S koferima, preko bare, vratio se u domovinu i započeo biznis

S koferima, preko bare, vratio se u domovinu i započeo biznis

Dođe čovjek vedra čela i napravi čaršiju od sela – ovaj slogan svojedobno je obilježio jedne od izbora u Bosni i Hercegovini, a nekako je prikladan i za priču o Farmi Bjelašnica, osnovanoj lani. Neće na ovoj olimpijskoj ljepotici biti čaršija, ali su dobri izgledi da postane lokacija s najkvalitetnijim grlima salersa, barem u našoj zemlji, piše AgroKlub.

Direktno iz genetskog centra u Francuskoj, prošle je godine deset grla stiglo na ovu farmu. Kako je poznato, ova pasmina je genetskim svojstvima predodređena za ekološku proizvodnju na otvorenom, uz minimalnu prisutnost uzgajivača. Uzgoj se tako odvija i ovdje. Sada ih je već 17, uskoro će na svijet stići još dvoje mladih.

Vlasnik, Edvin Lović, dolazi iz IT sektora, čini se sve je iskodirao do perfekcije. Više od dvije decenije živio je vani, u Njemačkoj i Americi, i u svojoj ideji ostaje ustrajan.

“Imam malu djecu koja su haustorčad (odrasla u zgradi, op. a.), nije mi se nikako sviđalo to što se boje mačke, psa, kokošku kad su vidjeli bila je prava frka. Počeli smo istraživati šta ćemo, gdje ćemo. Ako biram između mora i Bjelašnice i krava, meni je ovo veće zadovoljstvo, kako ću napraviti lakše, bolje i kvalitetnije“, iskreno nam otkriva kako je došao na ideju o osnivanju farme.

S koferima, preko bare, vratio se u domovinu i započeo biznis, koji mu još uvijek pravi minus, ali kako priča, računao je na ulaganja tri-četiri godine. Realno govori da farmu drži iz ljubavi i hobija, ali za kratko vrijeme se pokazalo da ima perspektivu i gura svoju pozitivnu priču koja će, nada se, svima omogućiti neki bolji pristup.

“Gledao sam po Montani, Kanadi i drugim državama kako opstaju, gdje su uslovi puno suroviji nego kod nas. Provjerio sam i poticajne mjere u BiH i rekao sam sebi – ovo je nemoguće da ne uspije“, priča Lović, dodavši da postoje planovi za širenje. Ove godine ih nisu uspjeli realizirati, ali naredne hoće, sigurni su.

Plan je uvesti još oko 40 junica, isključivo salers u sistemu su krava-tele, nikakva muža, čisto meso. Dvije kupljene parcele odmah su uz zakupljeno državno zemljište od 2.000 hektara za koje plaćaju pašarinu.

Tu je i nadstrešnica, izgrađena bez betona, jer strogo vode računa da bude što manje šljunka i cementa na imanju, a govedima je važno samo da se sklone s vjetrometine. Prvu zimu i snijeg od metar i po preživjeli su bez ikakvih problema. Važno, priča naš sagovornik, da sijeno i hranu obezbijede na vrijeme.

“Gledam da minimalno dajemo žitarica, samo kada su baš ekstremni uslovi, zbog temperature tijela dodajemo kukuruz, a tražimo da on bude što više u organskom obimu i ječam, ali to je vrlo malo, silažu nikako ne koristimo“, navodi Edvin.

Iako medijski nisu eksponirani, za njih se nadaleko čulo, pa je ih tako nedavno turistički posjetio i NBA košarkaš i bh. reprezentativac Jusuf Nurkić. Iako, igrač Portlanda nije potencijalna mušterija, ni njih ne manjka. Vlasnik kaže da ga potražnja već brine jer neće moći udovoljiti svim zahtjevima.

“Potražnja je tolika da ja zaista ne znam šta da radim, ženska grla planiram ostaviti sebi, a muška ćemo vidjeti hoće li ići za rasplod. Nije to još veliki broj, ali jako puno upita imam, to je sam pokazatelj da nemamo viška kapaciteta”, dodaje.

Krave ovdje ne muzu ni za vlastite potrebe, jer su grla poludivlja, telad su uz majku 6-7 mjeseci, dok god je laktacijski period. Iako su na planini problema s divljači nemaju. Lani je bilo divljih svinja, ali su to riješili električnim pastirom. Susreta s medvjedima i vukovima nisu imali.

“Nama je ovdje zaista lijepo, čovjek samo treba da se trudi”, priča Lović, piše AgroKlub.

Previous Lijepo vrijeme i šetnja Baščaršijom: Najviše turista iz Poljske, Tajvana, Srbije, Dubaija, Turske i arapskih zemalja
Next Svačije poštujemo a svojim se dičimo.

You might also like

ŽIVOT

Radio je u Turskoj, Njemačkoj i Rusiji – skrasio se u našoj zemlji, u Bihaću

Mervlut Buyukozturk prije dvije godine došao je iz Turske u Bihać gdje je otvorio restoran s turskim specijalitetima, javlja rtvusk. Iako je imao višegodišnje iskustvo kuhara u Turskoj i nekoliko

Ekonomija/Biznis

Visočki „Biofit“ proizvodi tradicionalne tjestenine, 30% proizvoda izveze u Australiju

Velikim trudom, vrijednim radom i upornošću, visočka kompanija „Biofit“, koja se bavi proizvodnjom tradicionalnih tjestenina, uspjela se izboriti za svoje mjesto među brojnim proizvođačima tjestenina, koji su prisutni na policama

MADE IN BOSNIA-387

Kompanija ‘Alma Ras’ ojačala lidersku poziciju na bosanskom tžištu – uz rekordne prihode

 Generalni direktor kompanije “Alma Ras” Rasim Memagić izjavio je danas da su u 2022. zadržali lidersku poziciju na bh. tržištu rublja. Na pres-konferenciji u Visokom Memagić je rekao da su