Pod pokroviteljstvom Grada Prijedora dodijeljena nagrada ratnom zločincu Velimiru Đuriću

(Fotografija prikazuje posmrtne ostatke nekih od ekshumiranih bošnjačkih žrtava iz velike masovne grobnice – Tomašice)

Informativno-poslovni centar “Kozarski vjesnik” u sklopu kojeg djeluju istoimene novine i RTV Prijedor, a koji se finansiraju iz budžeta Grada Prijedora, nedavno je dodijelio nagrade za najbolje sportiste u tom gradu. Među njima se našao i Velimir Đurić, koji je prvostepenom presudom dobio 21 godinu zatvora za ratne zločine u prijedorskom naselju Čarakovo.

Tačnije, pokrovitelj 45. izbora sportiste godine je Grad Prijedor, a organizator Informativno-poslovni centar “Kozarski vjesnik”. Đuriću je tako na svečanosti kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić dodijeljena nagrada za najboljeg sportskog trenera u 2014. godini. Đurić je inače dugogodišnji trener Karate kluba Šodan.

Sud BiH je Đurića prvostepenom presudom osudio na 21 godinu zatvora za zločin u Čarakovu, kao i Dragomira Soldata, dok je Zoranu Babiću koji je učestvovao u istom zločinu izrečena jedinstvena kazna od 35 godina zatvora, budući da je ranije osuđen na 22 godine zatvora za zločin na Korićanskim stijenama.

Po Soldatovom naređenju Đurić i Babić su 23. jula 1992. godine izveli efendiju Sulejmana Dizdarevića i još 12 Bošnjaka, džematlija iz Čarakova, iz njihovih kuća te ih doveli pred tamošnju džamiju. Žrtve su postrojili ispred džamije, potom su džematlije streljane, a džamija je zapaljena.

U gradu u kojem je negiranje genocida i drugih zločina nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom zvaničan stav tamošnjih vlasti, porodice žrtava dodjela ovakvih priznanja više i ne iznenađuje.

“Uopće nisam iznenađena time. Ništa me više ne iznenađuje budući da su Đurić i drugi osuđeni na 21 godinu zatvora, a već mjesecima su na slobodi i drugostepenu presudu čekaju u svojim kućama. Ovdje nas porodice više ništa ne iznenađuje”, kazala je za klix.ba Safija Dizdarević, supruga ubijenog efendije Sulejmana Dizdarevića kojem je ljetos klanjana dženaza nakon što su njegovi posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Tomašica i Jakarina Kosa.

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor ’92” za Klix.ba kaže kako ovaj postupak tamošnjih vlasti još jedom pokazuje kakav je odnos prema žrtvama i njihovim porodicama.

“Prijedor i ovdašnja društvena zajednica nisu još uvijek spremni da se suoče sa svojom ratnom prošlošću. Naprotiv, od ratnih zločinaca se eto prave zvijezde i heroji”, kaže Duratović.

Pojedini Prijedorčani nam kažu kako je tokom poplava u maju i Darko Mrđa bio angažiran na dojeljenju humanitarne pomoći u naseljima koja su bila pod vodom. Prema njihovim tvrdnjama, Mrđa je tražio da se prilikom podjele paketa “preskaču turske kuće”. Inače, on je odležao dvije trećine zatvorske kazne od 17 godina za ratni zločin koji je počinio na Korićanskim stijenama, a potom je pušten na slobodu.

Dobro je poznato da vlasti u Prijedoru ne dozvoljavaju postavljanje bilo kakvih spomen-obilježja u gradu žrtvama, pa ni obilježja svoj ubijenoj djeci Prijedora bez obzira na nacionalnost, ali zato ih očito ništa ne sprečava da veličaju ratne zločince i dodjeljuju im priznanja.

(Klix.ba/mb)

Previous Makedonski novinar Šešelju: Hoćeš Veliku Srbiju a ni u Novi Pazar ne možeš da odeš
Next Dumić: Na meni je da igram, ako dobijem poziv iz BiH bit ću najsretniji na svijetu

You might also like

NAŠI DANI

Otisak stope u betonu kao uspomena na djevojčicu Almu iz Bijeljine

Devetogodišnja Alma i njen šestogodišnji brat Amir Sarajlić zajedno sa roditeljima i komšijama odvedeni su u septembarskoj noći 1992. godine iz naselja Bukreš kod Bijeljine, ubijeni i bačeni u Drinu.

NAŠI DANI

Bivši tužilac za ratne zločine Srbije: U SREBRENICI JE BIO GENOCID I TAČKA

U Srebrenici se dogodio genocid, izjavio je jučer bivši srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević na tribini “22 godine poslije sukoba: Da li su ratni zločini završena priča?”, koju

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Glogovoj obilježena 27. godišnjica zločina nad 65 bošnjačkih civila

U Mjesnoj zajednici Glogova kod Bratunca danas je, u okviru trinaeste manifestacije “Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“, obilježena 27. godišnjica zločina nad 65 bošnjačkih civila ovog mjesta. U