Porast proizvodnje i izvoza papira, kartona i prerađevina

Porast proizvodnje i izvoza papira, kartona i prerađevina

 

U kompaniji „Neimax“ u Visokom održana je druga Skupština Asocijacije grafičke i papirne industrije Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Prije početka sastanka članice su obišle proizvodne pogone kompanije „Neimax“ koja je locirana na 6.000m² prostora, proizvodi sve vrste valovitog kartona i kutije od valovitog kartona. Kompanija posluje po međunarodnim standardima i više od trećine proizvodnje je usmjereno u izvoz.

Na sastanku su usvojena godišnja dokumenta: Izvještaj o radu Asocijacije u 2018. i Plan rada Asocijacije za 2019. Također, sekretar Asocijacije Selma Bašagić održala je prezentaciju o poslovanju grafičke i papirne industrije u posljednje tri godine.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine proizvodnja papirne industrije povećana je za 3,7% u 2018. godini u poređenju sa 2017, dok je grafička industrija imala proizvodnju na istom nivou kao i 2017. Nakon perioda pada proizvodnje u kompanijama koje proizvode papir i prerađevine od papira, od 2017. godine evidentan je porast proizvodnje papira, kartona i prerađevina.

Nakon prezentacije bila je šira diskusija u kojoj su učestvovali gotovo svi prisutni.

Ukupan izvoz grafičke i papirne industrije u 2018. iznosio je 330.224.020 KM što je za 16,3% više nego 2017. i trend povećanja izvoza evidentan je u posljednje tri godine. Uvoz je iznosio 458.031.719 KM ili 9,3% više nego 2017, a pokrivenost izvoza imala je trend porasta posljednje tri godine i 2018. je iznosila 72,1%.

Previous Konjičanka Dajana Dangubić, prva žena komandir tenka m-84 u OSBiH
Next Edin Vučelj – oficir OSBiH i višestruki osvajač svjetskih kupova u kik-boksu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Impozantni rezultati gornjovakufskog rudnika uglja u 2018

  Plan proizvodnje uglja za 2018. u Zavisnom društvu Rudnik uglja “Gračanica” Gornji Vakuf-Uskoplje bit će prebačen za petnaest posto, a pretpostavke su da će se realizirati s 290.000 tona

MADE IN BOSNIA-387

Harun Hindija, jedan od najboljih studenata: Ostaću u Bosni i Hercegovini, nemam namjeru napuštati svoju državu

Harun Hindija, s prosjekom 10, jedan je od pet najboljih studenata koji su diplomirali akademske 2014./15. godine na Univerzitetu u Sarajevu. Time su mu, kako je Feni kazao, otvorena brojna

Ekonomija/Biznis

Bosanske firme ponovo osvajaju kosovsko tržište

Da preduzeća iz Bosne i Hercegovine ponovo osvajaju tržište Kosova govore i podaci Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, gdje je izvoz za pola ove godine povećan za više od 18