Proizvod koji je nadaleko cijenjen: Turci zainteresovani za liskovački kamen

Proizvod koji je nadaleko cijenjen: Turci zainteresovani za liskovački kamen

Privrednici iz Turske, koji su protekle sedmice u okviru delegacije ove zemlje boravili u Cazinu, posebno su izrazili interesovanje za eksploataciju prirodnog ukrasnog kamena čije je poznato nalazište u blizini sela Liskovac, pišu Nezavisne.

Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina, rekao je kako je eksploatacija ovog kamena izvor prihoda za mnoge porodice iz ovog sela, te da se radi o proizvodu koji je nadaleko cijenjen.

“Sigurno je kako ova privredna grana može imati potencijal za snažniji ekonomski razvoj zbog činjenice da su procijenjena nalazišta ukrasnog kamena na ovim prostorima zaista velika. O tome smo razgovarali s našim gostima iz Turske. Oni će sve to predstaviti u svojoj zemlji i dogovorili smo se za nastavak kontakta”, rekao je Ogrešević.

Na širem lokalitetu ovog živopisnog sela nalazi se desetak majdana iz kojih se iskopava i potom obrađuje nadaleko poznati kamen.

Na ovim poslovima, u jeku sezone, zna biti zaposleno oko dvije stotine mještana, koji na ovaj način stiču neophodna sredstva za život.

Navedenim poslovima bave se dvije registrovane firme, a prema riječima Amira Babića, vlasnika jedne od njih, kamen mahom iskopavaju ručno kako ga ne bi oštetili.

Previous Cerić osvojila zlatnu medalju na Grand Prixu u Zagrebu
Next Velika Kladuša: Turistička atrakcija, kamene kugle podno Grljevca

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosna i Hercegovina će praviti novu haubicu vrijednu 2 miliona maraka!

  Tvornica mašina i hidraulike „Bratstvo” iz Novog Travnika (BNT-TmiH) trebala bi uskoro početi s proizvodnjom prototipa nove samohodne haubice kalibra 155 milimetara, čiji će domet iznositi 50 kilometara, saznaje

MADE IN BOSNIA-387

Bh. maslinova ulja su jako cijenjena i osvajaju brojna priznanja u regiji i šire

Hercegovina danas ima oko 350 ha maslinika sa oko 90 000 stabala maslina, od čega je 70 000 u rodu, te pet prerađivačkih pogona – uljara, a bh. maslinova ulja

Ekonomija/Biznis

Sa iskustvom iz Norveške pokrenuo firmu u Mostaru

Arman Curić je rođen 1985. godine u Mostaru. Za vrijeme studija mu se ukazala prilika za rad u Norveškoj, gdje se povezuje sa profesionalcima u građevinskom sektoru. Nakon nekoliko godina