RH: U susret popisu stanovništva pokrenuta kampanja “Ja sam Bošnjak!“

RH: U susret popisu stanovništva pokrenuta kampanja “Ja sam Bošnjak!“

Ujedinjene bošnjačke organizacije u Hrvatskoj prvi put su pokrenule kampanju informiranja javnosti za popis stanovništva “Ja sam Bošnjak!“ s ciljem informiranja javnost o važnosti izjašnjavanja Bošnjaka prema odrednicama njihovog nacionalnog identiteta, javlja AA.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) predstavilo je kampanju “Ja sam Bošnjak!“, koja uz podizanje svijesti svih pripadnika ove nacionalne manjine, naglasak ima na informiranju pripadnika bošnjačke nacionalne manjine koji se još uvijek nacionalno izjašnjavaju kao Muslimani.

Predstavnici Bošnjaka u Hrvatskoj pozvali su sve Bošnjake da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao Bošnjaci te da kao svoj materinski jezik naznače bosanski jezik, jer tako stječu građanska i politička prava zagarantovana Ustavom Republike Hrvatske.

Armin Hodžić, predsjednik VBNMGZ-a, istakao je kako u Hrvatskoj postoji dugogodišnji problem jer se nezanemariv broj pripadnika bošnjačke nacionalne manjine i dalje nacionalno izjašnjava kao Muslimani, što nije registrovano kao nacionalna manjina u Hrvatskoj i time se ne stiču sva prava nacionalne manjine koja im pripadaju, a službeno se ne zabilježi realan broj Bošnjaka.

Hodžić je izrazio nadu kako će ovogodišnji popis stanovništva, koji se djelomično provodi online putem aplikacije e-Građani, ukloniti te prepreke. Naveo je podatak kako se na prošlom popisu stanovništva iz 2011. godine oko 9.500 osoba izjasnilo kao Muslimani, a preko 31.000 kao Bošnjaci.

“Kada bismo spojili ove brojeve, dobili bismo puno konkretniji i tačniji statistički podatak o broju Bošnjaka koji žive na području Hrvatske“, rekao je Hodžić.

Istakao je kako su se u ovu kampanju, koja je službeno započela danas, uključile sve krovne bošnjačke organizacije u Hrvatskoj.

“Pozivamo sve pripadnike bošnjačke nacionalne manjine koji žive u Republici Hrvatskoj da se na predstojećem popisu stanovništva od 13. septembra izjasne kao Bošnjaci koji govore bosanskim jezikom kao svojim materinskim jezikom. Iako su Bošnjaci druga nacionalna manjina po brojnosti, treća po narodnosti u Hrvatskoj, oni nemaju svog predstavnika u Hrvatskom saboru. Predstavlja nas pripadnica druge nacionalne manjine i mislimo da je to poražavajuće”, poručio je Hodžić.

Predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju Adis Keranović pozvao je sve građane koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci da se obrate krovnim bošnjačkim udruženjima za pomoć pri online izjašnjavanju na popisu stanovništva.

“Apeliram na sve Bošnjake i Bošnjakinje da se izraze prema svom uvjerenju i da se pri tom činu ne osjećaju neugodno. Ovo je pozitivna kampanja koja za cilj ima pokazati značaj i opseg onoga što su Bošnjaci pridonijeli društvu i državi u kojoj žive”, kazao je Keranović.

Salih Uremović, predstavnik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije i Udruge veterana Bošnjaka Domovinskog rata, naglasio je kako je 25.000 Bošnjaka sudjelovalo u Domovinskom ratu u odbrani Hrvatske, pri čemu je 1.180 dalo život za odbranu suvereniteta Republike Hrvatske.

“Kao Bošnjak i branitelj emotivno doživljavam položaj Bošnjaka u Republici Hrvatskoj, s tim da očekujem da će se situacija nakon ovog popisa stanovništva poboljšati”, naglasio je Uremović.

Kemal Bukvić, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Sevdah i član VBNMGZ-a istakao je da je sazrelo vrijeme da Bošnjaci pokažu cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, ali i samima sebi, koliki je njihov doprinos u znanosti, kulturi, sportu, politici i svim drugim sferama života.

“Moramo poštivati sami sebe kako bi zavrijedili poštivanje svih drugih. Svako dodvoravanje drugom nauštrb vlastitog identiteta vodi u krizu identiteta i njegov nestanak”, rekao je Bukvić.

On je istakao kako Bošnjaci u Hrvatskoj žive u državi u kojoj u cijelosti mogu izraziti svoj identitet: nacionalni, vjerski i jezični, odnosno kulturni.

Po Ustavnom zakonu Republike Hrvatske, broj izjašnjenih pripadnika nacionalne manjine direktno određuje kapacitet njenih općih i političkih prava te je za budućnost Bošnjaka u Republici Hrvatskoj od izuzetnog značaja nadolazeći popis stanovništva koji će ta prava odrediti, zaključeno je na konferenciji.

Kampanja će se provoditi putem velikih bilboarda, posebno u regijama i mjestima s više Bošnjaka, volonteri će pomagati na terenu, provodit će se putem digitalnih platformi, letcima koji će biti distribuirani, a putem pošte na pojedine adrese dostavljat će se posebno tiskani broj “Bošnjačkog glasa”.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj provodit će se u dvije faze. Prva će se odvijati od 13. do 26. septembra 2021. godine samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronski sistem e-Građani, dok će se druga vršiti na konvencionalan način, putem ličnog intervjua popisivača sa stanovništvom u periodu od 27. septembra do 17. oktobra 2021.

(AA/MiruhBosne)

Previous Svečana akademija povodom 50. godišnjice lista ”Preporod”
Next U Bihaću otvoren 18. međunarodni sajam ekologije - EKOBIS 2021

You might also like

NAŠI LJUDI

Meho Selman: Priča o uspjehu bivšeg logoraša i poslanika u danskom parlamentu

  Prijedorčanin Meho Selman, kao kandidat Socijaldemokratske partije, na nedavno održanim izborima osvojio je novi mandat u regionalnom parlamentu Južne Danske.  Selman je na izborima 2013. godine bio prvi zastupnik

NAŠI LJUDI

Makedonija: Bošnjaci će od naredne godine u školama učiti bosanski jezik

Makedonski premijer Zoran Zaev najavio je da će od septembra naredne godine u osnovnim školama u Makedoniji biti uveden nastavni program na bosanskom jeziku. Nastava na ovom jeziku u Makedoniji

NAŠI DANI

Organizatorka protesta u Stockholmu: Ovu manifestaciju dugujem mom ocu. Dugujem to istini

Teufika Šabanović, inicijatorka protestnog mitinga koji će se 10. decembra održati u Stockoholmu, na dan uručenja Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, za Moja BiH govori o motivima