Fotografije bosanskih heroja u prostorijama Ministarstva za boračka pitanja

Fotografije bosanskih heroja u prostorijama Ministarstva za boračka pitanja

Fotografije devet najvećih heroja Bosne i Hercegovine, uz prigodan tekst o njima, postavljene su u prostorijama Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Obilježavanje velikih bitki i podsjećanje na poginule heroje odbrane Bosne i Hercegovine jedna je od najvažnijih aktivnosti Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo u 2017 godini.

Izet Nanić, Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Midhad Hujdur Hujka, Hajrudin Mešić, Safet Zajko, Enver Šehović, Adil Bešić i Nesib Malkić su pripadnici Armije RBiH kojima je posthumno dodijeljeno najveće ratno priznanje, Narodni heroj oslobodilačkog rata. Oživljavnje sjećanja na živote ovih devet heroja, na bitke koje su vodili i njihove herojske smrti, s ministarstvima kantona gdje su ovi borci živjeli i poginuli, Ministarstvo za boračka pitanja KS želi staviti u fokus značaj oslobodilačke borbe i njenih poginulih heroja.

“Na mnoge načine, kroz različite manifestacije, prigodne filmove, muziku, muzejske postavke, pisane zapise, zajedno sa borcima iz drugih kantona, uz podršku našeg Fonda Memorijala želimo ove godine napraviti posebno sjećanje na ove heroje odbrane Bosne i Hercegovine. Zajednička nam je zadaća da učimo nove generacije o herojskim bitkama i borcima za slobodu, da znaju više o svojoj domovini i borbi za nju”, poručio je Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Postavljanjem u prostorijama ovog ministarstva fotografija devet najvećih heroja Bosne i Hercegovine, uz prigodan tekst o njima, želi se potcrtati ova poruka i istovremeno uputiti poziv i drugim institucijama da slijede ovaj primjer, kako bi generacije koje dolaze više znale o oslobodilačkom ratu Bosne i Hercegovine i njenim herojima.

img_32121.jpgimg_32111.jpgimg_32091.jpgimg_32061.jpg

Previous MOSTAR: Mnogi mještani i turisti su danas proveli dio dana uz Neretvu i ambijent suncem okupanog Starog mosta
Next Hrabrost i plemenitost: Kako je Bosanac Sinan zadivio Nijemce

You might also like

OTPOR BOSNE

Odred policije BOSNA – tamo gdje su se oni borili, građani se nisu bojali zaspati

Specijalna jedinica Ministarstva Unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine – Odred policije BOSNA je izrasla iz predratne Republičke specijalne jedinice nastale 1982. godine. Kao i većina evropskih policijskih specijalnih jedinica, koje

NAŠI DANI

U Nezuku otkriveno spomen-obilježje žrtvama genocida

– U organizaciji udruženja Preživjeli genocida 11. juli 1995 Srebrenica na platou sa koga polazi Marš mira u Nezuku, otkriveno je spomen-obilježje posvećeno svim preživjelim žrtvama genocida, kao i onima

NAŠI DANI

Sarajevo: Održana protestna šetnja u organizaciji Platforme za progres

Danas je održana mirna protestna šetnja „Nazovimo stvari pravim imenom“ u organizaciji Platforme za progres, ali koja pripada svim građanima ove države. Šetali smo od Sebilja do Parlamentarne skupštine Bosne