Prioritet izgradnja mosta i graničnog prelaza na Šćepan Polju

Prioritet izgradnja mosta i graničnog prelaza na Šćepan Polju

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je s ministrom kapitalnih investicija Crne Gore Mladenom Bojanićem o razvoju prometne infrastrukture na relaciji Hum – Šćepan polje, izgradnji novog mosta na Tari i zajedničkim graničnim prelazima

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju željezničkog, vazdušnog i pomorskog prometa, odvijanju međunarodnog bilateralnog prijevoza putnika i robe, te razmjeni dobrih praksi i iskustava dvije zemlje.

Kako je nakon sastanka kazao ministar Mitrović, u ovom trenutku je najbitnija izgradnja koridora 2b koji bi povezao Sarajevo i Podgoricu, rješenja problema na pravcu Foča – Šćepan Polje, izgradnjom mosta na Tari i graničnim prelazom na tom pravcu.

– U ovom trenutku prioritet za obje zemlje je izgradnja mosta i graničnog prelaza Hum – Šćepan Polje. Most će se graditi sredstvima u omjeru 50/50, a njegova cijena je dva miliona eura. Zadatak radne grupe je da do jula obavi sve aktivnosti kako bismo Bojanić i ja na ministarskom sastanku u Sloveniji potpisali sporazum o izgradnji tog mosta. Paralelno će se graditi put od Foče do Šćepan Polja dužine 20 kilometara, čija je cijena oko 72 miliona eura, a s druge strane gradit će se put od Huma prema Plužinama u Crnoj Gori – kazao je Mitrović.

Dodaje da je za most i put glavni projekt završen, što znači da postoje preduslovi da se krene u dalje aktivnosti.

Bojanić ističe da Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru ne opterećuju nikakva politička pitanja tako da postoji dobra volja za unapređenje saranje na razičitim nivoima.

– Radit ćemo na otklanjanju problema koje možemo riješiti u kratkom roku. Rješenje infrastrukture na potezu Sarajevo – Podgorica je prioritet jer smo zaključili da taj put ne služi na čast nijednoj državi, jer dva glavna grada ne bi smjela biti tako slabo infrastrukturno povezana – kazao je.

Navodi da je za Crnu Goru kao turističku destinaciju izgradnja putne infrastrukture veoma bitna, te da krupni infrastrukturni projekti državama mogu pomoći u oporavku od posljedica izazvanim pandemijom koronavirusa.

Izvor: Agencije

Previous FBiH ulaže 10 miliona maraka u modernizaciju poljoprivrede
Next Njemački dokumentarac o Srbiji: Priča se o vakcinama, šuti o mrtvima

You might also like

NAŠI DANI

Žrtva UZP politike: Blaž Kraljević, borac za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu

Na današnji dan 1992. ubijen je general Blaž Kraljević. Ovaj stameni Hercegovac bio je komantant HOS-a, legalne vojne formacije u okviru TO i bosanskohercegovačke armije. Bio je odlučan u namjeri

NAŠI DANI

Sjećanja preživjelih Srebreničana: “Rođeni brat ti kaže: Produži, da barem neko preživi”

Počeo je pješački pohod “Marš mira Nezuk-Potočari”, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, radi odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na

NAŠI DANI

Reakcije na provokacije u Srebrenici, Višegradu, Bratuncu…

Stižu reakcije na sinoćnja dešavanja tokom proslave Badnje večeri u Višegradu, Bratuncu, Srebrenici u drugim mjestima u entitetu Republici srpskoj. Prema svjedočenjima građana i videozapisima dostupnim na društvenim mrežama, u