Penzionisani izraelski vojnik vratio ključeve Al-Akse koje je ukrao prije 56 godina

Penzionisani izraelski vojnik vratio ključeve Al-Akse koje je ukrao prije 56 godina

Penzionisani izraelski vojnik Yair Barak predao je Upravi islamskih vakufa u Al-Qudsu/Jerusalemu ključeve Al-Aksine kapije Magribe, koje je ukrao tokom izraelske okupacije 1967. godine, javlja Anadolija.

Uprava za islamske vakufe u Jerusalemu objavila je fotografije na kojima se vidi kako Barak predaje ključ Azzamu al-Hatibu, direktoru Uprave.

Barak je tom prilikom rekao da je ključeve uzeo prije 56 godina kada je sa izraelskom vojskom ušao u kompleks Al-Akse.

“Godinama kasnije mi se javio nelagodan osjećaj zbog toga. Odlučio sam da nemam pravo zadržati ključ i da ga trebam vratiti pravim vlasnicima“, rekao je Barak.

Nakon predaje ključa kazao je da kao sudionik okupacije već godinama ne učestvuje u obilježavanju Marša zastave, kojeg u Al-Qudsu/Jerusalemu obilježavaju jevrejski doseljenici.

“Sada sam ovdje i vratio sam ključ koji sam ukrao. Vraćen je pravim vlasnicima. Izrael također treba to učiniti, mora dati Palestincima njihovu zemlju, njihova prava, njihovo poštovanje, njihovu neovisnost, njihovu slobodu i sigurnost“, poručio je Barak.

Dodao je da misli da je učinio odličnu stvar vraćanjem ključa Al-Akse i nada se da će taj potez imati pozitivan utjecaj na ljude i natjerati ih da razmišljaju o aktuelnoj stvarnosti.

Izraelska vojska okupirala je Istočni Al-Quds/Jerusalem 1967. godine nakon Šestodnevnog rata. Izrael je 1980. godine jednostrano proglasio okupaciju cijelog Al-Qudsa/Jerusalema, što međunarodna zajednica nije priznala i što se prema međunarodnom pravu tretira nelegalnom okupacijom.

Previous Sandžak: Maturant rožajske gimnazije šetao sa nanom
Next Dr. Emina Dervišević dobitnik "European Award in Medicine“ 2023.

You might also like

NAŠI DANI

Mreža mladih Hadžići: Podrška zdravstvenim radnicima

Realizirajući akciju pod motom “Hvala vam na vašoj borbi”, Mreža mladih Hadžići pružila je podršku zdravstvenim radnicima na području ove općine. Kao vjernici, prepoznali su žrtvu i doprinos zdravstvenih radnika,

NAŠI DANI

Učenici Medrese u ekološkoj akciji čišćenja od Vijećnice do Kozije ćuprije

  U Aleji ambasadora danas je provedena najveća jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada, a pokrenuli su je uprava i učenici Gazi Husrev-begove medrese. Od parka u blizini Vijećnice, duž

NAŠI DANI

Tagesspiegel: Zločinački kartel se želio infiltrirati u državu: bosanski ministar vanjskih poslova i narko bos

-Bosanskohercegovački trgovac drogom koji djeluje na globalnom nivou je razotkriven: “Tito” je navodno pokušao da se umiješa u politiku svoje zemlje. Očigledno sa uspjehom, piše njemački Tagesspiegel. Tekst pod naslovom