Projekat “Svijet pamti Srebrenicu”: Odgovor na sistemsko poricanje genocida

Projekat “Svijet pamti Srebrenicu”: Odgovor na sistemsko poricanje genocida

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, počinje s provođenjem projekta pod nazivom “Svijet pamti Srebrenicu” koji u svijetu čuva sjećanje na genocid u Srebrenici i suprotstavlja revizionizmu i negiranju ovog svirepog zločina.

– Projekat je pokrenut kao odgovor na sistemsko poricanje i glorifikaciju genocida, te ima za cilj da informiše i edukuje javnost, kako u Evropskoj uniji tako i širom svijeta, o posljedicama genocida i važnosti prihvatanja činjenica i sudskih presuda – najavljeno je iz ove uprave.

Projektom je planiran niz aktivnosti u gradovima Zapadne Evrope i okruženja, što uključuje i održavanje izložbe „Genocid u Srebrenici – 11 lekcija za budućnost“ autora dr. Hikmeta Karčića, koja kroz faze prati planiranje i izvršenje genocida, sa zaključnom fazom  bez presedana – glorifikacijom genocida.

Izložbu prate i tribine na kojima će domaći i međunarodni naučnici, intelektualci te svjedoci razgovarati s publikom o genocidu i njegovim posljedicama.

Šira svjetska javnost će imati priliku pratiti online verziju izložbe na stranici www.remember.ba, kao i kampanju koja se pokreće na društvenim mrežama.

Na stranici će, pored ostaloga, biti dostupne izjave i intervjui tužilaca i drugih osoba koje su bile uključene u sudske procese, a koji su rezultirali konačnim presudama za genocid u Srebrenici, čime se na jedinstven način dobiva širi uvid u ove procese. Također, planirana je i podjela srebreničkih cvjetova i brošura o genocidu članovima Evropskog parlamenta.

Projekt “Svijet pamti Srebrenicu” se pokreće u važnim trenucima pokretanja diskusije u Ujedinjenim nacijama o prihvatanju Rezolucije o Srebrenici kojom se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida.

Ovom rezolucijom se potiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice o genocidu, što podrazumijeva  razvijanje  programa kroz obrazovne sisteme u cilju sprečavanja revizionizma i pojavljivanja genocida u budućnosti, kao i da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

– Ovim pilot-projektom se mobilizira i bosanskohercegovačka dijaspora i jača i njena uloga u širenju istine o Srebrenici, te će se on nastaviti razvijati i nadograđivati u narednim godinama, koristeći povratne informacije i iskustva za unapređenje budućih sličnih aktivnosti – saopćila je Uprava za vanjske poslove i dijasporu.

Izvor: Agencije

Previous 'Cilj nam je da napravimo najjaču stranku, a ostale da počistimo'
Next Safet Zec na 60. venecijanskom bijenalu: Vjerujem da sam donio nešto moga umijeća, kao i mali dio iz moje izmučene Bosne i Hercegovine

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog ratnog zločina u Briševu kod Prijedora

Podignuta je optužnica protiv pet osoba zbog ratnog zločina u Briševu kod Prijedora 1992. godine, javlja Anadolu. Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Veljka Brajića,

NAŠI DANI

Doboj: Zajednički nastup probosanskih stranaka na izborima poboljšaće položaj povratnika

Zajednički nastup probosanskih stranaka na području bosanskohercegovačkog entiteta RS naredne godine na opštim izborima može poboljšati položaj povratnika na ovom području, javlja AA. Poručili su to učesnici panela “Izborni sistem

RIJEČ

‘Nisam glup da bi se junačio pred Amerikom’

Od lidera SNSD-a i člana državnog Predsjedništva stare, ali i neke nove poruke… Navikli smo već da Dodik Bošnjake i sve koji se suprotstavljaju njegovoj politici uporno naziva muslimanima, to