Predsjedavajući državnog Predsjedništva kod kralja Belgijanaca

Predsjedavajući državnog Predsjedništva kod kralja Belgijanaca

Njegovo Veličanstvo kralj Belgijanaca Philippe u audijenciju je primio predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića, u okviru zvanične posjete Kraljevini Belgiji.

Riječ je o prvom susretu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH s kraljem Philippeom, koji je preuzeo prijestolje u julu 2013. godine.

Tokom srdačnog razgovora u kraljevskoj palati u Bruxellesu, na samom početku dr. Bećirović je izrazio zadovoljstvo što je do ove posjete došlo uoči obilježavanja trideset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Belgije, kao i četiri dana nakon Odluke Evropskog vijeća o otvaranja pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom.

Ocijenjeno je da između dvije zemlje postoje odlični diplomatski i politički odnosi, koje odlikuju visok stepen razumijevanja i međusobnog uvažavanja. U tom kontekstu pozdravljena je odluka Kraljevine Belgije da otvori ambasadu Kraljevine Belgije u Sarajevu, posebno u kontekstu važnih geostrateških dešavanja na evropskom kontinentu. Dr. Bećirović je istakao da će to doprinijeti dodatnom jačanju odnosa dvije zemlje na političkom i ekonomskom planu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović rekao je da Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni principijelnu podršku Kraljevine Belgije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. On se zahvalio kralju Philippeu na podršci koju Kraljevina Belgija pruža Bosni i Hercegovini na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, a što je potvrđeno i pozitivnom odlukom Evropskog vijeća o otvaranju pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. Dr. Bećirović je istakao važnost belgijskog šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU, te zahvalio se na aktivnostima Kraljevine Belgije u prva tri mjeseca predsjedavanja.

Dr. Bećirović je pozvao kralja Philippea da ponovo posjeti Bosnu i Hercegovinu i naglasio da bi svim građanima i narodima u našoj zemlji bila čast da belgijskom kralju još jednom iskažu gostoprimstvo. Kralj Philippe je rekao da gaji posebne osjećaje prema Bosni i Hercegovini, i da se s radošću prisjeća posjeta Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Međugorju. Istakao je da s pažnjom prati dešavanja u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji, te da podržava evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Predsjedništva.

Previous Korajlić i Kržalić složni: Napad u Rusiji je bio predstava
Next Palestina pozdravila rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a: Prekid vatre mora biti permanentan

You might also like

NAŠI DANI

Sidran na HRT-u: Za nas ta stvar nije tako mutna kako se vama čini. Mi smo bili izloženi višestrukoj agresiji

  Gostujući na hrvatskoj državnoj televiziji, bosanskohercegovački akademik Abdulah Sidran nemuštim domaćinima je otvoreno rekao neke stvari vezane za nedavnu hašku presudu… -Druge su zemlje snosile troškove izbjeglica iz Bosne i

NAŠI DANI

Prirodu smo toliko promijenili da se sada moramo prilagođavati novim uslovima

Komentar meteorologa Bakira Krajinovića. -Jučer poslije podne i rano jutros nevrijeme je zahvatilo Bosnu i Hercegovinu. Razlog tome je sistem koji se formirao iznad sjeverne Italije i pravcem istoka prešao

NAŠI DANI

Korać: Srbija nije odustala od svog ratnog programa

Predsjednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać rekao je da Srbija nije odustala od ratnog programa iz devedesetih, bez obzira na formalne poruke koje danas šalje njena vlast. „Čini se da se