Porast proizvodnje i izvoza papira, kartona i prerađevina

Porast proizvodnje i izvoza papira, kartona i prerađevina

 

U kompaniji „Neimax“ u Visokom održana je druga Skupština Asocijacije grafičke i papirne industrije Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Prije početka sastanka članice su obišle proizvodne pogone kompanije „Neimax“ koja je locirana na 6.000m² prostora, proizvodi sve vrste valovitog kartona i kutije od valovitog kartona. Kompanija posluje po međunarodnim standardima i više od trećine proizvodnje je usmjereno u izvoz.

Na sastanku su usvojena godišnja dokumenta: Izvještaj o radu Asocijacije u 2018. i Plan rada Asocijacije za 2019. Također, sekretar Asocijacije Selma Bašagić održala je prezentaciju o poslovanju grafičke i papirne industrije u posljednje tri godine.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine proizvodnja papirne industrije povećana je za 3,7% u 2018. godini u poređenju sa 2017, dok je grafička industrija imala proizvodnju na istom nivou kao i 2017. Nakon perioda pada proizvodnje u kompanijama koje proizvode papir i prerađevine od papira, od 2017. godine evidentan je porast proizvodnje papira, kartona i prerađevina.

Nakon prezentacije bila je šira diskusija u kojoj su učestvovali gotovo svi prisutni.

Ukupan izvoz grafičke i papirne industrije u 2018. iznosio je 330.224.020 KM što je za 16,3% više nego 2017. i trend povećanja izvoza evidentan je u posljednje tri godine. Uvoz je iznosio 458.031.719 KM ili 9,3% više nego 2017, a pokrivenost izvoza imala je trend porasta posljednje tri godine i 2018. je iznosila 72,1%.

Previous Konjičanka Dajana Dangubić, prva žena komandir tenka m-84 u OSBiH
Next Edin Vučelj – oficir OSBiH i višestruki osvajač svjetskih kupova u kik-boksu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Rast izvoza u Švicarsku za 28 posto

U vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine evidentan je rast izvoza u Švicarsku koji je u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 126 miliona KM, što je više za 28 posto

MADE IN BOSNIA-387

Alpina-Bromy Tešanj investira u nove proizvodne programe – novih 150 radnih mjesta

  Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona održao je jučer sastanak sa Bojanom Gantarom, generalnim direktorom kompanije Alpina, d.o.o. Žiri-Slovenija i Suadom Rošom, direktorom Alpine-Bromy,Tešanj. Sastanku je prisustvovao i Suad Huskić,

Ekonomija/Biznis

FlyBosnia vrši obuku kabinskog osoblja, do kraja mjeseca odobrenje za letenje

  Novosnovana bosanskohercegovačka aviokompanija FlyBosnia, sa sjedištem u Sarajevu, do kraja mjeseca će dobiti konačan odgovor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH oko odobrenja certifikata za letenje, potvrdili su za Akta.ba