Poziv Komšiću i Bećiroviću da organizuju sastanak, neophodan jedinstven odgovor probosanskih snaga

Poziv Komšiću i Bećiroviću da organizuju sastanak, neophodan jedinstven odgovor probosanskih snaga

Stranka demokratske akcije poziva izabrane članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića i Denisa Bećirovića, da organizuju sastanak na koji bi bili pozvani predstavnici svih parlamentarnih probosanskih političkih stranaka.

Na tom sastanku bi se trebao utvrditi zajednički odgovor na aktuelne udare na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, na prijetnje njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, te miru i stabilnosti, te odrediti „crvene linije“ ispod kojih se neće ići u procesima koji su pred nama, a koji se tiču izmjena Ustava, funkcionisanja Ustavnog suda BiH, Izbornog zakona, državne imovine i drugih  vitalno važnih pitanja. 

SDA je spremna uložiti svoje kapacitete u definisanje i provedbu neophodnih koraka kojima će se zaustaviti destruktivne politike koje ugrožavaju stabilnost države, te omogućiti nastavak njenog euroatlantskog puta.

Vlast entiteta RS, predvođena Miloradom Dodikom, u posljednjim mjesecima provodi najteže udare na Dejtonski mirovni sporazum od njegovog potpisivanja.

Zakoni koje je usvojila Narodna skupština RS-a kojima se odbacuje obaveza primjene odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Visokog predstavnika na prostoru tog bosanskohercegovačkog entiteta, a zatim i ograničavanje kretanja preko entitetske linije, predstavljaju de facto stavljanje van snage Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Grubo narušavanje ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, prijetnje secesijom i kontinuirani napadi i pritisci kojima su izloženi bošnjački povratnici u entitet RS prijete daljom eskalacijom krize i nanošenjem nesagledivih posljedica po državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.

Izostanak odlučne i konkretne reakcije OHR-a, država garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vijeća za provedbu mira, bh. pravosuđa, ali i Dodikovih partnera u državnoj vlasti koji su mu u zamjenu za pozicije isporučili ključeve državne vlasti i apsolutnu kontrolu nad sigurnosnim i finansijskim sektorom, dodatno ohrabruje retrogradne snage da nastave sa provođenjem separatističkih politika.

Pokušaj kreiranja narativa o promjeni politike Milorada Dodika, njegovoj kooperativnosti i spremnosti na zauzimanje proevropskog kursa, kojima su stranke tzv. „Trojke” u proteklom periodu pravdale date ustupke, pokazao se kao sebična i neodgovorna  politika, koja je vlastima entiteta RS  samo proširila prostor za provođenje aktivnosti na realizaciji ranije zacrtanih ciljeva. 

Pitanje zaštite interesa države Bosne i Hercegovine mora biti iznad bilo čijeg ličnog ili stranačkog interesa. Zbog toga trenutno stanje zahtjeva jedinstven, konkretan i snažan odgovor svih patriotskih snaga, kojim će se zaustaviti negativni trendovi i spriječiti katastrofalne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu – navodi se u saopćenju. 

Previous Bećirović: Tribunal je potvrdio i pravnu prirodu rata vođenog protiv međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine
Next Slovo 'Z' - četnička oznaka za istrebljenje Bošnjaka

You might also like

NAŠI DANI

Foča: Obilježavanje Dana sjećanja na bošnjačke žrtve

  Udruženje žrtava rata Foča 92-95 organizovalo je obilježavanje Dana sjećanja na bošnjačke žrtve iz ovog grada, ubijene tokom rata od 1992. do 1995. godine. Po prvi put, nakon što

NAŠI DANI

Proces koji traje deset godina: Osnovni sud u Srebrenici utvrdio diskriminaciju bošnjačkih đaka iz Konjević Polja

 Osnovni sud u Srebrenici donio je presudu kojom je u cjelosti usvojen tužbeni zahtjev po tužbi djece i roditelja iz Konjević Polja zbog diskriminacije u obrazovanom procesu. Sud je utvrdio

NAŠI DANI

Lakrdija u N/FS se nastavlja: Iako je izborila opstanak, ekipa Mladosti nije dobila licencu za Premijer ligu

Otkad je izabrano novo rukovodstvo Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine sve je više nezadovoljnih. Bilo je mnogo pritužbi na rad Saveza, od izbora selektora, pa do suđenja u Premijer ligi.