Prijedor: U samo jednoj noći, sa 23. na 24. juli, iz sobe broj tri logora Keratrerm ubijeno je oko 200 logoraša

Prijedor: U samo jednoj noći, sa 23. na 24. juli, iz sobe broj tri logora Keratrerm ubijeno je oko 200 logoraša

U Prijedoru je u organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Saveza udruženja logoraša regije Banjaluka, Udruženja logoraša “Prijedor ’92” i Udruženja logoraša Kozarac obilježena 31. godišnjica najvećeg zločina u koncentracionom logoru Keraterm.

Tokom ljeta 1992. kroz ovaj je logor prošlo oko tri hiljade civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, a posmrtni ostaci ubijenih pronađeni su u masovnim grobnicama Stari Kevljani, Jakarina Kosa i Tomašica. Za mnogima se još traga.

U samo jednoj noći, sa 23. na 24. juli, iz sobe broj tri logora Keratrerm ubijeno je oko 200 logoraša. Njih 370 je ubijeno ukupno u ovom logoru, što preživjele obvezuje da se svake godine okupe i podsjete na teške zločine koji su ovdje počinjeni.

Mirsada Džolić iz Prijedora i danas se s bolom prisjeća tog ljeta 1992. godine i Keraterma u kojem joj je ubijen muž, a i sama je prošla sve logorske patnje.

„Izgubila sam 28 najbližih, oca, mater…, još tragam za posmrtnim ostacima majke i oca. Nisam bila ovdje 24 godine. Drugi put dolazim i sve mi je teže i teže, silovana sam u Trnopolju, šta da vam kažem… Ja sam 12 puta bila u Hagu, svjedočila. Teško je, to je katastrofa, ali, opet, nisam se predavala jer imam djecu, ja sam imala 29, a muž 33 godine kada je ubijen, stvarno mi je teško”, kazala je Džolić dodavši kako “niko nikada ne treba zaboraviti patnje logoraša”.

“Nikad nisam ni pomislila da ću ovo sa 29 godina preživjeti, biti u logoru, biti tučena, silovana, bodena nožem, leđa su mi izbodena, noge od tuče… A, opet, samo sam na djecu mislila, djevojčice deset i pet godina… Svu sam porodicu izgubila, još da meni šta bude, šta bi one, samo sam o tome mislila”, kazala je Džolić i kroz suze dodala: “Kad god dođem i u ovu ‘trojku’, pogledam, kao da je sad bilo. Njega su tukli, izbili zube, vezali žicom, našla sam tako i kosti vezane žicom, samo je rekao – mene nema više, čuvaj mi djecu, i nikad ga više nisam vidjela. Nađen je u jami Kevljani, samo četiri kosti.”

U prijedorskim logorima bilo je zatočeno oko 30.000 Prijedorčana, 3.000 ih je ubijeno. Posmrtni ostaci nađeni su u 503 grobnice u deset općina u tri države, a još se traga za posmrtnim ostacima 471 Prijedorčanina.

(AA/MiruhBsne)

Previous Spektakl u Mostaru: Bakljada i noćni skok povodom godišnjice obnove Starog mosta
Next Predstavnici bh. dijaspore traže od ministra Forte iznalaženje rješenja i zadržavanje avio linija sa aerodroma Tuzla

You might also like

SPORT

Bosanska dijaspora u Australiji finansijski podržala naše košarkašice

Kao što je i ranije najavljeno, zajednica Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Australiji prikupila je iznos neophodan za boravak ženske košarkaške reprezentacije BiH u ovoj dalekoj zemlji, gdje učestvuje

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica masakra u Ahmićima: Ponovljen apel da se otkriju lokacije tijela

Na simboličan način i u krugu manjeg broja predstavnika političkog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini, u Ahmićima kod Viteza, danas je obilježena 28. godišnjica masakra nad bošnjačkim civilima

NAŠI LJUDI

Bihać: Uspješno završena ljetna škola bosanskog jezika (Video)

Završena je ljetna škola bosanskog jezika za mlade do 18 godina starosti koji žive u inostranstvu, a porijeklom su iz Bosne i Hercegovine Škola je bila besplatna a organizirali su