Protest žrtava zbog ‘Dana ruskih dobrovoljaca’ u Višegradu (Video)

Protest žrtava zbog ‘Dana ruskih dobrovoljaca’ u Višegradu (Video)

Zatraženo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da zabrani skup, zbog izazivanja nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti.

U Višegradu, na istoku Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak je obilježen “Dan ruskih dobrovoljaca”, koji su tokom rata u Bosni i Hercegovini bili u sastavu Vojske Republike Srpske.

Obilježavanju se protive bošnjačke žrtve iz proteklog rata.

Tražile su da državno Tužilaštvo zabrani skup, zbog izazivanja nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Tužilaštvo je formiralo predmet na osnovu prijave.

Iz Udruženja Žena – žrtva rata kažu da je Vojska RS-a u Višegradu ubila gotovo 3.000 Bošnjaka te da se sličnim skupovima veličaju ratni zločinci.

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika srpska je “Dan ruskih dobrovoljaca” uvršten u kalendar značajnih historijskih događaja.

O tome kako je proteklo o ovo obilježavanje i kakve su bile reakcije izvještava Emir Skenderagić (AJB) iz Višegrada.

Previous Skandalozna politika zvaničnika Slovenije prema cjelovitosti Bosne i Hercegovine
Next Obilježena 28. godišnjica masakra nad djecom Srebrenice (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Njemačka: I dalje prazne police sa suncokretovim uljem i brašnom

Njemačka, jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, trpi ozbijne posljedice rata u Ukrajini kada je u pitanju snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama, javlja AA. Trgovački lanci bilježili su pojačane kupovine suncokretovog ulja

NAŠI DANI

Trg Alije Izetbegovića – radit će se rekonstrukcija uz zadržavanje zelenih površina i postojećih sadržaja

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić najavio je danas da će pitanje Trga Alije Izetbegovića biti riješeno na način da će se raditi rekonstrukcija platoa, uz zadržavanje zelenih površina, ali i

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Guillaume Ancel: Tajne francuske intervencije u Bosni (VIDEO)

Oficir francuskog bataljona Unprofor-a tokom opsade Sarajeva, Guillaume Ancel je autor knjige “Ledeni vjetar nad Sarajevom” (“Vent glacial sur Sarajevo”, Ed. Les Belles Lettres).