Safet Zec na 60. venecijanskom bijenalu: Vjerujem da sam donio nešto moga umijeća, kao i mali dio iz moje izmučene Bosne i Hercegovine

Safet Zec na 60. venecijanskom bijenalu: Vjerujem da sam donio nešto moga umijeća, kao i mali dio iz moje izmučene Bosne i Hercegovine

60. Venecijansko bijenale (La Biennale di Venezia) svečano je otvoreno 20. aprila. Ovo je najprestižnija svjetska umjetnička manifestacija koja je prvi put održana 1895. godine.

Domaćin ove manifestacije, Grad Venecija, pozvao je akademskog slikara i grafičara Safeta Zeca da predstavi svoja djela u paviljonu Venecije.

La Biennale di Venezia ove godine nosi slogan “Stranci svuda” i otvoreno je do 24. novembra 2024. godine.

Tokom otvaranja paviljona Venecije, pored ostalih, prisutnima se obratio i Safet Zec, rekavši da je i sam bio “stranac”. Izrazio je zahvalnost najprije Udinama, koje su mu pružile šest godina gostoprimstva odmah nakon izbjeglištva iz Sarajeva, a potom Veneciji, u čije ime danas ima čast da se obrati široj italijanskoj i svjetskoj javnosti.

“Presretan sam sretan što sam sa vama u ovom paviljonu. Vjerujem da sam donio nešto moga umijeća u ovaj lijepi prostor, kao i mali dio iz moje izmučene Bosne i Hercegovine. Zahvaljujem timu koji me je izabrao i vjerovao mi”, rekao je Zec.

On je povodom izlaganja na bijenalu naslikao dva velika platna. Jedno predstavlja ženu sa djetetom i postavljeno je uz djela iz ciklusa posvećena ratnim tragedijama: Zagrljaj, Exodus i Molitva.

U nastavku postavke u zasebnoj prostoriji slikar je formirao svoj atelje pokazujući svakodnevnu radnu atmosferu i neke od najznačajnijih djela koja pripadaju njegovom raznolikom, bogatom opusu.

U prostoriji ateljea je vidljivo drugo veliko i nezavršeno platno sa ženskom figurom inspiriranom skulpturom Nike sa Samotrake.

Venecijanski paviljon, čiji je kustos Giovanna Zabotti i komesar Maurizio Carlin, nosi naziv “Kućni sekstant”. U tom paviljonu, pored Safeta Zeca, prezentovana su djela još dva slikara – Pietra Ruffoa i Vittoria Marelle kao i pjesnika Franka Arminioa.

Šejla Kamerić još jedna je predstavnica naše zemlje na ovoj prestižnoj umjetničkoj manifestaciji.

Previous Projekat "Svijet pamti Srebrenicu": Odgovor na sistemsko poricanje genocida
Next Potvrđena optužnica protiv V. Pavlovića zbog odobravanja izvršenja krivičnog djela genocida

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

SFF: Sutra počinje filmska smotra sa rekordnim brojem filmova i gostiju

  Sve je spremno za 24. Sarajevo Film Festival (SFF), koji počinje sutra, a tokom kojeg će biti prikazano rekordnih 266 filmova iz 56 zemalja. Ovogodišnji SFF sutra će biti

KULTURA I UMJETNOST

Glumica Maja Izetbegović: Umjetnost nas često stavlja na svjetske mape; po tome nas prepoznaju

Imamo tu lijepu sudbinu da nas umjetnost često stavlja na svjetske mape i da nas ljudi u svijetu  prepoznaju po kvalitetnim umjetnicima i umjetnicama i umjetničkim djelima. Od 2008. godine,

KULTURA I UMJETNOST

Konjević Polje – Bastion Bosne! (VIDEO)

  Lijepu priču, ekipa RTVTK donosi iz povratničke Nove Kasabe.   Šestero učenika iz Konjević Polja i Vrbanjaca dobilo je priznanja za najbolje literarne sastave koje su napisali o Bosni