Proizvod koji je nadaleko cijenjen: Turci zainteresovani za liskovački kamen

Proizvod koji je nadaleko cijenjen: Turci zainteresovani za liskovački kamen

Privrednici iz Turske, koji su protekle sedmice u okviru delegacije ove zemlje boravili u Cazinu, posebno su izrazili interesovanje za eksploataciju prirodnog ukrasnog kamena čije je poznato nalazište u blizini sela Liskovac, pišu Nezavisne.

Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina, rekao je kako je eksploatacija ovog kamena izvor prihoda za mnoge porodice iz ovog sela, te da se radi o proizvodu koji je nadaleko cijenjen.

“Sigurno je kako ova privredna grana može imati potencijal za snažniji ekonomski razvoj zbog činjenice da su procijenjena nalazišta ukrasnog kamena na ovim prostorima zaista velika. O tome smo razgovarali s našim gostima iz Turske. Oni će sve to predstaviti u svojoj zemlji i dogovorili smo se za nastavak kontakta”, rekao je Ogrešević.

Na širem lokalitetu ovog živopisnog sela nalazi se desetak majdana iz kojih se iskopava i potom obrađuje nadaleko poznati kamen.

Na ovim poslovima, u jeku sezone, zna biti zaposleno oko dvije stotine mještana, koji na ovaj način stiču neophodna sredstva za život.

Navedenim poslovima bave se dvije registrovane firme, a prema riječima Amira Babića, vlasnika jedne od njih, kamen mahom iskopavaju ručno kako ga ne bi oštetili.

Previous Cerić osvojila zlatnu medalju na Grand Prixu u Zagrebu
Next Velika Kladuša: Turistička atrakcija, kamene kugle podno Grljevca

You might also like

NAŠI DANI

Klas podijelio 3.000 peciva putnicima u tramvaju

Kompanija Klas d.d. Sarajevo organizirala je podjelu besplatnih peciva putnicima u tramvaju koji saobraća na relaciji Ilidža – Baščaršija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Portparol Klasa Irmela Cero potvrdila

Ekonomija/Biznis

Kompanija Standard bilježi konstantan rast: Imaju 800 zaposlenih i svoje firme u Njemačkoj i Srbiji

  Generalni direktor kompanije Standard Furniture Factory Damir Muhić za Business magazine govorio je o kontinuiranoj saradnji ovog bh. proizvođača namještaja sa kupcima širom svijeta, a koja je prvenstveno zasnovana

MADE IN BOSNIA-387

Svjetski uspjeh tešanjske Oaze u američkom Berkeley Springsu

Prirodna mineralna voda Oaza  – Tešanjski kiseljak nagrađena je srebrenom medaljom za kvalitet na ovogodišnjem 25. po redu Međunarodnom testiranju voda u američkom Berkeley Springsu. Prirodna minerlana voda Oaza je