Protest žrtava zbog ‘Dana ruskih dobrovoljaca’ u Višegradu (Video)

Protest žrtava zbog ‘Dana ruskih dobrovoljaca’ u Višegradu (Video)

Zatraženo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da zabrani skup, zbog izazivanja nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti.

U Višegradu, na istoku Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak je obilježen “Dan ruskih dobrovoljaca”, koji su tokom rata u Bosni i Hercegovini bili u sastavu Vojske Republike Srpske.

Obilježavanju se protive bošnjačke žrtve iz proteklog rata.

Tražile su da državno Tužilaštvo zabrani skup, zbog izazivanja nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Tužilaštvo je formiralo predmet na osnovu prijave.

Iz Udruženja Žena – žrtva rata kažu da je Vojska RS-a u Višegradu ubila gotovo 3.000 Bošnjaka te da se sličnim skupovima veličaju ratni zločinci.

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika srpska je “Dan ruskih dobrovoljaca” uvršten u kalendar značajnih historijskih događaja.

O tome kako je proteklo o ovo obilježavanje i kakve su bile reakcije izvještava Emir Skenderagić (AJB) iz Višegrada.

Previous Skandalozna politika zvaničnika Slovenije prema cjelovitosti Bosne i Hercegovine
Next Obilježena 28. godišnjica masakra nad djecom Srebrenice (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Hutba Reisu-l-uleme u Begovoj džamiji u Sarajevu

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović imamio je danas džumu namaz i održao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. MINA u cjelosti prenosi hutbu Reisu-l-uleme: Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Svemilosnom.

NAŠI DANI

Zbog fotografije “četnika i Vojske BiH” pokrenuta istraga u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine

Nakon reakcije jednog broja građana na fotografiju objavljenu na Facebook profilu psihologa Srđana Puhala, na kojoj je evidentno prisustvo nekoliko pojedinaca u svečanoj vojnoj uniformi OS BiH na skupu sa

NAŠI DANI

Nepokolebljiva podrška političara i medija: Njemački marš ka neliberalizmu u ime odbrane Izraela

Stav Njemačke prema ratu u Gazi je jasan: “U tako teškim vremenima, postoji samo jedno mjesto na kojem možemo biti: na strani Izraela”, rekao je kancelar Olaf Scholz tokom nedavne