Penzionisani izraelski vojnik vratio ključeve Al-Akse koje je ukrao prije 56 godina

Penzionisani izraelski vojnik vratio ključeve Al-Akse koje je ukrao prije 56 godina

Penzionisani izraelski vojnik Yair Barak predao je Upravi islamskih vakufa u Al-Qudsu/Jerusalemu ključeve Al-Aksine kapije Magribe, koje je ukrao tokom izraelske okupacije 1967. godine, javlja Anadolija.

Uprava za islamske vakufe u Jerusalemu objavila je fotografije na kojima se vidi kako Barak predaje ključ Azzamu al-Hatibu, direktoru Uprave.

Barak je tom prilikom rekao da je ključeve uzeo prije 56 godina kada je sa izraelskom vojskom ušao u kompleks Al-Akse.

“Godinama kasnije mi se javio nelagodan osjećaj zbog toga. Odlučio sam da nemam pravo zadržati ključ i da ga trebam vratiti pravim vlasnicima“, rekao je Barak.

Nakon predaje ključa kazao je da kao sudionik okupacije već godinama ne učestvuje u obilježavanju Marša zastave, kojeg u Al-Qudsu/Jerusalemu obilježavaju jevrejski doseljenici.

“Sada sam ovdje i vratio sam ključ koji sam ukrao. Vraćen je pravim vlasnicima. Izrael također treba to učiniti, mora dati Palestincima njihovu zemlju, njihova prava, njihovo poštovanje, njihovu neovisnost, njihovu slobodu i sigurnost“, poručio je Barak.

Dodao je da misli da je učinio odličnu stvar vraćanjem ključa Al-Akse i nada se da će taj potez imati pozitivan utjecaj na ljude i natjerati ih da razmišljaju o aktuelnoj stvarnosti.

Izraelska vojska okupirala je Istočni Al-Quds/Jerusalem 1967. godine nakon Šestodnevnog rata. Izrael je 1980. godine jednostrano proglasio okupaciju cijelog Al-Qudsa/Jerusalema, što međunarodna zajednica nije priznala i što se prema međunarodnom pravu tretira nelegalnom okupacijom.

Previous Sandžak: Maturant rožajske gimnazije šetao sa nanom
Next Dr. Emina Dervišević dobitnik "European Award in Medicine“ 2023.

You might also like

NAŠI DANI

Guterres: U 24 sata bombardovane dvije UN-ove škole

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je da je duboko potresen napadom na dvije škole UN-a u Gazi u posljednja 24 sata i naglasio da su objekti UN-a

NAŠI DANI

Njemačka: Desničarske, tzv. ‘građanske straže’ slobodno patroliraju ulicama

Koga brane njemačke “građanske straže” i od koga?, naslov je njemačkog DW-a, gdje se stidljivo donosi priča o desničarima u toj zemlji koji se postavljaju iznad institucija države. Pravdu bi

NAŠI DANI

Tužilaštvo BiH: Italijanski novinar lažirao priču o kupovini oružja, akteri iz snimka sve priznali

U proteklih 48 sati, Tužilaštvo BiH, Operativna grupa za borbu protiv terorizma, te SIPA i Granična policija, proveli su više istražnih aktivnosti i pretresa, temeljem tv priloga italijanskog novinara, koji je