Predsjednik Azerbejdžana Aliyev: Povećati trgovinsku razmjenu sa Bosnom i Hercegovinom

Predsjednik Azerbejdžana Aliyev: Povećati trgovinsku razmjenu sa Bosnom i Hercegovinom

Mogu reći da će se povećati naša trgovinska razmjena. Zainteresirani smo za investicije u vašoj zemlji, posebno u sektoru energetike, izjavio je predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev tokom prve zvanične posjete Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.

Aliyeva je ranije danas ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu dočekala predsjedavajuća Željka Cvijanović, a potom je uslijedio susrеt sa predsjedavajućom i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović, Denisom Bećirovićem i Željkom Komšićem.

Aliyev je nakon sastanka istakao da su imali priliku da razgovaraju o mnogim važnim pitanjima, posebno o produbljivanju bilateralne saradnje.

“Razmijenili smo brojna viđenja i moguće načine saradnje. Uspostavili smo dobre političke konsultacije koje su podigle našu saradnju kao i kroz međunarodne organizacije. Također podržavamo jedni druge i to je vidljivo i danas, naročito kada govorimo o pitanjima teritorijalnog integriteta Azerbejdžana tokom armenske okupacije. Pozicija vaše zemlje po tom pitanju je bila od važnosti za nas. Prije dvije i po godine Azerbejdžan je obnovio svoj teritorijalni integritet. Bosna i Hercegovina je istupila naprijed te je podržala naše napore. Želim se zahvaliti vašoj zemlji na poziciji prijateljstva i bratstva. Azerbejdžan po svim pitanjima, uključujući teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, podržava vašu državu i njene interese”, kazao je Aliyev na konferenciji za novinare.

Naglasio je da će dvije države nastaviti dodatno produbljivati odnose u mnogim oblastima, istakavši važnost Zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu koju su potpisali tokom posjete Sarajevu.

“Danas otvaramo novo poglavlje u našim odnosima u okviru ove službene posjete. Zajedničkom deklaracijom o strateškom partnerstvu utvrđeni su novi pravci saradnje. Mi ćemo i dalje svakako održavati politički dijalog”, dodao je Aliyev.

Istakao je da će posebna pažnja biti posvećena ekonomskim odnosima.

“Kada je u pitanju ekonomija, postojaće nove inicijative. Uspostavit ćemo zajedničku ekonomsku komisiju. Razgovarali smo o konkretnim projektima i odlučili smo da uspostavimo radne grupe koje će uskoro poduzeti konkretne mjere. Strateško partnerstvo je za nas izuzetno važno. Uvjeren sam da će Bosna i Hercegovina i Azerbejdžan nastaviti kretati se naprijed kao istinski strateški partneri”, rekao je Aliyev te dodao:

“Mogu reći da će se povećati naša trgovinska razmjena. Mi smo tražili konkretne investicijske projekte u vašoj zemlji. Zainteresirani smo za investicije u vašoj zemlji, posebno u sektoru energetike. Uložili smo jako puno u infrastrukturne projekte u susjednim zemljama. Povezivanje južnog Kavkaza i Balkana je od velike važnosti za nas. Potpuno je prirodno da produbimo našu saradnju. Siguran sam da ćemo napraviti konkretne korake u tom pravcu”, kazao je Aliyev.

Napomenuo je također da je Bosna i Hercegovina od velikog interesa za Azerbejdžan.

“Razgovarali smo također i o interkulturalnom dijalogu i njegovom produbljivanju. Ova sfera može biti zanimljiva za zajedničko djelovanje jer smo mi multietničke i multireligijske zemlje”, rekao je predsjednik Republike Azerbejdžan te na kraju poručio:

“Baku i Sarajevo su sestrinski gradovi i nakon ovog sastanka, uvjeren sam da će se naše prijateljstvo dodatno povećati”, rekao je Aliyev.

Previous Mešalić: Razbijanje 'osmorke' je patriotski čin, javnost vidi šta rade i na državnom i na federalnom nivou
Next Bingo Group: sva dobit ostvarena u 2022. reinvestirana u privredu Bosne i Hercegovine

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Skok bez aplauza, cvijeće u Neretvi: Obilježena 29. godišnjica rušenja Starog mosta

Simbolično, kao i svih minulih godina, uz zvuk sirene koja je u vremenu agresija predstavljala opasnost od granatiranja, bacanje cvijeća u rijeku Neretvu i skok bez aplauza, obilježena je 29.

NAŠI DANI

Banke okreću leđa Rs-u, entitet nije uspio prikupiti 25 miliona KM

Republika srpska očigledno ulazi u finansijske probleme, što se vidi nakon što u dva dana (jučer i danas) nije uspjela prodati obveznice u relativno malom iznosu od 25 miliona KM.

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica masakra u Ahmićima: Ponovljen apel da se otkriju lokacije tijela

Na simboličan način i u krugu manjeg broja predstavnika političkog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini, u Ahmićima kod Viteza, danas je obilježena 28. godišnjica masakra nad bošnjačkim civilima