Protest žrtava zbog ‘Dana ruskih dobrovoljaca’ u Višegradu (Video)

Protest žrtava zbog ‘Dana ruskih dobrovoljaca’ u Višegradu (Video)

Zatraženo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da zabrani skup, zbog izazivanja nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti.

U Višegradu, na istoku Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak je obilježen “Dan ruskih dobrovoljaca”, koji su tokom rata u Bosni i Hercegovini bili u sastavu Vojske Republike Srpske.

Obilježavanju se protive bošnjačke žrtve iz proteklog rata.

Tražile su da državno Tužilaštvo zabrani skup, zbog izazivanja nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Tužilaštvo je formiralo predmet na osnovu prijave.

Iz Udruženja Žena – žrtva rata kažu da je Vojska RS-a u Višegradu ubila gotovo 3.000 Bošnjaka te da se sličnim skupovima veličaju ratni zločinci.

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika srpska je “Dan ruskih dobrovoljaca” uvršten u kalendar značajnih historijskih događaja.

O tome kako je proteklo o ovo obilježavanje i kakve su bile reakcije izvještava Emir Skenderagić (AJB) iz Višegrada.

Previous Skandalozna politika zvaničnika Slovenije prema cjelovitosti Bosne i Hercegovine
Next Obilježena 28. godišnjica masakra nad djecom Srebrenice (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Konferencija u Banjaluci: Bosanski jezik je nemoguće negirati

Na konferenciji učestvuje 36 stručnjaka iz BiH i susjednih zemalja, a biće prezentovano preko 20 radova Konferencija “Milenij opstojnosti bosanskoga jezika” u organizaciji Ramiza Salkića, potpredsjednika Republike Srpske, počela je

NAŠI DANI

Strah od partizana koji odavno nisu među živima! Razbijeno preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini

Partizansko spomen groblje u Mostaru ponovo je bilo na meti vandala. Ovog puta su uništene gotovo sve spomen ploče sa uklesanim imenima poginulih partizana, a to je prema ocjeni članstva

MADE IN BOSNIA-387

Hoše komerc poklon tortama čestitao policajcima Dan grada Sarajeva i Dan policije

Povodom Dana grada Sarajeva i Dana policije, Hoše komerc je danas počastio tortama policajce Kantona Sarajevo u znak zahvalnosti za njihov angmažan u ovoj kriznoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa korona. Torte