Islamska zajednica: Ozbiljno shvatiti prijetnje koje su izrečene u Skupštini RS

Islamska zajednica: Ozbiljno shvatiti prijetnje koje su izrečene u Skupštini RS

-Poruke s jučerašnjeg zasjedanja bosanskohercegovačkog entiteta RS razlog su za zabrinutost i ozbiljna prijetnja miru i ustavnom poretku koja unosi nemir među građane Bosne i Hercegovine, pa tako i članove Islamske zajednice.

„Ucjenjivački stavovi su jasno razotkrili separacionističke namjere i stvarnu politiku predstavnika vlasti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine“, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini sa zabrinutošću gleda na ponovno negiranje genocida u Srebrenici, izljeve mržnje, uvreda i islamofobije predstavnika vladajuće koalicije u entitetu RS.

„Javno izrečena tvrdnja predsjednika entiteta RS kako ‘muslimani’ mogu živjeti na 25 posto teritorije ponovan je poziv na tzv. etničko čišćenje i konačnu realizaciju genocidne namjere o uništenju čitavog naroda na dijelu teritorije na kojem je oduvijek živio. Povezivanje pojedinaca koji nemaju nikakve veze sa zvaničnim vjerskim institucijama i njihovo etiketiranje kao radikalnih vjerskih lica, što je u svom izlaganju učinila članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, samo je nastavak mržnjom zaslijepljene zlonamjerne propagandne kampanje koja godinama pokušava Bošnjake predstaviti kao radikalne“, kaže se u saopćenju.

Dodaje se da je ova kampanja davno prozreta, te da, ne samo da nije dala rezultate, nego je entitet RS dovela u još veću međunarodnu izolaciju, a prijeti i da naruši ionako krhke odnose među narodima i vjerskim zajednicama.

„Svi domaći i međunarodni akteri trebaju ozbiljno shvatiti prijetnje koje su izrečene u Skupštini RS i pobrinuti se da se ne dozvoli bilo kakav avanturizam koji bi potkopao mir i stabilnost ili ponovo ugrozio preživjele žrtve genocida“, kaže se u saopćenju.

Previous Disk iz Živinica pokrenuo najsavremeniju liniju proizvodnje termoizolacionih panela u regionu
Next Pozitivan primjer Almira Dedića u uzgoju lješnjaka u živiničkom kraju

You might also like

NAŠI LJUDI

Švicarska: Veličanstvena manifestacija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

  U subotu, 24. novembra 2018 u poznatoj gradskoj dvorani „Stadtahalle“ u Dietikonu pored Ciriha, bilo je zaista ponosno biti pripadnikom države Bosne i Hercegovine. Zadovoljna lica posjetilaca, još zadovoljnija

NAŠI DANI

Svečana tribina na Pravnom fakultetu u Zenici povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine upriličena je svečana tribina na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici. Sa namjerom da studentima, srednjoškolcima i građanima Zenice evociraju uspomene, govornici su podsjetili na

NAŠI DANI

Učesnici Marša mira stigli u Potočare

Više od 5.000 učesnika Marša mira 2017. stiglo je nakon trodnevnog pješačenja u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari kako bi prisustvovali 22. godišnjici genocida počinjenog u julu 1995. godine u