Sarajevo: Počelo obilježavanje godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Sarajevo: Počelo obilježavanje godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Nizom prigodnih manifestacija u Sarajevu se obilježava 31. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrani nezavisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu.

Povodom obilježavanja godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH, danas je na mezarju Ali-pašine džamije u Sarajevu odata počast i položeno cvijeće. Tokom dana će biti odata počast i položeno cvijeće i na mezarju Stadion, te grobljima Lav, Sveti Josip i Sveti Marko.

Hilmo Kovač, predsjednik Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH, rekao je da su prije nekoliko dana počeli s obilježavanjem 31. godišnjice formiranja korpusa.

“Juče smo položili cvijeće u Goraždu, Ustikolini, Olovu, Brezi, Fojnici i Ilijašu i odali dužno poštovanje i sjetili se naših šehida i poginulih branitelja. Sutra imamo mimohod ratnih zastava ratnih jedinica. Na mezarju na Kovačima ćemo položiti cvijeće, a u 19 sati počinje svečana akademija”, kazao je Kovač.

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je 1. septembra 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

“Prvog septembra je bila najveća borbena gotovost i spremnost Prvog korpusa za izvršenje borbenih zadataka. U to vrijeme Prvi korpus je brojao oko 19.000 naoružanih, opremljenih i obučenih branitelja. Rat 1995. godine je završio sa oko 80.000 pripadnika, branitelja Prvog korpusa. Prvi korpus je dobio zadatak prvenstveno da brani glavni grad države, odnosno Republike Bosne i Hercegovine. Drugi zadatak je bio da izvodi borbena dejstva svih oblika u širem prostoru zone odgovornosti Prvog korpusa”, pojasnio je Kovač.

Ismet Imamović, predsjedavajući Koordinacionog odbora boračkih udruženja Kantona Sarajevo i predsjednik jedinstvene organizacije boraca KS-a, rekao je da su bili jedna slavna Armija RBiH.

“Armija koja je branila tekovine Evrope. Mi smo moderna Armija koja nije rušila i palila vjerske, sakralne i kulturne objekte. Mi smo ljudi koji su se branili na strani pravde”, poručio je Imamović.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan. Tri brigade Prvog korpusa ponijele su počasne nazive “Slavna”, a četiri “Viteška”.

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem “Srebreni štit”.

Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, nezavisnosti i cjelovitosti BiH. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Previous Kovačević: Sada je potrebno da Bosna i Hercegovina izvrši potrebne reforme i osigura potpunu demokraciju u kojoj će svaki građanin imati jednaka prava
Next U sklopu kampusa Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru otvoren novi studentski dom

You might also like

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina u brojevima 2019

Godišnja publikacija „Bosna i Hercegovina u brojevima 2019“ Agencije za statistiku BiH U publikaciji su, na jednom mjestu, prezentirani posljednji dostupni statistički podaci o Bosni i Hercegovini kao što su

NAŠI DANI

Otvorena izložba u znak sjećanja na bosanske vojnike Austrougarske monarhije

Izložba „Memorija – sjene zaboravljenih predaka“ autorice Merime Ivković otvorena je u Muzeju Sarajeva 1878.-1918. To je osvrt na vrijeme Prvog svjetskog rata, na hrabrost elitnih bosanskohercegovačkih vojnih jedinica u

NAŠI DANI

Belize: „Izrael dosljedno krši međunarodno pravo, međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava stanovnika Gaze .”

Vlada Belizea je 14. novembra 2023. objavila da je „više puta osudila akcije IDF-a u Gazi“, te da je od 7. oktobra 2023. „Izrael dosljedno krši međunarodno pravo, međunarodno humanitarno