Sandžak – svečanost povodom Dana Bošnjaka

Sandžak – svečanost povodom Dana Bošnjaka

Bošnjačko nacionalno vijeće je dana 26. septembra 2023. godine upriličilo svečanost povodom obilježavanja 28. septembra – Dana Bošnjaka. 


Ovaj datum se obilježava povodom Prvog bošnjačkog sabora održanog 28. septembra 1993. godine u Sarajevu, na kojem je donijeta historijska odluka da se bošnjačkom narodu vrati nacionalno ime Bošnjak, a istom odlukom je i maternji jezik Bošnjaka ponovo nazvan bosanski jezik.  

Bošnjačko nacionalno vijeće, u okviru programa obilježavanja Dana Bošnjaka, organiziralo je otvaranje izložbe slika sa Međunarodne likovne kolonije „SJENICA 2023“, koja je ove godine održana po sedmi put, a teme su bile: enterijer bošnjačke sobe i ženska bošnjačka nošnja.

Za današnju svečanost, programom je predviđen prijem i dodjela nagrada učenicima koji su osvojili I, II i III mjesto na Republičkom takmičenju iz bosanskog jezika.

Predsjednica Vijeća dr. Misala Pramenković, u svom obraćanju, istakla je sljedeće: 
„Punih tri decenije, dakle, trideset godina, je prošlo od kako je vraćeno ime Bošnjak i naziv bosanski jezik, a mi Bošnjaci se i dan danas susrećemo sa izazovima u pogledu očuvanja, njegovanja i afirmacije našeg bošnjačkog identiteta i našeg bosanskog jezika. 
Zapravo, ti izazovi nikada nisu ni prestajali, oni su samo mijenjali svoje oblike i svoju formu, od one drastične, grube i vidljive, do one malo prefinjenije, sakrivene i nekada u svilenim rukavicama prikazane. 
Na te izazove, nijedan Bošnjak, niti Bošnjakinja, ne bi smjeli odgovoriti sa dozom nedovoljnog samopouzdanja u pogledu nacionalnog identiteta, sa dozom kolebanja oko toga ko smo i šta smo, već odgovori trebaju biti potpuno jasni, glasni i dostojanstveni, baš onakvi kakva je i naša ponosna bošnjačka tradicija.
Nijedan Bošnjak, niti Bošnjakinja u Sandžaku, u Srbiji, u Bosni i Hercegovini, u zemljama bivše Jugoslavije, na Balkanu, u dijaspori, na koncu, diljem svijeta ne smiju smetnuti sa uma da je svaki pojedinac važan, isto kao što je svaka institucija važna u pogledu afirmacije nacionalnoga identiteta, i da smo svi važna karika i da predstavljamo jednu značajnu i vrijednu kocku u mozaiku koja predstavlja bošnjački narod i bošnjački korpus.“

Svečanosti, pored rukovodstva Vijeća, vijećnika, prisustvali su mnogobrojni predstavnici političkog, kulturnog i javnog života u Sandžaku.

Podsjećamo ovom prilikom na A. Međedovića, velikana bošnjačke i svjetske epike iz Sandžaka.

Previous Prof. Ahmed Kovačević - u elitnoj grupi izvanrednih inženjera u Britaniji
Next Srbijansko gnijezdo za zločince

You might also like

SANDŽAK

U Sandžaku obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave

Nizom manifestacija i skupova u Sandžaku obilježen 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave U Novom Pazaru sinoć je ispred Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) priređen program uz zvođenje

NAŠI DANI

„Merhamet“ uputio interventnu pomoć medicinskim ustanovama i građanima Tutina

 Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ uputilo je danas interventnu pomoć zdravstvenim ustanovama u Tutinu, koja sadrži zaštitne maske, rukavice, dezinfekciona sredstva, vizire i zaštitna odijela. Predsjednik HO „Merhameta“ MDD Kenan Vrbanjac

SANDŽAK

Novi Pazar devedesetih: Kako je šverc robe iz Turske spasio Bošnjake Sandžaka

Nedavno je objavljena knjiga pod nazivom „Forging Transnational Belonging through Informal Trade. Thriving Markets in Times of Crisis“ („Kovanje transnacionalne pripadnosti kroz neformalnu trgovinu. Uspješna tržišta u vremenima krize). Autorica