Njemačka: Mainz otjerao fudbalera jer je javno podržavao Palestinu

Njemačka: Mainz otjerao fudbalera jer je javno podržavao Palestinu

Njemački prvoligaš Mainz raskinuo je ugovor sa svojim napadačem Anwarom El Ghazijem nakon njegovih objava na društvenim mrežama u kojim je podržavao Palestinu.

Bivša zvijezda Aston Ville i PSV-a nedavno je suspendovana sa treninga i utakmica u njemačkom klubu nakon što je objavio propalestinski post na društvenim mrežama, koji je brzo izbrisao.

Mainz je ranije ove sedmice objavio da je ukinuo El Ghazijevu suspenziju nakon “ozbiljnog razgovora” sa ovim fudbalerom.

“S obzirom na njegovu predanost održavanju klupskih vrijednosti i pokazanog kajanja, te u skladu s klupskom kulturom korištenja pogrešaka kao prilike za učenje, Anwar El Ghazi će se uskoro vratiti treninzima i ostalim aktivnostima”, glasilo je saopštenje Mainza.

Ipak, El Ghazi se u srijedu ponovo oglasio na društvenim mrežama kako bi pojasnio svoj stav, gdje je poručio da “nema kajanja ili grižnje savjesti” i da je “protiv ubijanja svih civila”.

“Moj stav ostaje isti kao što je bio i kad je ovo počelo. Ja sam protiv rata i nasilja. Ja sam protiv ubijanja svih nevinih civila. Ja sam protiv svih oblika diskriminacije. Ja sam protiv islamofobije. Ja sam protiv antisemitizma. Ja sam protiv genocida. Ja sam protiv apartheida. Ja sam protiv okupacije. Ja sam protiv ugnjetavanja”.

To se ljudima u Mainzu nije svidjelo, pa su mu odlučili raskinuti ugovor.

“Mainz prekida ugovorni odnos sa El Ghazijem i daje momentalni otkaz igraču. Klub poduzima ovu mjeru kao odgovor na igračeve izjave i objave na društvenim mrežama”, stoji u saopštenju Mainza.

Ni to nije bio kraj, pa je El Ghazi za kraj objavio još jednu poruku u kojoj se osvrnuo na cijelu situaciju.

“Zauzimam se za ono što je ispravno, čak i ako to znači da sam jedini. Gubitak mojih sredstava za život je ništa u usporedbi s paklom koji se spušta na nedužne i ranjive u Gazi. Ne može biti nikakvog opravdanja za ubistvo više od 3500 djece u Gazi u posljednje tri sedmice…”, napisao je.

Iz Mainza su saopštili da je igračev ugovor raskinut zbog izjava i objava na društvenim mrežama, bez navođenja o kojim se objavama i izjavama radi.

(Vijesti.ba/MiruhBosne)

Previous Fraihat: Izrael namjernom eskalacijom nasilja u Gazi šalje poruku Bidenu
Next Zbog čega društvene platforme blokiraju objave o Gazi?

You might also like

NAŠI DANI

Podli planovi! Hrv. obavještajci ucjenama pokušali vrbovali selefije da prenose oružje u mesdžide

Kako bi se potvrdili navodi Kolinde Grabar Kitarović da je Bosna i Hercegovina „leglo terorizma“, hrvatski obavještajci organizirali slanje oružja u mesdžide. U akciju bio uključen i zamjenik ministra sigurnosti

NAŠI DANI

Dva slova manje za čist obraz Novog Sada

Iako je na svaki način na udaru, iako mu primitivni kleronacionalisti od „jogurt revolucije“ vade dušu –  recimo sramni nivo na koji se srozala nekad ugledna Matica srpska to na

NAŠI DANI

Vlada FBiH: 60 miliona obrtnicima, 20 mil. od BH Telekoma za cestu Šićki Brod – Đurdevik, 5 mil. Aerodromu Bihać

Na 296. sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine izdvojeno je 60 MILIONA KM POMOĆI ZA 24.766 OBRTA I OSTALIH SAMOSTALNIH DJELATNOSTI U FBiH. Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u