo AstraZeneka kupljeno u okviru mehanizma COVAX. U skladu sa prethodnom najavom, dopremljeno je 26.400 doza.