Povodom Dana BH Telecoma konferencija ‘Sarajevo TechLab’

Povodom Dana BH Telecoma konferencija ‘Sarajevo TechLab’

Kompanija BH Telecom je za sedam mjeseci ove godine ostvarila dobit veću za 16,1 milion KM u odnosu na prethodnu godinu, a očekuje se da će u 2021. godini zabilježiti rekordnu dobit, poručio je direktor ove kompanije Sedin Kahriman danas u Sarajevu na ceremoniji otvorenja treće poslovno-tehnološke konferencije BH Telecoma: SarajevoTechLab, javlja AA.

Treća po redu poslovno-tehnološka konferencija BH Telecoma: SarajevoTechLab3 otvorena je danas u Sarajevu pod motom “snaga inovacije”, koja će okupiti preko 150 ICT i IT učesnika. Konferenciju je otvorio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Organizatori su naveli kako je cilj u eri digitalne transformacije osigurati mjesto za promociju znanja, inovacija, novih tehnologija. Posebna interesovanja, ove godine, usmjerena su na Artificial intelligence, IOT. Blockchain, Machine learning, Big data i druge.

Direktor Kahriman podsjetio je kako se konferencija održava u povodu 5. septembra, Dana BH Telecoma, kojim se prisjećaju 5. Septembra 1993. Godine kada je, kako je kazao, grupa hrabrih i odvažnih radnika PTT-a BiH za vrijeme agresije i ratnih razaranja uspostavila prvu satelitsku vezu Sarajevo-Bern, a to je dan kada se dogodila telekomunikacijska deblokada Bosne i Hercegovine i prvi u korištenje stavljen nacionalne predznak BiH “387”.

“Danas je treća Sarajevo TechLab konferencija koju organizujemo i posvećujemo našem danu, a fokus smo stavili na inovacije”, rekao je Kahriman.

Podsjetio je kako je kompanija proteklih godina pokrenula javni poziv za sturtup kompanije, kojim je, kako je rekao, BH Telecom želio istražiti potencijal tržišta i sturtup kreativnih ideja i inovacija u BiH.

“Danas smo s ponosom objavili javni poziv za sve kompanije, startupove, univerizete, koji koristeći napredne tehnologija mogu doprinijeti izgradnji novih servisa i boljeg digitalnog društva. Za te namjene BH Telecom izdvojio je 15 miliona KM za naredni trogodišnji period”, kazao je Kahriman.

Dalje je kazao kako su kao kompanija ponosni na postignute rezultate u ovoj godini.

“BH Telecom je za prvih sedam mjeseci ostvario dobit veću za 16,1 milion u odnosu na prethodnu godinu i dobit 12 miliona veću u odnosu na plan. Očekujući izvještaj za mjesec august, procjenjujemo da ćemo sa mjesecom augustom ostvariti gosišnji plan poslovanja, a samim time i imati rekordnu dobit kada je u pitanju 2021. godina”, naglasio je Kahriman.

Na kraju je rekao kako vjeruje da će na današnjoj konferenciji dati odgovore na pitanje kako će se ponašati korisnici usluga ponašati za pet do 10 godina, kako će izgledati tržišta ICT usluga u Bosni i Hercegovini, na koji način predvidjeti i doprinijeti zadovoljstvu korisnika koji u ovoj industriji rapidno raste.

Premijer Novalić kazao je kako je BH Telecom lider na bosanskohercegovačkom telekomunikacijskom tržištu i jedan od najuspješnijih javnih kompanija.

“Pripala mi je čast da otvorim ovu veliku poslovno-tehničku konferenciju. Ponosni smo što BH Telecom prepoznaje globalne trednove u informacijko-komunikacijskoj industriji. Kontinuirano podržava razvoj novih inovativnih ideja i poslovnih modela iz smart okruženja, s posebnim naglaskom na mlade jer im pruža priliku da ostvare različite benefite pomoću kojih će njihove poslovne ideje razviti u uspješan biznis”, rekao je Novalić.

Podsjetio je kako je IT sektor jedan od najbrže rastućih privrednih sektora FBiH i Vlada FBiH ga je prepoznala kao strateški dokument u Strategiji razvoja Federacije BiH 2021.-2027.

Kemal Lutvica, ispred kompanije StartUp Devoted, jedan je od učesnika današnjeg panela i dobitnik glavne nagrade za sturtupove na prošlogodišnjoj konferenciji. Smatra kako je konferencija jedan odličan iskorak i pokazatelj koda treba da ide komunikacija startup zajednice i velikih kompanija.

“Kada je riječ o putu od inovativne ideje do uspješnog biznisa, put je pun izazova. Nije jednostavno doći do nekog univerzalnog odgovora kako je koji je ispravan način ili formula od jedne kvalitetne ideje doći do kvalitetnog proizvoda i održivog biznisa”, rekao je Lutvica, te dodao:

“Mislim da je BH Telecom stvorio jedan dobar eko sistem u kojem startupovi imaju priliku da pričaju s ozbiljnim kompanijama, da pričaju sa privredom, a privreda dobila priliku da od startupova dobije inovativna rješenja i ideje za svoje potrebe.”

Ceremoniji je prisustvovao i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić.

Video: Fena
Previous Vlada FBiH: Interventnim mjerama bit će obezbijeđeno 105 mil. KM za pomoć privredi
Next Svečana akademija povodom 50. godišnjice lista ”Preporod”

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli: Promovisano 120 doktora medicine i 90 diplomanata Odsjeka Zdravstveni studij

Univerzitet u Tuzli promoviso je svoje diplomante. S obzirom na nužnost poštovanja higijensko-epidemioloških mjera, promocije su organizovane zasebno na fakultetima. Jasno i glasno 120 diplomanata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Organizovano takmičenje i dodijeljene nagrade za najbolje bosanske studente doktorskih studija

Proglašenjem pobjednika i dodjelom vrijednih novčanih nagrada na online ceremoniji završeno je prvo 3MT takmičenje u Bosni i Hercegovini, koje je okupilo 70 bh. studenata doktorskih studija s eminentnih univerziteta

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mirzine inovacije oduševljavaju školske drugare, ali i nastavnike

Društvene mreže su sve zastupljenije, naročito među mladima, koji tako provode najveći dio svog vremena. No, ima i onih koji umjesto na internetu vrijeme poklanjaju nauci i inovacijama. Kako biti