Preminula Beba Selimović, interpretatorka bosanskih sevdalinki

Preminula Beba Selimović, interpretatorka bosanskih sevdalinki

Jedna od najboljih interpretatorki sevdalinki u Bosni i Hercegovini Izeta Beba Selimović preminula je jutros u Sarajevu, potvrdila je Feni njena porodica.

Njen suprug Dževad Šabanagić istakao je Bebu Selimović kao čuvara sevdalinke, koju je najviše voljela, posvetila joj život i karijeru.

“Na najčestitiji način, obogatila je i sačuvala naše nematerijalno blago, a to je sevdalinka. Kao građanin kažem da je njen odlazak veliki gubitak na našoj kulturnoj sceni”, rekao je Šabanagić.

O detaljima vezanim za komemorativni skup i ukop, porodica Bebe Selimović saopćit će naknadno.  

Beba Selimović započela je pjevačku karijeru u Radio Sarajevu, ubrzo je postala popularna. Mnogi su je nazivali “Dama sevdaha”, zbog njenog ozbiljnog i časnog odnosa prema profesiji, kao i zbog njenog ozbiljnog ponašanja na estradi.

Karijeru je posvetila izvornoj sevdalinki, zadržala je njenu originalnost. Snimila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki u Radio Sarajevu. Dobitnica je mnogih priznanja i povelja za muzički uspjeh i pomoć u humanitarnim koncertima.   

Previous Bosna - jedina cjelovita od svih južnoslavenskih teritorija u Osmanskom carstvu
Next Otvorena savremena fono-laboratorija na Filozofskom fakultetu Sarajevo (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

NATO: Ostajemo predani partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom

NATO ostaje predan partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i pomirenju u zemlji, rečeno je iz sjedišta NATO-a u Briselu, prenosi AA. “Genocid u Srebrenici bio je jedan od najgorih zločina

NAŠI DANI

Klubovi poslanika SDP-a i DF-a podnijeli zajedničku Deklaraciju protiv nametanja Izbornog zakona

 Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dnevni red je proširen s tačkom koja se tiče navodnih odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi s izbornom reformom. Nakon što su

NAŠI DANI

BH Telecom donira milion maraka za nabavku respiratora i druge medicinske opreme

Odlukom Nadzornog odbora BH Telecoma d.d. Sarajevo, na inicijativu Uprave BH Telecoma ovogodišnja sredstva donacija u iznosu od 1 milion KM će zbog trenutne epidemiološke situacije u BiH biti usmjerena za hitnu