Pčelari s područja Srebrenice zadovoljni ovogodišnjim prinosima meda

Pčelari s područja Srebrenice zadovoljni ovogodišnjim prinosima meda

Dugogodišnji pčelar Samedin Malkić, koji posjeduje 50 košnica na području Srebrenice, zadovoljan je ovogodišnjim prinosima meda, ali ističe da je ova godina teška i za pčelare zbog poskupljenja repromaterijala.

-Ova godina je jako dobra i mnogo pčelare je iznenadila. Imali smo dobar prinos meda, ali tek sad problem nastaje kada treba pčele zazimiti. S druge strane, ova godina je i veoma teška za pčelare zbog poskupljenja. Primorani smo podići cijenu meda zbog poskupljenja repromaterijala. Cijena kilograma meda je 25 KM – rekao je za Fenu Malkić.

Ističe da je med s područja Srebrenice najkvalitetniji, navodeći da to područje posjeduje ogroman prirodni potencijal za pčelarstvo zbog čistog okoliša i bogatstva raznovrsnog prirodnog bilja.

– Naš med je najkvalitetniji zbog čiste prirode, jer nema u okolini zagađivača. Imamo 100 posto prirodni med. Moje mišljenje je da su mušterije jako zadovoljne, jer med redovno kupuju. Med prodajem u Sarajevu i na području naše opštine. Potražnja je velika i do zime će sav med biti prodat – rekao je Malkić.

Učestvovao je na sajmovima meda i dobitnik je zlatnih medalja za kvalitet. Ove godine planira učestvovati na sajmu meda u Tuzli i Brčkom, a želja mu je učestvovati i na sajmu meda u Novom Sadu u Srbiji.

Ovaj srebrenički pčelar smatra da se pčelarstvom treba baviti prije svega iz ljubavi.

– Rad i trud se vremenom isplate, ali svaki početak je težak i zahtjevan. Najlakše je nabaviti košnice, ali treba da se radi konstatno da bi se opstalo. Opasne bolesti pčele dobijaju zbog nedovoljne pažnje – smatra Malkić.

Također je mišljenja da je pčelarstvo grana koja nije mnogo razvijena na tom području te da se u nju jako malo ulaže. 

Previous Komšić: Bojim se da je motiv stranaca za sve što rade u BiH i pritiska da se donesu antievropski zakoni, duboko antiislamski
Next Sarajlije se rashlađuju vodom sa Sebilja; u Mostaru 42 stepena

You might also like

Ekonomija/Biznis

Primjer razvoja agroturizma u Brezi – Turisti sami beru voće na plantaži

Banjevac kod Breze, dom plantaže voća “Baš Bašča”, lokacija je koja je posljednjih godina postala destinacija za primjer razvoja agroturizma u Bosni i Hercegovini. Šefket Hrustanović, domaćin i vlasnik plantaže,

Ekonomija/Biznis

Vješti spoj modernog dizajna i tradicionalnih tehnika – Namještaj Zanat iz Konjica

  Konjic je nadaleko poznat po drvorezbarstvu, ali i namještaju u koji su utkane sve specifičnosti tog zanata i kraja. Namještaj domaćih firmi u Bosni i Hercegovini odavno se kvalitetom

Ekonomija/Biznis

Mlinovi u Bosni i Hercegovini danonoćno melju brašno za tursko tržište (VIDEO)

Bosna i Hercegovina  95 % žitarica i brašna  izvozi  u Tursku. Samo prošle godine iz naše je zemlje u Tursku izvezeno  žitarica i brašna u vrijednosti od 65 miliona maraka,