Proizvod koji je nadaleko cijenjen: Turci zainteresovani za liskovački kamen

Proizvod koji je nadaleko cijenjen: Turci zainteresovani za liskovački kamen

Privrednici iz Turske, koji su protekle sedmice u okviru delegacije ove zemlje boravili u Cazinu, posebno su izrazili interesovanje za eksploataciju prirodnog ukrasnog kamena čije je poznato nalazište u blizini sela Liskovac, pišu Nezavisne.

Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina, rekao je kako je eksploatacija ovog kamena izvor prihoda za mnoge porodice iz ovog sela, te da se radi o proizvodu koji je nadaleko cijenjen.

“Sigurno je kako ova privredna grana može imati potencijal za snažniji ekonomski razvoj zbog činjenice da su procijenjena nalazišta ukrasnog kamena na ovim prostorima zaista velika. O tome smo razgovarali s našim gostima iz Turske. Oni će sve to predstaviti u svojoj zemlji i dogovorili smo se za nastavak kontakta”, rekao je Ogrešević.

Na širem lokalitetu ovog živopisnog sela nalazi se desetak majdana iz kojih se iskopava i potom obrađuje nadaleko poznati kamen.

Na ovim poslovima, u jeku sezone, zna biti zaposleno oko dvije stotine mještana, koji na ovaj način stiču neophodna sredstva za život.

Navedenim poslovima bave se dvije registrovane firme, a prema riječima Amira Babića, vlasnika jedne od njih, kamen mahom iskopavaju ručno kako ga ne bi oštetili.

Previous Cerić osvojila zlatnu medalju na Grand Prixu u Zagrebu
Next Velika Kladuša: Turistička atrakcija, kamene kugle podno Grljevca

You might also like

Ekonomija/Biznis

Reumal Fojnica ponovo otvorio vrata svojim korisnicima

Protekla godina bila je teška i za lječilišta u našoj zemlji. Pandemija koronavirusa i zabrana rada, te smanjen obim poslovanja, dodatno su usložili nagomilane probleme Lječilišta Reumal. No ovaj privredni

Ekonomija/Biznis

Solana d.d. Tuzla bilježi značajno povećanje prodaje soli

  Solana d.d. Tuzla, lider na tržištu soli u jugoistočnoj Evropi, ostvarila je u prvih devet mjeseci ove godine najbolje poslovne rezultate od 1992. godine. U ovom periodu zabilježeno je

Ekonomija/Biznis

Međunarodni aerodrom Sarajevo obilježava 50 godina s trendom rasta prometa

Međunarodni aerodrom Sarajevo nekad i sad bio bi najbolji način otpočinjanja priče o 50 godina tog aerodroma. I u svakom dijelu te priče, njenom početku i trajanju, njenoj sadašnjici, utkani